PENTekening: ‘Jeroen Claase fleurt start Betere Buurten Schansen-Noord op’

De Nieuwegeinse karikaturist–cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen.  Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten.

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). Jan Ibelings maakt deze cartoons en karikaturen voor PEN eerst in lijn op papier en kleurt ze daarna in met de computer. De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl.

Jeroen Claase fleurde dinsdagavond 9 juli jl. het eerste buurtterras op tijdens de start van de ‘Betere Buurten Schansen-Zuid’ aan de Laarderschans. Na deze aftrap zullen nog drie buurtterrassen worden gehouden in de wijk Fokkesteeg. Ruim 70 wijkbewoners waren aanwezig, waaronder ook wethouder Jan Kuiper en natuurlijk onze videografen Bart van Rooijen en Jos van Vogelpoel. Lees hier meer over de avond en hoor Jeroen Claase zingen.

FC Utrecht en gemeente Nieuwegein intensiveren samenwerking

Directeur Commercie Joost Broerse en Wethouder van de Gemeente Nieuwegein John van Engelen ondertekenden woensdagmorgen 10 juli jl. een overeenkomst over een samenwerking op maatschappelijk vlak. De reeds bestaande banden worden hiermee aangehaald en de samenwerking tussen de betaalde voetbalorganisatie en de gemeente Nieuwegein worden hiermee geïntensiveerd.

Nieuwegein is de eerste gemeente waarmee FC Utrecht een hernieuwde samenwerking aangaat. Afgelopen seizoenen werkten de twee partijen al nauw samen, maar door het overtekenen van de overeenkomst wordt er alles aan gedaan meer binding te creëren. Zo zal FC Utrecht meer zichtbaar zijn in de Nieuwegein en zullen er maatschappelijke activiteiten georganiseerd worden op locatie, met als hoofdthema’s de pijlers van FC Utrecht maatschappelijk: gezonde leefstijl bij kinderen en eenzaamheid onder ouderen.

Foto van links naar rechts: Marlou Peeters (FC Utrecht Maatschappelijk), John van Engelen (Wethouder Nieuwegein), Joost Broerse (Commercieel Directeur FC Utrecht), Ton Bothoff (Directeur Verbindion) en Cees van Rootselaar (sport coördinator SportID)

Anna van Rijnpenning voor mevrouw Bep van Kouwen-Puijk

Mevrouw Bep van Kouwen (72) heeft op dinsdag 9 juli de Anna van Rijnpenning ontvangen uit handen van burgemeester Frans Backhuijs. Dat gebeurde tijdens een vergadering van het wijknetwerk Jutphaas-Wijkersloot waarin zij sinds jaar en dag een drijvende kracht is.

Ze ontbreekt op niet één vergadering en staat bekend als zeer betrokken, positief en creatief. Ze regelt bijvoorbeeld bloemenbaskets aan de lantaarnpalen in de wijk en de haken aan de palen waar bewoners hun plastic afvalzakken kunnen hangen. Ook houdt ze in de gaten of de kinderspeeltuinen in orde zijn. Mensen kunnen altijd met vragen bij haar terecht. Ze denkt mee en weet wat belangrijk is bij een vrijwilligersorganisatie.

Naast deze bezigheden zorgt ze ook elk jaar voor een levende kerststal met allerlei activiteiten daarom heen. Zo gaat ze de boer op bij winkeliers voor sponsoring in de vorm van giften zoals kaas, glühwein enz., bezorgt ze kleurplaten voor de kinderen en zorgt ze voor een feestelijke aankleding.

Mevrouw Bep van Kouwen heeft ook al vele keren de jaarlijkse buurtbarbecue op de Kramerlaan georganiseerd en is ook altijd betrokken bij de kleedjesmarkten in april. Ze is kortom een drijvende kracht voor de buurt, is sociaal bewogen en bovendien een fijn mens om mee om te gaan. Een Anna van Rijnpenning komt haar kortom mee dan toe.

Onderscheidingen
In Nieuwegein wonen vele bijzondere inwoners. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de medemens en die veel betekenen voor de samenleving. Ze verdienen bijzondere aandacht. Daarom kunnen deze bijzondere Nieuwegeiners worden voorgedragen voor een Koninklijke of een Nieuwegeinse onderscheiding.

Wijknetwerk Fokkesteeg stelt enquête op voor de wijk

Het Wijknetwerk Fokkesteeg is zeer actief in de wijk. Eén van de speerpunten is: ‘Ontmoeten & Verbinden.’ De werkgroep ‘Fokkesteeg Samen voor Ontmoetingen’ heeft daarom een enquête opgesteld om zicht te krijgen in de behoeften en talenten in de wijk.

Inmiddels hebben ruim 100 wijkbewoners de enquête ingevuld. Hieruit is gebleken dat er een grote behoefte is  aan een gezellige ontmoetingsplek, een wijkcentrum, community building. Dit was voor het wijknetwerk aanleiding om de enquête uit te breiden met vier vragen, op de laatste pagina. Deze kunt u hier downloaden.

Bent u wijkbewoner en wilt u mee bouwen aan een mooie en sociale wijk waar veel gebeurd? Vul dan de enquête in en stuur die dan retour naar: wijknetwerkfokkesteeg@gmail.com. Het helpt het wijknetwerk in uw wijk om een nog beter beeld te krijgen over de behoeften en vaardigheden in onze wijk.

Het werkt zo:
* klik op bijgaand pdf-bestand enquete fokkesteeg
* invullen
* opslaan
* naar het wijknetwerk sturen: wijknetwerkfokkesteeg@gmail.com

Belangrijk: Persoonlijke gegevens niet worden gedeeld met derden!

Partners stadsmarketing Nieuwegein organiseren PLOFparade

Vanuit gezamenlijk initiatief is er op zondag 14 juli een nieuw evenement voor Nieuwegeiners: de PLOFparade. Tijdens de PLOFparade maken bezoekers over een route van drie kilometer kennis met Fort Jutphaas, de Plofsluis en Fort de Batterijen. Naast leuke activiteiten voor het hele gezin, sport en spel is er verrassend vervoer tussen de forten en de Plofsluis. Het spelen en ontdekken op de drie waterlinieplekken staat centraal. Ook is er een ludieke parade over de Plofsluis-fietsbrug. Iedereen kan vanaf 12.00 uur op de fiets of lopend starten bij Fort Jutphaas of Fort de Batterijen en ontvangt daar een plattegrond en stempelkaart. De entree is gratis.

Martijn Geerdes van Fort de Batterijen over het initiatief: ‘Geweldig om te zien wat voor leuke initiatieven er ontstaan wanneer Nieuwegein de handen ineenslaat’. Wethouder Ellie Eggengoor: ‘De energie in de stad om de parels van Nieuwegein meer bekendheid te geven, werkt aanstekelijk. Met dit evenement zetten partners gezamenlijk de schouders eronder en lanceren zij een leuk evenement voor alle Nieuwegeiners.’

Water als verbindend thema Nieuwegein is een moderne stad met een rijke historie. In Nieuwegein zijn veel historische werken in relatie tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals Fort Jutphaas, Fort Vreeswijk, Fort de Batterijen, de Plofsluis en kazematten. Ook is Nieuwegein vanwege haar ligging sterk als logistieke hotspot. Diverse ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties kwamen gezamenlijk tot het idee om een stadstour langs de bijzondere werken van de waterlinie te organiseren. Nu over een route van drie kilometer, een volgende editie een langere tour.

Samenwerkingsplatform In samenwerking met de citymarketeer voor Nieuwegein werken bedrijven, organisaties en de gemeente samen om Nieuwegein verder op de kaart te zetten. Het samenwerkingsplatform heeft als doel om uit te groeien naar een organisatie voor stadsmarketing Nieuwegein.

De PLOFparade is een initiatief van stadsmarketingpartners Fort de Batterijen/ID310, Down Under, ROC Midden Nederland, SportID, stadstheater DE KOM, Club Rhijnhuizen, het Natuurkwartier en RED Online Marketing.

N408 twee keer een paar dagen afgesloten voor autoverkeer

De N408 tussen Nieuwegein en de afslag naar Houten (de N409) is in beide richtingen afgesloten voor autoverkeer van vrijdag 12 juli 21.00 uur tot en met maandag 15 juli 5.00 uur en van vrijdag 19 juli 21.00 uur tot en met woensdag 24 juli 5.00 uur. Wegenbouwer KWS werkt dan aan de nieuwe zuidelijke verbindingsweg voor het bedrijventerrein de Liesbosch. Tijdens de weekenden wordt de nieuwe kruising met de N408 aangepast naar de definitieve situatie zodat de weg eind juli opengesteld kan worden voor het verkeer.

Omleidingsroute
Het autoverkeer van en naar Nieuwegein wordt met gele borden omgeleid over de A27. Ook rijdt buslijn 48 vanuit Nieuwegein een aangepaste route. De fietsers en voetgangers kunnen via de parallelweg van de N408 langs de werkzaamheden rijden. De aansluiting van de N408 op de N409 richting Houten en de aansluiting met het bedrijventerrein De Liesbosch en Laagraven zijn vanuit Utrecht/A12 wel bereikbaar.

Het bedrijventerrein De Liesbosch, gelegen tussen het Merwedekanaal, de provinciale weg N408 en de rijksweg A12, krijgt vanaf de N408 twee nieuwe toegangswegen en de bestaande toegangsweg (Ravenswade) wordt aangepast. Hierdoor verbetert de doorstroming van het verkeer en lossen we bestaande knelpunten op.

Nieuwegein wil de zorg voor inwoners vereenvoudigen

De gemeente Nieuwegein doet dit jaar en in 2020 mee aan een experiment om de mogelijkheden met een persoonsgebonden budget (PGB) te verruimen. Het PGB is bedoeld voor Nieuwegeiners die recht hebben op verschillende soorten financiële ondersteuning. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om mensen die ondersteuning krijgen vanuit de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet Langdurige zorg (Wlz). Als mensen daarnaast gebruik (willen) maken van voorzieningen vanuit werk en inkomen, onderwijs en\of vervoer komen ze in aanmerking voor zo’n PGB.

Integraal budget
Bij het experiment wordt door de inwoner één plan gemaakt voor het gebruik van al deze voorzieningen. De afzonderlijke budgetten worden samengevoegd tot één integraal budget. Daarmee kan een inwoner de ondersteuning inkopen die hij of zij nodig heeft waardoor méér eigen regie ontstaat. Het verschil met een normaal persoonsgebonden budget is dat het integrale PGB zoveel mogelijk papieren administratie voor inwoners wegneemt. Zij hoeven niet meer alle instanties af te lopen, maar alles wordt in één keer aan het begin geregeld.

Overzichtelijk zorgpakket
Naast het integrale PGB worden ook andere vormen van zorg (zogenaamde zorg in natura) in het experiment meegenomen, zodat één overzichtelijk zorgpakket ontstaat. Inwoners kunnen contact opnemen met Geynwijs (via tel. 030 41 00 666) of met de projectleider van de gemeente Nieuwegein (via mail:r.bonnet@nieuwegein.nl) als zij meer willen weten of mee willen doen aan dit experiment. Bij voldoende belangstelling organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Een paar weken geleden toonde ik een geelvleklibel met een gouden glans. Daarna vertoonde een gewone oeverlibel zich in mijn Nieuwegeinse achtertuintje, ook een dametje en zij was, zo leek het, volledig verguld. Als ze niet zo groot was kon ze zó als broche dienen. Een sieraad voor de tuin!’

Bij de foto: ‘Wie langs de waterkant komt, zal in deze tijd beslist wel eens een libelle of waterjuffer zien. Rustend op een blad of de top van een plant, of door de lucht voorbij razend. Zodra ze gaan zitten (sommige gewoon midden op het pad) zie je pas goed hoe fraai ze gekleurd zijn. Maar het kan ook anders: Het vrouwtje van de gewone oeverlibel lijkt van top tot teen van goud te zijn. Zoals deze.’