‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. Vandaag ontving de redactie enkele foto’s van trouwe lezer Ingrid van der Paauw.

Arend Bloemink: ‘Trouwe lezeres, of is het in het geval van pen.nl: trouwe volgster (?), Ingrid van der Paauw ontdekte in de wijk Batau een nest met jonge zwaantjes. Ingrid maakte een aantal leuke foto’s van dat jonge spul. Maar de állerleukste foto is de foto waarbij Ingrid schrijft ‘jonge zwaantjes en die zitten natuurlijk ook heerlijk onder moeders vleugels.’’

Heb je óók iets vreemds, moois, bijzonders, leuks, spannends, aparts, gezelligs gezien èn gefotografeerd in Nieuwegein? Stuur je foto naar de redactie. Wellicht vind je je foto straks terug op pen.nl!

Nieuwegein zet zelfbeheerders in het zonnetje met picknick

Zo’n 100 zelfbeheerders in Nieuwegein hebben gisteren een compliment ontvangen van verantwoordelijk wethouder Marieke Schouten voor hun inzet in de openbare ruimte. De zelfbeheerders werden in het Natuurkwartier ontvangen met een picknick lunch en een onderhoudend programma. Aansluitend konden de zelfbeheerders inspiratie opsnuiven op het Lentefeest en de Duurzaamheidsmarkt, die ook in het Natuurkwartier werden gehouden. De wethouder sprak lovende woorden over de betrokkenheid en inzet van de 751 zelfbeheerders die Nieuwegein telt. Ze was er trots op dat telkens meer zelfbeheerders aan de slag gaan.

Zelfbeheerders zijn inwoners die een openbaar stukje groen onderhouden en ZwerfAfvalPakkers. De gemeente organiseert regelmatig een bijeenkomst voor de zelfbeheerders met het doel hen te bedanken voor hun inzet en om ervaringen uit t wisselen. Zelfbeheer vergroot de kwaliteit van de openbare ruimte en versterkt de betrokkenheid van bewoners bij hun woonomgeving en hun buren.

Wensen en behoeften
De gemeente wil het zelfbeheer nog aantrekkelijker maken voor haar inwoners. Wethouder Marieke Schouten: ‘Ik heb echt veel waardering en respect voor mensen in onze stad die het initiatief nemen om hun buurt schoon te houden, of een stuk groen onderhouden. Er zijn mensen die die dit al meer dan 25 jaar doen. Wij zijn ook blij dat studenten van de universiteit Utrecht met een groep van zelfbeheerders in gesprek is geweest om hen te vragen hoe zij beter ondersteund en erkend kunnen worden. Een van de opties is het zichtbaar maken van de plekken waar inwoners zelfbeheer doen. Ook leeft de behoefte onder de zelfbeheerders om vaker met elkaar in contact te komen. Daar gaan we mee aan de slag.’

Loopbrug bij Prinses Beatrixsluis succesvol uitgehesen

Bij de renovatie van de Prinses Beatrixsluis worden alle niet originele elementen van het sluiscomplex verwijderd. Dit geldt ook voor het oude bediengebouw tussen de eerste twee kolken in en voor de loopbrug daar naartoe. Op zondag 19 mei hees aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk de loopbrug van zijn plek. Het herstellen van het oorspronkelijke monumentale aanzien is hiermee weer een stap dichterbij.

In twee delen
Op vrijdag begon Sas van Vreeswijk met het opbouwen van de mobiele kraan met een hijscapaciteit van 700 ton die voor de hijsklus werd gebruikt. Zondagochtend vroeg startte Sas van Vreeswijk met het maken van uitsparingen in het dak van de loopbrug om de hijsbalken vast te kunnen maken. Vervolgens pikte de kraan de loopbrug aan en werd de brug langzaam omhoog gehesen. De ruim 50 ton wegende brug werd vanwege zijn omvang niet in één, maar in twee delen van ieder ruim 25 ton van zijn plek gehesen. Eerst het deel dat de oostelijke kolk overspande, daarna het deel over de westelijke kolk. De brugdelen zijn bij de Voorhavendijk neergelegd en worden daar deze week gedemonteerd, op vrachtwagens geplaatst en afgevoerd. Meerdere vaste projectvolgers namen ook op de vroege zondagochtend positie in met hun camera’s. ‘Ik wil echt niks missen’, was de meest gehoorde uitspraak. Rond 12.00 uur waren beide delen uitgehezen, twee uur later was ook de grote kraam afgevoerd.

In oude luister herstellen
Onderdeel van de renovatie is het in oude luister herstellen van het sluiscomplex. Dit betekent dat alle onderdelen die niet stammen uit de jaren 30, worden verwijderd. Niet alleen de bekende witte loopbrug moest wijken. Ook het kantoorgebouwtje naast de witte loods is aangepakt. Daar is de bovenste verdieping van weg gehaald. De resterende laag blijft in gebruik als technische ruimte. Door dit ‘koppen snellen’ valt het gebouw nu een stuk minder op.

Ook het oude bediengebouw wordt nog gesloopt. Naar verwachting gebeurt dit over enkele weken. In de komende maanden krijgt het al weggehaalde kunstwerk met de bootjes overigens een nieuwe plek op de loods. De hele renovatie is in september afgerond. Dan is het volledige project van de verbreding van het Lekkanaal, de aanleg van de 3e kolk en de renovatie van het sluiscomplex klaar.

Ben Torre uit Nieuwegein racet met 250 km/u over circuit van Zandvoort

Op volle snelheid racen over het asfalt van het circuit van Zandvoort. Voor veel racefans is het een droom… Voor Ben Torre uit Nieuwegein kwam deze droom uit! Hij maakte tijdens de vierde editie van de Jumbo Racedagen een rit in een échte raceauto: een LMP3 van Racing Team Nederland. Ben won deze droomprijs door boodschappen te doen bij Jumbo Nieuwegein. Als passagier vloog Ben met een snelheid van ruim 250 kilometer per uur over het circuit van Zandvoort.

Ben Torre kon zijn geluk niet op. “Dit was echt een fantastische en onvergetelijke ervaring. Dit overtreft echt al mijn verwachtgingen. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou meemaken. Jumbo, enorm bedankt!”

Jumbo Racedagen
Een mooi programma vol racespektakel en hoge snelheden zorgde dit weekend tijdens de Jumbo Racedagen voor twee onvergetelijke dagen voor iedereen die van racen houdt. De grote publiekstrekkers waren Aston Martin Red Bull Racing coureurs Pierre Gasly en natuurlijk Max Verstappen. Zij lieten de V8-motoren van hun RB7 bolides flink ronken op het circuit in Zandvoort. Snelle rondes, burn-outs en donuts maakten er een geweldig spektakel van voor de ruim 100.000 aanwezige race-liefhebbers.

Ook diverse andere race-onderdelen stonden op het programma. Bijvoorbeeld de Ladies GT Race met o.a. Kim Kötter, Romy Monteiro en overall winnares van de race Antoinette de Jong. Verder vonden het WTCR-kampioenschap met onder andere Tom Coronel en Nick Catsburg en de MAXX Formula met onder andere voormalig Formule 1-wagens plaats. Ook waren er stuntshows, volop entertainment en lekker eten voor de hele familie.

Jumbo klant Ben Torre racet met ruim 250 km per uur over het circuit van Zandvoort tijdens de Jumbo Racedagen

Kwalificatiewedstrijden voor schoonspringers Zwemvereniging Aquarijn

Afgelopen zaterdag 18 en zondag 19 mei werden in Amsterdam de kwalificatiewedstrijden schoonspringen voor de Nederlandse Kampioenschappen gehouden. Zwemvereniging Aquarijn uit Nieuwegein nam deel met 10 springers en had 20 starts. Bij deze wedstrijden moet je de top 6 behalen om de finale te mogen springen.

In de C-groep (12/13-jarigen) maakte Lorine van Leeuwen haar debuut op de 1 meter plank. Met een 6de plaats wist Lorine zich te plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap dart 8 en 8 juni aanstaande wordt gehouden ion Amersfoort. Bij de jongens was er op de 1 meter en op de 3 meter plank een eerste plaats voor Matthew Hibbert. Op de 3 meter plank sprong hij een nieuw PR. Daan Willemen behaalde een derde plaats op zowel de 1 meter en de 3 meter plank.

In de B-groep (14/15-jarigen) wist Nika Rakke zich met een vijfde plaats op de 1 meter verzekerd van een finale op het NK. Iris de Heer werd verrassend eerste op de 1 meter en derde op de 3 meter plank.

In de A-groep (16/17/18-jarigen) was er voor Oona Abbema, ondanks een val bij het inspringen, waarbij ze schaafwonden aan haar voet opliep, een eerste plaats op de 1 meter en een tweede plaats op de 3 meter plank.

Manuel Oztopcu behaalde de eerste plaats op de 1 meter en op de 3 meter. Over drie weken zal zich Bram Meulendijks toevoegen aan deze groep. Bram is lid van het Nationale Jeugdteam en koos er nu voor om niet deel te nemen. Hij gaat wel de finale springen. Dat betekent dat Manuel zeer grote concurrentie krijgt.

In de Open Klasse maar liefst drie springers bij de mannen op de 1 meter plank. De pas 13-jarige Matthew wist zevende te worden en staat dus eerste reserve voor de finale. Owen Johnston werd zesde en Manuel werd vierde. Zij hebben zich dus geplaatst. Dat lukte Manuel ook op de 3 meter met een vierde plaats. Ook Manuel is een jeugdspringer. Hij voldoet hij aan de kwalificatie-eisen voor deelname en hij heeft dus twee finales behaald bij de mannen.
Bij de vrouwen sprong Oona Abbema zich onbevangen naar een tweede plaats en wist Raziye Rouhbags derde te worden. Over drie weken zal naar alle waarschijnlijkheid Daphne Wils zich bij deze groep voegen.

Bij het synchroonspringen in de Open Klasse was er een vierde plaats voor Oona Abbema en haar partner Tanja van Hassel. Matthew en Manuel plaatsten zich als eerste.

Aquarijn is over 3 weken goed vertegenwoordigd bij het NK (jeugd) Schoonspringen. Daar worden de individuele wedstrijden gesprongen en wordt er gesprongen om de Braamzeel-beker voor de beste club van Nederland. Het belooft een spannend weekend te worden.

De ploeg zoals die gaat deelnemen aan het NHG (Jeugd) Schoonspringen in Amersfoort

‘Dag van de Kampvuurmuzikant’ in het MEC

Stichting De Groene Koepel in Nieuwegein organiseert op 22 juni aanstaande voor de vierde keer, de Dag van de Kampvuurmuzikant. De kampvuursessies worden gehouden op zo’n 25 Natuurkampeerterreinen en Groeps Natuurkampeerterreinen in Nederland. Ook in Nieuwegein zal zo een kampvuursessie plaatsvinden in het MEC in Park Oudegein.

Kampvuur
De Dag van de Kampvuurmuzikant is een ode aan het eeuwenoude gebruik van gezamenlijk muziek maken bij het vuur. Wie heeft er geen positieve herinneringen aan het zingen bij het kampvuur, op schoolkamp of bij scouting? Op de Natuurkampeerterreinen is bijna altijd een kampvuurplek aanwezig, om lekker op te warmen, te mijmeren bij het vuur of broodjes te bakken.

Muzikale acts
Per locatie nemen vijf muzikanten het tegen elkaar op. Ze spelen elk een set van twintig minuten met bekende meezingers of juist zelf gecomponeerde nummers. Het publiek bekijkt welke act het best past bij het kampvuur. Per locatie is er één publieksfavoriet. De publieksfavorieten worden uitgenodigd om te komen spelen op het Kampvuurfestival op zaterdag 7 september 2019. Deelnemers aan De Dag van de Kampvuurmuzikant kunnen solozangers zijn met gitaar, maar ook grotere gezelschappen met instrumenten van harpen tot didgeridoo’s. Alle muziek is akoestisch.

Publiek
Vorig jaar werden alle kampvuursessies goed bezocht. Zowel het publiek als de muzikanten waren zeer enthousiast. Voor een impressie van de verschillende avonden kun je terecht op de website van De Dag van de Kampvuurmuzikant. Ook dit jaar is iedereen welkom om de sessies bij te wonen op een van de Natuurkampeerterreinen, met of zonder nachtje kamperen. Je moet je wel even van tevoren aanmelden bij het terrein waar je heen wilt.

Stichting De Groene Koepel
In de huidige, sterk veranderende recreatiemarkt zet De Groene Koepel uit Nieuwegein zich in voor de ‘groene verblijfsaccommodaties’. Onder de vier kernwaarden natuurbeleving, duurzaamheid, cultuurhistorie en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zijn binnen De Groene Koepel vertegenwoordigd: de Natuurkampeerterreinen, de GroepsNatuurkampeerterreinen, de Trekkershutten en het DGK Lab.

Amateur Tuinvereniging Galecop houdt Open Dag

Op zaterdag 25 mei aanstaande houdt Amateur Tuinvereniging Galecop weer haar jaarlijkse Open Dag aan de Tuiniersdijk 1 in Nieuwegein. Volkstuinen zijn bereikbaar via het parkeerterrein tegenover Innovam aan de Structuurbaan. Op deze dag, die duurt van 14.00 uur tot 16.00 uur, kunt u kennis maken en kijken naar de werkwijze van de amateurtuinder en ervaren om zelf als amateurtuinder aan de slag te gaan.

Er staan een aantal van de leden klaar om gezamenlijk met de bezoekers de diverse tuinen te bekijken en te vertellen over de ervaringen die zij in de loop der jaren hebben opgedaan. Ook kunnen de leden u meer vertellen over de wijze waarop zij binnen de vereniging de zaken georganiseerd hebben. 

Op dit moment zijn er, van de in totaal 160 tuinen, een 15-tal tuinen vrij. Deze tuinen hebben een oppervlakte van 100m2 en 200m2. Naast het bezichtigen van het complex en de daarop aanwezige tuinen kunt u ook een kijkje nemen in de grote kas, waar de leden plantjes verkopen.

De open dag start om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Gedurende deze tijd kunt u ook genieten van een kopje koffie of thee, een glaasje frisdrank, bier of wijn. Uiteraard zijn ook kinderen van harte welkom. Mocht het tijdelijk even regenen, dan kunt u zich met de andere gasten vermaken in de grote tent die hiervoor speciaal voor is opgezet.