Autobrand op de Bergerveste in de wijk Fokkesteeg

Donderdagmiddag 6 december jl. rond 17.00 uur heeft in de wijk Fokkesteeg een autobrand plaatsgevonden. Op de Bergerveste moest de brandweer ter plaatse komen om een brand te blussen van een SEAT die geparkeerd stond op een parkeerplaats. Omwonenden zagen de brand en waarschuwde de hulpdiensten.

Het is momenteel nog niet duidelijk of de brand een relatie heeft met de 11 autobranden van vorige week. De brandweer en politie waren er snel bij, maar de auto was al niet meer te redden.

De redactie is momenteel bezig met het verzamelen van de informatie. Houdt onze website in de gaten voor meer informatie over deze autobrand. Heeft u meer informatie mail het onze redactie door, dat kan via: redactie@pen.nl. Zo de video van deze brand die onze videograaf Frits Kleppe ter plekke heeft gemaakt.

Update: Inmiddels heeft een omwonende kenbaar gemaakt dat de brand zou zijn veroorzaakt door een technisch mankement. Wij wachten op de reactie van de brandweer en de politie.

Winter mini High Tea op Buurtplein Zuid

Op vrijdag 28 december vindt er een winter mini High Tea plaats op buurtplein Zuid. Om 13.30 uur serveren buurtbewoners jong en ouder de high tea die zijzelf hebben verzorgd deze dag! Komt u ook elkaar ontmoeten onder het genot van een kop thee en heerlijke zoete en hartige hapjes?

Inschrijven kan aan de balie bij FAIR’S aan de Ratelaar 35 in Nieuwegein zuid, of bel naar Buurtplein Zuid: 030-600 88 36. Er wordt een bijdrage 4,00 euro gevraagd.

Presentatie van het boek: “Zand, grind en de historische binnenvaart – honderd jaar zelflossen”

Op zaterdag 15 december wordt bij Museumwerf Vreeswijk het boek “Zand, grind en de historische binnenvaart – honderd jaar zelflossen” gepresenteerd door de auteurs Ko Blok en Jan van ‘t verlaat. Aan de hand van unieke oude foto’s en boeiende verhalen uit het boek nemen de auteurs u in hun lezing/presentatie mee naar de interessante en voorbije wereld van de zandwinning. Aanvang programma is om 12.30 uur.

Zandlossen
Eind negentiende – begin twintigste eeuw ontstond door de groeiende economie een toenemende behoefte aan bouwstoffen als zand en grind. Het winnen van zand gebeurde op de rivier, aanvankelijk handmatig, later machinaal. Mede door de ligging van de winplaatsen speelde de binnenvaart een belangrijke rol bij het transport van zand en grind. De schepen werden aanvankelijk gelost met kruiwagens en manden.

In 1915 begon schipper Arie Kreuk uit Nieuwerkerk aan de IJssel te experimenteren met het lossen van zand en grind met behulp van mast en giek. Rond 1916 bedacht hij een lossysteem dat gebruik maakte van de mast en de giek van zeilschepen én van een kiepbak met pal. Grote motorschepen werden later ook uitgerust met dit systeem.

Het zelflossysteem verbeterde de productiviteit aanzienlijk. De zandschippers konden voortaan zelf op elke willekeurige locatie lossen. Honderden binnenvaartschepen voeren vervolgens met een zelflosinstallatie. De laatste zelflossers waren actief tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Over deze bijzondere vinding is weinig vastgelegd. Dit vormde de aanleiding voor Ko Blok en medeauteur Jan van ’t Verlaat dit alsnog te doen.

Auteurs
Ko Blok, voorzitter van Museumwerf Vreeswijk en zandschipper in zijn vrijetijd, verzorgt met zijn enthousiaste team en zijn gerestaureerde IJsselaak Door Gunst Verkregen al vele jaren demonstraties met de zelflosinstallatie. Ko is tevens initiatiefnemer van het Nederlands Kampioenschap Baklopen. Jan van ’t Verlaat is redacteur van het blad van de Vereniging De Binnenvaart en (mede)auteur van een aantal boeken over de binnenvaart.

Beiden raakten geïntrigeerd door de zandwinning en de schijnbare eenvoud van de zelflosinstallatie en de enorme impact die deze vinding had. Gedurende vele jaren zochten Blok en Van ’t Verlaat naar oude foto’s en verhalen wat resulteerde in het rijk geïllustreerde boek “Zand, grind en de historische binnenvaart – honderd jaar zelflossen”. Hierin schetsen zij een beeld van de ontwikkeling van de zelflosinstallatie in de binnenvaart en de betekenis van de binnenvaart bij de opbouw van ons land.

Het 168 pagina’s tellende boek met ISBN 978-90-6868-749-1 wordt uitgegeven door uitgeverij THOTH in Bussum en te koop na de presentatie. Uiteraard kunt u het boek laten signeren!

Boekpresentatie
Wilt u de lezing/presentatie bijwonen? Meld u zich tijdig via Cisca@museumwerf.nl. De toegang is gratis. Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein (Vreeswijk).

Poging tot beroving op fietspad tussen Nieuwegein en IJsselstein langs Weg der Verenigde Naties

Op het fietspad langs de Weg der Verenigde Naties tussen Nieuwegein en IJsselstein heeft onlangs een poging tot beroving plaatsgevonden. Eerder werd nog een 20-jarige man in zijn onderbroek achtergelaten toen hij van al zijn spullen werd beroofd. Nu moest een 12-jaarige jongen het ontgelden toen hij van school naar huis fietste. De Nieuwegeinse jongen was erg geschrokken van het voorval. De politie zoekt eventuele getuigen.

Het gebeurt woensdagmiddag 10 oktober 2018. De jongen fietst tegen drie uur ’s middags vanuit school in IJsselstein naar huis in Nieuwegein. Als hij over de Europalaan fietst, merkt hij dat er drie jongens achter hem aan fietsen. Hij besteedt er verder geen aandacht aan. Hij steekt de trambaan over en slaat dan rechtsaf het fietspad op. Als hij op het fietspad naast de Weg der Verenigde Naties fietst, nog vóór de brug over A2, halen de jongens hem in en dwingen hem tot stoppen.

Het steekwapen
Eén van de jongens haalt een steekwapen tevoorschijn en bedreigt hem daarmee. Ze eisen zijn telefoon. Dan komt een vrouw voorbij fietsen en zij heeft door wat er aan de hand is. Ook rijdt er op de weg naast het fietspad een vrachtwagen voorbij. De chauffeur ziet ook dat er iets aan de hand is en schreeuwt iets naar het groepje. De straatrovers laten het er dan bij zitten, springen op hun fiets en gaan er zonder buit vandoor richting IJsselstein.

Het signalement
Alle drie de verdachten zijn jongens en hebben een lichtgetinte huidskleur. Ze zijn 15 tot 16 jaar oud en hebben zwart stijl haar. Ze reden op een damesfiets en één van hen had een zwart vest aan.

De getuigen
Het signalement is helaas wat summier. Daarom willen de politie ook nog heel graag in contact komen met de twee getuigen: de vrouw op de fiets en de vrachtwagenchauffeur. Waarschijnlijk reed hij in een gele vrachtwagen van de Jumbo en reed de vrouw op een elektrische fiets. Uiteraard spreekt de politie ook graag met andere mensen die getuige zijn geweest van de beroving of de drie jongens misschien hebben zien fietsen in IJsselstein.

Heeft u iets van deze poging tot beroving gezien of weet u misschien wie de verdachten zijn? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000.

Omleidingen tijdens asfalteringswerkzaamheden rond Prinses Beatrixsluis

Van maandag 10 december tot en met donderdag 20 december voert Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat asfalteringswerkzaamheden uit aan wegen rond de Prinses Beatrixsluis. Verkeer wordt omgeleid. De geplande werkzaamheden kunnen bij slechte weersomstandigheden worden uitgesteld. De asfalteringswerkzaamheden vinden plaats op twee locaties:

  1. De langzaamverkeersbrug over de sluiskolken heen. Deze is op dinsdag 11 december van 07.00 uur tot 17.00 uur afgesloten. Om het kwartier rijdt een pendelbus vanaf iedere kant.
  2. De Lekdijk-Oost ten zuiden van de Prinses Beatrixsluis. Deze is van maandag 10 december tot en met donderdag 20 december afgesloten.

Omleidingsroutes
Voor beide afsluitingen zijn de volgende omleidingsroutes:

  • Langzaamverkeersbrug: fietsers en voetgangers kunnen omreizen via het Sluispad en de Overeindsebrug bij de Plofsluis of gebruik maken van een pendelbusje. Een busje met aanhanger van Sas van Vreeswijk rijdt via het Waterliniedok heen en weer tussen de oost- en westkant. Verkeer moet rekening houden met 15 minuten vertraging bij gebruik van de pendelbus en bij omfietsen via de Plofsluis met 15 a 20 minuten. Aan de kant van Vreeswijk is bevindt het opstappunt zich langs het fietspad van het Waterliniedok ten hoogte van het tunneltje bij het Schipperspad. Aan de kant van het Defensiedok bevindt de opstapplaats zich bij de kruising van het Defensiedok en het Waterliniedok. Verkeersregelaars wijzen fietsers op de omleidingsroute en opstapplaatsen van de pendelbus.
  • Lekdijk-Oost: verkeer rijdt via de Achterweg en onder de A27 door richting Tull en ’t Waal, dat geeft geen vertraging. Vanaf 24 december is de Lekdijk-Oost voor het eerst sinds de start van de bouw van de 3ekolk en de verbreding van het Lekkanaal weer toegankelijk voor auto- en fietsverkeer.

Verbreding met 3e kolk verbetert doorstroom binnenvaart
De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer en steeds grotere schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.

‘ResearchED Nederland 2019’ 12 januari bij Oosterlicht College Nieuwegein

Na London, Sydney en New York is de internationale onderwijsconferentie researchED op 12 januari bij het Oosterlicht College in Nieuwegein. Een congres voor en door docenten met als doel om de kloof tussen onderzoek en praktijk te dichten. ‘We zijn er trots op dat het Oosterlicht College zo’n mooi internationaal evenement huisvest’ zo laat het Oosterlicht College onze redactie weten.

Over researchED
ResearchED is in 2013 opgericht door de Britse docent en auteur Tom Bennett en heeft internationaal voor opschudding gezorgd en weerstand teweeggebracht, maar is door nog veel meer leraren, schoolleiders, beleidsmakers en onderzoekers omarmd. ResearchED conferenties zijn inmiddels gehouden in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Zweden, Noorwegen, Zuid-Afrika, Canada en de Verenigde Staten.

Wat is researchED?
ResearchED, de internationale leraren beweging opgericht en geleid door de Schotse docent Tom Bennett wordt op 12 januari, 2019 voor de vierde keer in Nederland georganiseerd, dit keer op het Oosterlicht College in Nieuwegein. ResearchED organiseert een eendaagse conferentie, met als doel het verhogen van de onderzoeks-geletterdheid binnen het onderwijsveld en het ondersteunen van nieuwe vormen van professionele ontwikkeling. ResearchED helpt leraren het onderscheid te maken tussen zinnige en onzinnige innovaties en onderzoek. Wetenschappers worden uitgedaagd om te vertellen hoe hun onderzoek een verschil kan maken in de dagelijkse lespraktijk. Op de conferentie komt een schat aan informatie uit onderzoek vaan de orde die leraren kunnen gebruiken in de dagelijkse lespraktijk.

Onder de sprekers bevinden zich beleidsmakers, top onderzoekers, maar ook leraren die vertellen hoe zij relevant onderzoek hebben gebruikt om leerling prestaties te bevorderen; Casper Hulshof belooft de donkere geschiedenis van de populaire mindsets theorie toe te lichten; René Kneyber, voormalig docent aan het Oosterlicht College en huidig lid van de onderwijsraad, bespreekt waarom de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs maar niet vooruit lijkt te gaan, ondanks alle innovaties. De Zweedse dr. Eva Hartell vertelt over comparative judgement’ een nieuwe manier van beoordelen die in veel gevallen sneller en betrouwbaarder lijkt te zijn dan traditionele manieren van nakijken. Sander Dankelman en zijn ‘Onderzoeksbende’, een gezamenlijk project van de PO-Raad, VO-raad, MBO Raad, Vereniging Hogescholen, VSNU, zijn bezig een kennisinfrastructuur voor Nederland op te zetten. Tijdens hun workshop vertelt de Onderzoeksbende over ontwikkelingen binnen het project en zoeken ze verbinding met het onderwijsveld.

Dit jaar presenteert Prof. dr. Paul A. Kirschner, dr.h.c. o.a. zijn nieuwste publicatie ‘Op de Schouders van Reuzen’, waarin hij gewone leraren laat zien hoe je kernbegrippen uit de onderwijspsychologie toepast in de klas.