Bewoonster aan de Penningburg geschrokken van babbeltruc

Diverse bewoners in Nieuwegein zijn de afgelopen week bestolen door een tweetal vrouwen die zich voordoen als medewerkers van Buurtpreventie. Het gaat vaak om oudere bewoners. Dit maakt de doelgroep extra kwetsbaar en een prooi voor criminelen die het hebben gemunt op de pinpas,  portemonnee of sieraden van deze bewoners. In Nieuwegein zijn de afgelopen week drie bewoners gedupeerd. Mogelijk zijn er meer bewoners benaderd. Vooral in deze donkere dagen slaan dit soort criminelen toe.

Een bewoonster aan de Penningburg in Batau Noord laat onze redactie weten: ‘Ik was erg geschrokken en nog steeds overstuur en wantrouwig. Ik ben dik in de tachtig. Dinsdag 16 oktober belde rond 17.30 uur een tweetal vrouwen bij mij aan en vertelden mij dat zij van Buurtpreventie waren. Ik heb de beneden deur opengedaan om ze naar boven te laten komen. Ik zag de twee vrouwen staan en liet ze binnen. Toen ze zagen dat ik bezoek had vroegen ze mij of ik mevrouw van den Berg was. Nadat ik vertelde dat ik dat niet was maakte ze een excuus en vertrokken zij weer. Ongeveer een half uur later ging mijn bezoek weg, toen belden deze vrouwen weer aan en vertelden mij dat ze toch bij mij moesten zijn. Ik heb ze toen weer binnengelaten. Ze wilde de woning controleren. Een van de vrouwen ging met mij het huis door en de andere vrouw bleef in de woonkamer. Daarna gingen ze weer weg.’

De vrouw merkte kort daarop dat haar portemonnee open op tafel lag en zag dat haar bankpasje uit de portemonnee was gehaald. Zij belde in paniek haar dochter en vertelde wat er gebeurd was. Kort daarop had de dochter de bankpas geblokkeerd zodat deze onbruikbaar was geworden. De politie was ook al inmiddels geïnformeerd. De gewiekste dames belde de vrouw nog en deden zich voor als ‘politieagente.’ Zij wilden graag haar pincode weten om de pas te blokkeren. De bewoonster aan de Penningburg liet aan de ‘politie’ weten inmiddels de pas te hebben geblokkeerd. Eén van de vrouwen zij nog: ‘Dat heeft u snel gedaan.’ Daarop werd de verbinding verbroken.

Inmiddels is er aangifte gedaan en procesverbaal opgemaakt. Ook in de wijk HoogZandveld hebben deze twee vrouwen met dezelfde babbeltruc bewoners willen beroven. De signalementen van de vrouwen:

Dame 1:
– 25 – 28 jaar
– 1.65 lang
– normaal postuur
– getinte huidskleur
– zwart haar met een slag
– zwarte rok
– zwarte panty
– bruine tas om rechterschouder. Tas had lichtbeige hengsels
– sprak accentloos Nederlands

Dame 2:
– 30 – 32 jaar
– 1.55 lang
– iets meer gezet postuur dan dame 1
– getinte huidskleur
– zwart haar in een soort knot
– donkere kleding

Over babbeltrucs
“Mag ik een glaasje water?”, “Ik kom collecteren, mag ik even binnenkomen?”, of: “Ik doe onderzoek voor mijn school naar ouderenzorg, mag ik u wat vragen stellen?” Allemaal smoesjes om bij mensen in huis te komen waarvan je zou zeggen: die kent iedereen inmiddels wel. “Kennen misschien wel”, zegt oud-politieagent Bert Goselink. “Maar nog altijd zijn er mensen die erin trappen.” Goselink is instructeur voor Anders Veilig en geeft trainingen om mensen te waarschuwen voor dit soort oplichters.

“Kijk, het is zo: een overval of een winkeldiefstal, dat is erg. Maar dit komt dichtbij je eigen huis, een plek waar je je te allen tijde veilig moet voelen.” Het idee is dat vooral ouderen het slachtoffer worden van babbeltrucs. Maar Goselink sluit niemand uit: “We trappen er allemaal in.”

ONAARDIG
Veel mensen vinden het onbeleefd om een collectant op straat te laten staan als ze binnen wat geld halen. Goselink vraagt zich af waarom? “Leg het vriendelijk uit. De mensen die oprecht collecteren zijn er blij mee. Die hopen juist dat meer mensen het zo doen. Maar dan moeten de bewoners natuurlijk wel met wat geld terugkomen”, grapt Goselink.

“Mensen moeten ook bedenken dat het dievengilde een soort beroepsgroep is. Die hebben het er met elkaar over waar ze makkelijk kunnen toeslaan. Je moet in die wijk zijn, daar staat de achterdeur open, daar kan je makkelijk naar binnen sluipen.”

Geslaagde Halloweenviering op De Vlierhoeve in de Blokhoeve

Woensdagavond 31 oktober jl. hebben de bewoners van de nieuwbouwwijk De Vlierhoeve, in de wijk De Blokhoeve, de straat omgetoverd tot de ‘Griezelhoeve.’ Maar liefst 50 kinderen hadden zich met hun ouders aangemeld voor het Halloweenfeest op De Vlierhoeve.

Maar liefst vijfendertig huizen waren omgetoverd in Halloween stijl! Iedereen was in zijn meest griezelige outfit komen opdagen en de bewoners hadden heel erg hun best gedaan om hun huizen zo griezelig mogelijk te maken voor de ‘Trick or Treat.’ ‘Wat hadden de kinderen een lol’ aldus Jan en Chantal Jongerius en Michel en Christa Scholte die de avond hadden georganiseerd.

Na afloop mochten de kinderen marshmallows roosteren boven een lekker warm vuurtje onder het genot van een drankje en wat lekkers. ‘Wat begon als een klein idee door enkele bewoner is uiteindelijk een grootst spektakel geworden!’ zegt Chantal tegenover onze redactie. En op de vraag of ze volgend jaar weer Halloween wil vieren met de kinderen zegt ze volmondig: ‘Ja!’ Dit jaar was een proefjaar en volgend jaar willen we het groter aanpakken en nog meer activiteiten gaan organiseren. Nu hebben wij ons gericht op de ongeveer 100 nieuwe huizen (waterwoningen en veranda woningen) die in 2017 en 2018 gebouwd zijn.’

Wethouder Jeugd Nieuwegein in actie voor pleegzorg op startdag landelijke campagneweek

Woensdag 31 oktober jl. is de vierde editie van de landelijke Week van de Pleegzorg gestart. Dit jaar wordt voor pleegzorg aandacht gevraagd via ‘Doneer je sporthek’, in navolging van de succesvolle spandoekenactie op schoolpleinen. Zo werden in Nieuwegein bij aanvang van de campagneweek door wethouder Jan Kuiper hoogstpersoonlijk bij tennisvereniging Rijnhuyse en bij Gym Nieuwegein, in aanwezigheid van pleegzorgorganisatie De Rading, campagne spandoeken opgehangen. Om samen het belang van pleegzorg te benadrukken én met elkaar aandacht te vragen voor het tekort aan pleegouders. Onze videograaf Bart van Rooijen was ter plekke bij tennisvereniging Rijnhuyse en sprak met een pleegouder en wethouder Jan Kuiper.

Pleegouders zijn nog steeds hard nodig
Op dit moment telt Nederland circa 23.000 pleegkinderen (van 0 tot 21 jaar) die voor korte of lange tijd niet thuis kunnen wonen. Dankzij landelijke en regionale wervingsactiviteiten nam het aantal nieuwe pleegouders het afgelopen jaar toe. Alleen onvoldoende. Dit betekent dat nog steeds kinderen te lang op een passend pleeggezin wachten. Ook in Nieuwegein.

Verschillende vormen van pleegzorg
Vaak zijn pleegouders bekenden van het kind. Zoals een oom en tante, opa en oma of vrienden van het gezin. Maar er zijn ook onbekende mensen die pleegouder willen zijn, want niet ieder kind kan bij familie of bekenden terecht.

Om pleegouder te worden hoef je geen ‘standaard’ gezin te hebben. Iedereen die het leuk vindt en in staat is een kind of jongere veilig en gezond op te voeden, kan zich als pleegouder aanmelden. Dus ook alleenstaanden, samenwonende of getrouwde stellen en samengestelde gezinnen, met of zonder kinderen.

Hele week of alleen weekenden voor pleegkind zorgen
Pleegzorg gaat veelal over zeven dagen per week voor een pleegkind zorgen, maar alleen een weekend per twee weken of maand kan bijvoorbeeld ook. Meer weten over pleegzorg in Nieuwegein? Neem een kijkje op www.rading.nl of bel met De Rading op 030 – 272 43 53.

Op de foto staan v.l.n.r.: Rob de Munk (bestuurslid tennisvereniging Rijnhuyse), Renate de Vries (directeur De Rading), jeugdlid van de club, Bianca de drie (pleegmoeder), Jan Kuiper (wethouder jeugd)

Ook SV Geinoord herdenkt Lau van Ravens

Het bericht dat Lau van Ravens op 96-jarige leeftijd is overleden, heeft ook bij SV Geinoord indruk gemaakt. De voormalige topscheidsrechter, geboren in Schiedam, was immers in het seizoen 2012-2013 eregast op Parkhout bij de thuiswedstrijd van SV Geinoord tegen Haaglandia, de favoriete amateurclub van Lau. Hij was destijds uitgenodigd door het bestuur onder leiding van de toenmalige voorzitter Rob de Vries met wie Lau samen met scheidsrechtersbegeleider Herman van ’t Riet (zie foto) de wedstrijd bekeek en vooral de arbitrale prestatie beoordeelde Lau toonde zich destijds nog helder van geest en toonde in de bestuurskamer trots een aantal foto’s uit zijn roemrijke periode als referee die begon begin jaren zestig.

Lau Ravens leidde in ’66 de UEFA-finale tussen Barcelona en Slovan Bratislava en floot op de WK van 1970 o.a. Duitsland tegen Marokko. In ’72 nam hij de finale van de UEFA Cup voor zijn rekening. Toen Lau in 1970 afscheid moest nemen vanwege de leeftijdsgrens, kreeg hij tot twee keer toe dispensatie vanwege zijn uitzonderlijke kwaliteiten.

In Nieuwegein vertelde hij destijds ook nog met smaak dat hij als invaller moest aantreden in de wedstrijd tussen Real Madrid en PSV omdat de scheidsrechter een bierblikje tegen zijn hoofd had gekregen en moest uitvallen. Gelukkig was dat niet nodig bij Geinoord tegen Haaglandia en kon de scheidsrechter de negentig minuten keurig en ongestoord volmaken. Waarna oud-voorzitter Rob de Vries glimlachend opmerkte: “Jammer Lau dat je vanmiddag niet hoefde in te vallen, we hadden je graag nog even hier op Parkhout in actie gezien.’’

Lau van Ravens (links) als eregast bij Geinoord-Haaglandia naast oud-voorzitter Rob de Vries en begeleider Herman van ’t Riet (foto Gerard van Vliet)

Sint Maarten op Bouwgein

Op zaterdag 10 november aanstaande wordt er op Bouwspeeltuin Bouwgein aan de Hoveniersweide in de wijk Batau Noord weer Sint Maarten gevierd. Vanaf 13.00 uur zijn de kinderen welkom om een lampion te komen knutselen. Natuurlijk mogen ouders, vooral bij de jongeren kinderen, komen helpen tijdens het knutselen! En wat is er mooier dan s ’avonds als het donker is al deze (zelfgemaakte) lampionnen tijdens de optocht te showen.

De optocht start om 18.30 uur. Vanaf 18.15 uur verzamelen de kinderen (en de ouders) op Bouwgein voor de start van de optocht. Ook dit jaar loopt Sint Maarten weer mee in de optocht. Na de optocht kunnen de kinderen in de wijk hun liedjes ten gehore brengen en misschien worden ze dan wel getrakteerd op snoep of mandarijnen! Inschrijven of aanmelden is niet nodig! Voor meer informatie kijk op de website van Bouwspeeltuin Bouwgein.

‘De Kade’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Jupiterburg in Batau Noord. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf. Deze week dus de Kade in Vreeswijk.

Peuterinloop 9 november op de Vroonestein

Op vrijdag 9 november van 09.00 uur tot 10.00 uur organiseren wij op de Vroonestein een peuterinloop. Op deze dag hebben alle V.I.P. ‘s (Very Important Peuters) de tijd om te komen snuffelen in onze kleutergroepen. Hoe kun je een hoge toren bouwen met elkaar? En welke winkel is nu geopend in de poppenhoek? Op deze en meer vragen kunnen de peuters een antwoord krijgen door bijv. zelf deze hoeken te verkennen.

Tijdens de inloop mag één ouder in de klas bij de peuter blijven. De andere ouder (indien dit mogelijk is) wordt uitgenodigd voor een lekkere kop koffie in de koffiekamer en een nadere kennismaking met de directeur. Daarna is het uiteraard mogelijk als ouders om te wisselen van plek.

Mocht u dit bericht lezen en interesse hebben in de peuterinloop, dan willen wij u vragen om uw V.I.P. aan te melden via info@vroonestein.nl.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Zo gewonnen, zo geronnen’; het wordt soms gezegd van iets wat je hebt gekregen en ook weer zo kwijt bent geraakt. Mij overkomt het vaak als ik het op een speciale plek leg, om het absoluut niet kwijt te raken. Deze collega was bezig in de keuken… en had per abuis een hele bijzondere veilige plek gevonden!’

Portret van de week: ‘Wie traint daar de Jodaro’s in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Jorn van Rossum.

Arend Bloemink: ‘Maandagavond. Op naar Merwestein. Op naar ‘Jodaro’. Op naar het Portret van déze Week. Bij binnenkomst in Merwestein weet de receptioniste meteen voor wie ik kom. Mijn komst is aangekondigd. ‘Ah, de fotograaf! Je komt voor de Jodarootjes!’ ‘Uhm… voor wíe?’ vraag ik omdat ik even in verwarring ben gebracht. ‘Voor Jorn, voor Jodaro’ zegt ze, ‘loop maar achter die meneer aan’, wijzend op een sportief geklede, lange jonge man. En dus wandel ik rustig achter Stijn, want zo heet die lange man, aan. Wanneer zich aan het eind van de lange gang, die leidt langs kleedkamers en sportzalen, een stevig gebouwde sporter uit een groep wachtende en in JodaroGym-outfit geklede mensen losmaakt en uitnodigend op me afkomt weet ik  dat dit Jorn is!’

‘Jorn leidt me de sportzaal, waar de ‘Jodaro’s’ druk bezig zijn met het neerleggen van de matten, in. We overleggen wat en besluiten dan dat Jorn maar ‘gewoon’ aan zijn les begint. Ik volg hem vanaf de zijlijn met de camera. We eindigen met een foto van Jorn die even een momentje neemt om te poseren terwijl de ’Jodaro’s’ verder gaan met hun training.’

Lees de antwoorden van Jorn van Rossum op de vijf (altijd dezelfde) vragen en maak nader kennis met hem, met Jodaro en met wat hij vindt van Nieuwegein.

Wie ben je?
Mijn naam is Jorn van Rossum. Ik ben 32 jaar oud en getrouwd met Samantha van Rossum. Samen hebben we drie kinderen, een dochter, Tyler van 4 jaar, een zoon Ayren, van 3 jaar en een zoon Navey, van 1 jaar.

Ik ben geboren in Nieuwegein en kom uit een gezin met drie kinderen, ikzelf en nog twee broers. Mijn vader is een geboren Vreeswijker en mijn moeder is geboren en getogen in Jutphaas. Zij hebben dus de twee dorpen naar elkaar toe zien groeien waar Nieuwegein uit ontstaan is. De eerste zes jaar van mijn leven heb ik in de Doorslag gewoond. Vanaf mij 6e jaar ben ik opgegroeid aan de Blijdeburg, in Batau Noord. Daar heb ik veel vrienden gemaakt die vanaf de basisschool tot nu nog steeds veel met elkaar omgaan. Mijn jeugd was prettig en goed, ik was vaak op straat te vinden want binnen achter de computer was niks voor mij. Samen met veel vrienden voetballen en ravotten, ik heb daar veel mooie herinneringen aan.

Sporten stond altijd centraal binnen ons gezin en nu bij mijn kinderen probeer ik dat ook weer over te brengen. Al vroeg ging ik met mijn twee broers op voetballen bij voetbalvereniging Vreeswijk. Mijn vader werd daar trainer en we liepen daar dan ook vaak drie avonden mee te doen met de trainingen en op de zaterdag werden de wedstrijden gespeeld. Naast de wedstrijden bouwden we daar mooie vriendschappen op. Het voetbalkamp en het internationale toernooi waren wel de hoogtepunten van het jaar. Supergezellig en een mooie sfeer.

Toch zijn mijn jongere broer en ik een andere kant opgegaan. Mijn vader deed aan kickboksen en dat vonden wij toch wel super tof. Als jongen van 10 jaar ben ik gaan karate bij karate Ternate. Daar is de basis gelegd voor mijn verdere sportleven. We gingen op een gegeven moment door heel Nederland om toernooien te vechten en deden enorm veel ervaring op.

Vanaf mijn 15e ben ik gaan kickboksen bij Oscar van der Veen. Daar ben ik echt gevormd als kickbokser. De school had veel goede vechters in huis en na verloop van tijd mocht ik daar deel van uit maken als wedstrijdvechter. Het is een zware maar zeer mooie sport die ik samen met mijn broer altijd ben blijven doen. We vochten vaak op de welbekende Rings gala’s door heel Nederland. Maar vooral het Rings gala in Nieuwegein bij Sportcomplex Merwestein waren heel speciaal. Veel supporters die achter ons stonden in een super mooie ambiance.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben werkzaam in Merwestein als zwemonderwijzer. Een zeer mooi vak in een prachtig sportcomplex. Ik werk daar als leidinggevende van het zwembad. Naast mijn werk bij Merwestein heb ik een eigen kickboksschool, Jodarogym.

En nu als eigen sportschoolhouder mag ik mijn ambitie weer over brengen om andere te laten genieten van deze mooie sport. De naam Jodaro is een combinatie van de eerste twee letters van mijn voornaam en die van mijn twee broers. Davin, zelf een goede vechter en medelesgever en Roy die de administratie voor zijn rekening neemt. We kunnen het goed met elkaar vinden en delen veel samen. Daarom was de naam Jodaro voor mij ook snel gemaakt.

Mijn sportschool loopt momenteel erg goed. Naast de volwassenen hebben we veel kinderen die deze sport beoefenen. Samen bezig zijn, werken aan je conditie, weerbaarheid en zelfvertrouwen ontwikkelen. Mijn credo is dan ook samen spelen, ontwikkelen, leren, groeien en bovenal genieten.

Naast mijn drukke leven zijn mijn vrouw en kinderen natuurlijk het belangrijkste in mijn leven. Als ik zie hoe de kinderen zich ontwikkelen ben ik daar erg trots op. Er staan ons nog zoveel uitdagingen te wachten, hoe doen ze het op school, wat voor sport kiezen ze, kunnen ze zich makkelijk staande houden in de maatschappij, en bovenal zijn ze gelukkig. Wat we bovenal belangrijk vinden is dat ze alles op hun eigen tempo kunnen en mogen doen. Neem de tijd en wees op gepaste wijze ambitieus zonder te stressen.

Mijn vrouw heeft een eigen schoonheidssalon, salon pure beauté genaamd. Deze loopt erg goed, wat betekent dat we een goede weekplanning dienen te maken. Maar met hulp van onze ouders lukt dat prima.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Zoals al vermeld mijn hele leven. Met veel plezier overigens.

Wat vind je van Nieuwegein?
Ik ben wel tevreden met Nieuwegein. Ik vind het een enorme verbetering dat City Plaza zoveel winkels heeft. Laten we eerlijk zijn, je kan alles vinden wat je nodig hebt. Ook op sportgebied is er veel te doen, alle sporten zijn wel vertegenwoordigd en je kan makkelijk je keuze maken.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
De wijk Vreeswijk in ere houden en ondersteunen met de activiteiten die ze daar organiseren om het mooie dorp te promoten. Voor de sport één aanspreekpunt te hebben zodat bewoners makkelijk en toegankelijk een vraag kunnen stellen. Ik vind dat Sport ID binnen Nieuwegein daar prima werk levert. Verder zou ik zeggen maak je eigen toekomst, dus wees actief.

Weer twee invallen op industriegebied De Liesbosch m.b.t. hennep en criminaliteit

Maandag 29 oktober 2018 hebben de Belastingdienst, de gemeente Nieuwegein en de politie samen een bezoek gebracht aan twee vermoedelijke growshops in de stad. Met het bezoek wil de overheid controleren of de growshops zich aan de regels houden en niet meewerken aan grootschalige (illegale) hennepteelt. Bij het eerste adres werd een flinke handelshoeveelheid hasj en hennep aangetroffen en een grote som contant geld. De politie heeft de drugs en het geld in beslag genomen en stelt een onderzoek in. Bij het tweede adres zijn producten aangetroffen die gebruikt worden voor grootschalige hennepteelt. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Dergelijke controles vinden dit najaar in heel Midden-Nederland plaats. Een growshop mag goederen leveren voor kleinschalige thuisteelt van hennep voor eigen gebruik, die wordt gedoogd. Wanneer een growshop bepaalde producten in huis heeft, dan kan dat wijzen op het mogelijk maken van grootschalige (illegale) hennepteelt. Dit is strafbaar.

Volledig beeld
De gemeenten en Belastingdienst voeren deze controles gezamenlijk uit, daarbij ondersteund door de politie voor de handhaving van de openbare orde. De samenwerking (onder het RIEC convenant) maakt het mogelijk de verschillende gegevens die tijdens de controle worden opgehaald naast elkaar te leggen. Daardoor ontstaat een vollediger beeld en kan de overheid uiteindelijk slagvaardiger optreden. Ook krijgt de overheid met zo’n actie beter zicht op de activiteiten van de ondernemingen, bezoekers en toeleveranciers.

Aanpak ondermijning
Illegale drugshandel brengt onschuldige burgers in gevaar door gewelddadige uitwassen, brandgevaarlijke hennepkwekerijen en het dumpen van hennepafval in natuurgebieden. Criminelen maken bij de grootschalige hennepteelt misbruik van legale bedrijven om de enorme winsten wit te wassen en gebruiken voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken. Dit noemen we ondermijning. Zo ondergraven zij onze rechtsstaat. De overheid pakt ondermijning gezamenlijk aan. Door deze gezamenlijke aanpak kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en huurcontracten opzeggen.

Eerder deze maand deed de politie een grote inval bij een groothandel en growshop op de Ravenswade in Nieuwegein. Beide bedrijven worden ervan verdacht artikelen te leveren voor de professionele hennepteelt. Volgens het OM heeft de groothandel een omzet van 25 tot 30 miljoen euro per jaar, volgens de politie “de grootste van Nederland”.