Weer twee invallen op industriegebied De Liesbosch m.b.t. hennep en criminaliteit

Maandag 29 oktober 2018 hebben de Belastingdienst, de gemeente Nieuwegein en de politie samen een bezoek gebracht aan twee vermoedelijke growshops in de stad. Met het bezoek wil de overheid controleren of de growshops zich aan de regels houden en niet meewerken aan grootschalige (illegale) hennepteelt. Bij het eerste adres werd een flinke handelshoeveelheid hasj en hennep aangetroffen en een grote som contant geld. De politie heeft de drugs en het geld in beslag genomen en stelt een onderzoek in. Bij het tweede adres zijn producten aangetroffen die gebruikt worden voor grootschalige hennepteelt. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Dergelijke controles vinden dit najaar in heel Midden-Nederland plaats. Een growshop mag goederen leveren voor kleinschalige thuisteelt van hennep voor eigen gebruik, die wordt gedoogd. Wanneer een growshop bepaalde producten in huis heeft, dan kan dat wijzen op het mogelijk maken van grootschalige (illegale) hennepteelt. Dit is strafbaar.

Volledig beeld
De gemeenten en Belastingdienst voeren deze controles gezamenlijk uit, daarbij ondersteund door de politie voor de handhaving van de openbare orde. De samenwerking (onder het RIEC convenant) maakt het mogelijk de verschillende gegevens die tijdens de controle worden opgehaald naast elkaar te leggen. Daardoor ontstaat een vollediger beeld en kan de overheid uiteindelijk slagvaardiger optreden. Ook krijgt de overheid met zo’n actie beter zicht op de activiteiten van de ondernemingen, bezoekers en toeleveranciers.

Aanpak ondermijning
Illegale drugshandel brengt onschuldige burgers in gevaar door gewelddadige uitwassen, brandgevaarlijke hennepkwekerijen en het dumpen van hennepafval in natuurgebieden. Criminelen maken bij de grootschalige hennepteelt misbruik van legale bedrijven om de enorme winsten wit te wassen en gebruiken voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken. Dit noemen we ondermijning. Zo ondergraven zij onze rechtsstaat. De overheid pakt ondermijning gezamenlijk aan. Door deze gezamenlijke aanpak kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en huurcontracten opzeggen.

Eerder deze maand deed de politie een grote inval bij een groothandel en growshop op de Ravenswade in Nieuwegein. Beide bedrijven worden ervan verdacht artikelen te leveren voor de professionele hennepteelt. Volgens het OM heeft de groothandel een omzet van 25 tot 30 miljoen euro per jaar, volgens de politie “de grootste van Nederland”.

2 thoughts on “Weer twee invallen op industriegebied De Liesbosch m.b.t. hennep en criminaliteit

  1. Hennie van Randwijk

    Het is bijna geen bijzonder nieuws meer. Elke week is het raak die invallen, je gaat het gewoon vinden. Heel bijzonder voor een stad als Nieuwegein.

  2. John

    Nee Hennie, niet bijzonder meer voor deze criminele stad.
    Hier gebeurt van alles en nog wat.
    Nieuwegein is een trekpleister geworden voor criminelen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren