Meeuwsen stoot door naar kwartfinale EK Beach

Alexander Brouwer en Nieuwegeiner Robert Meeuwsen plaatsten zich in Den Haag voor de kwartfinale. De Nederlanders hadden het één set lastig met de Fransen Youssouf Krou en Quincy Aye, maar wonnen wel met 2-0 in sets.

De wereldkampioenen van 2013 en winnaars van het brons op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro moesten in de eerste set door tot 24-22. De tweede set ging gemakkelijker voor de Nieuwegeiner en zijn partner: 21-15.

DEN HAAG
Brouwer en Meeuwsen zijn als tweede geplaatst op dit EK in eigen land. Zij nemen het zaterdag in de kwartfinale op tegen het Letse duo Smedins/Samoilovs, dat als zevende geplaatst is. De wedstrijd wordt om 17.00 uur gespeeld in Den Haag, in de partij na die van Madelein Meppelink uit Rhenen.

Als Brouwer en Meeuwsen winnen, dan spelen ze zondagmiddag in Den Haag de halve finale. Die avond worden ook de finale en de trootsfinale van het EK in Nederland gespeeld.

Auto raakt van de weg en belandt in sloot

Een auto is vrijdagavond 20 juli is rond 19.25 uur op de Nedereindseweg tussen De Meern en Nieuwegein van de weg geraakt.

In een bocht verloor de bestuurder de macht over het stuur en belandde in de sloot. De bestuurder wist zelf uit het voertuig te klimmen maar is wel ter controle meegenomen naar het ziekenhuis. Het is onbekend welk letsel de bestuurder heeft opgelopen.

Een bergingsbedrijf heeft de auto uit de sloot gehaald. De politie onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren. Handhavers hebben de schade opgenomen aan de omgeving. Onze videograaf Michael Simonse was ter plekke en maakte bovenstaande video van het ongeluk.

Video: Het verborgen bos van ornitholoog Sjoerd Braaksma lijkt te gaan verdwijnen

Achter het statige pand ‘Vaartzicht’ aan de Handelskade 16 (leuk om te lezen) ligt het bos van de bekende Ornitholoog Sjoerd Braaksma. Als het aan de gemeente Nieuwegein ligt moet het wijken voor nieuwe woningen. De kermis uitbater Verdonk die even verderop woont heeft het terrein, waar het vroeger vol stond met kermis attracties, verkocht. Nieuwe woningen zullen binnenkort op het terrein gebouwd gaan worden. Omwonenden, verenigd in de Belangengroep Behoud Bos van Braaksma, zijn het niet eens dat dit stuk natuur moet verdwijnen en komen in opstand. Zij vinden het onnodig dat dit uniek stuk natuur opgeofferd dreigt te worden aan een nieuw woningbouwproject. Onze videograaf Jos van Vogelpoel en Frans Evers trokken naar het bos en spraken met Piet van Rheenen van de Belangengroep Behoud Bos van Braaksma.

Het bos is aangelegd door de beroemde en geridderde ornitholoog Sjoerd Braaksma op een stuk gemeentegrond dat sinds 1966 door de gemeente in gebruik is gegeven aan de familie Braaksma. Het bos ligt in het verlengde van de tuin van het monumentale pand aan de Handelskade, de voormalige burgemeesterswoning van Vreeswijk. Braaksma heeft het bos aangelegd met zorgvuldig geselecteerde inheemse bomen, struiken, struwelen en vogelbosjes om een optimale omgeving te creëren voor vogels. Wandelaars langs de Wiersdijk staan regelmatig stil bij het aanzicht van het bos en ook voor omwonenden maakt het bos een belangrijk deel uit van hun woonbeleving. Omwonenden hebben zich verenigd in de Belangengroep Behoud Bos van Braaksma en hebben bij de Commissie van Ruimtelijke Ordening en Milieu zich sterk gemaakt voor het behoud van het bos.

Sjoerd Braaksma geheel rechts samen met zijn vrouw en zoon Wigle Braaksma en kleinzoon Rabindra in de achtertuin

Piet van Rheenen namens de Belangengroep Behoud Bos van Braaksma: ‘Omdat het bos slechts 15% uitmaakt van het totale bouwterrein kan met een kleine aanpassing van het bouwplan, geen 14 maar 12 woningen, het bos behouden blijven. De bewoners van de nieuwe woningen kunnen dan ook profiteren van het wonen tegen een groene achtergrond. Hiermee wordt dan ook voldaan aan de doelstelling ten aanzien van natuurontwikkeling in het stedelijk gebied van Nieuwegein (Het sein op groen, Sector stadsbeheer, 1997): “Veilig stellen van of verder ontwikkelen van natuurwaarden in stedelijke kerngebieden” en “Het laten toenemen van natuurwaarden in de directe woonomgeving.”

In het bestemmingsplan van 1980 is het totale terrein aangemerkt als Uitwerking Woonvoorziening. Bij de vier herzieningen van het bestemmingsplan is nooit opnieuw gekeken (‘herzien’) naar de status van het stuk gemeentegrond, dat in de loop der jaren een metamorfose heeft ondergaan naar het huidige bos. ‘Bij het eerste contact met de gemeente werd gezegd, dat men “dit allemaal niet wist.” Deze nalatigheid en onzorgvuldigheid zou de gemeente zich moeten aantrekken door alsnog het bos uit te sluiten van bebouwing. Een veranderde situatie vraagt immers om een heroverweging’, aldus de Belangengroep.

Iris Braaksma, dochter van ornitholoog Sjoerd Braaksma, snuffelt door de fotoboeken, op zoek naar wat foto’s over het bos dat haar vader heeft aangelegd.

Iris: ‘Al 52 jaar hebben we tuin tot aan het watertje. We mochten het, en dat is alweer 52 jaar geleden, ‘om niet hebben’ van de gemeente Vreeswijk. Mijn vader heeft toen dat bos aangelegd omdat hij ornitholoog was. Vroeger was er een boomgaard van de familie Verdonk. Om vogels en hun leefomgeving in de provincie Utrecht te beschermen, richtte mijn vader samen met de vogelaars de heer Van der Garden en baron Van Lynden in februari 1958 de Vogelwacht Utrecht op. Hij heeft veel betekend voor de vogels in Nederland. Ik hoop dat het bos behouden blijft, niet alleen voor de omgeving maar ook ter herinnering aan mijn vader. Hij is op 16 februari 1999 na een kort ziektebed overleden.’

De ligging van het bos. Rechts op het terrein komen nieuwe woningen. op de plek van het bos zouden twee woningen moeten komen. ‘Zonde en onnodig’ aldus de belangengroep.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Het is weer de tijd van de zomerbloeiers in tuinen en in de natuur. Op al die bloemen komen meestal allerlei insecten af om hun kostje bijeen te garen, maar door de droogte zijn ze in Nieuwegein vooral aangewezen op tuinen die voldoende water krijgen. Of ergens aan de waterkant. Eén van die bezoekers is het grappig uitziende “gewoon knuppeltje” , een blaaskop die lijkt op, eh,…‘

Udo: ‘Bij de vele soorten vliegen die er in Nieuwegein voorkomen is een kleine, vrij zeldzame groep die als blaaskoppen worden aangeduid. Het zijn grappig uitziende vliegen die in de verte wel wat op een wesp (of zo) lijken en die je vooral in de zomertijd op een bloem kunt waarnemen. Dit exemplaar heet gewoon knuppeltje.

Hoogheemraadschap neemt maatregelen tegen de extreme droogte

Het is extreem droog, dat zal niemand ontgaan zijn. Om schade aan de dijken te voorkomen vraagt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, waar Nieuwegein onder valt, agrariërs het vee tijdelijk van de dijken te halen. Ook op de Lekdijk bij Nieuwegein is deze maatregel genomen. Door de droogte wordt het wortelstelsel van de grasmat aangetast bij begrazing. Hierdoor kan het gras op de dijk moeilijk herstellen. Deze grasmat dient als beschermlaag van de dijk in tijden van hoogwater. Door de lange periode zonder regen wil het waterschap verdere beschadiging voorkomen.

Waterveiligheid
Dijken zijn van groot belang voor de waterveiligheid. Hoe minder schade door het jaar heen ontstaat, hoe minder herstelwerkzaamheden nodig zijn om de dijken in goede conditie te houden.

Vanwege de droogte kan er te weinig water worden aangevoerd in Batau-Noord (Nieuwegein) en de polder Rijnenburg. De waterpeilen kunnen hierdoor verlaagd zijn en de doorspoeling gering. Geprobeerd wordt om het zuurstofgebrek in het water zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe droog is het nu eigenlijk (kaartje tot 20 juli 2018)

Jongeren en ervaren ondernemers maken match

Het enthousiasme was van de gezichten af te lezen. Donderdag 19 juli ontmoetten 27 jongeren en 27 ervaren ondernemers elkaar op het terras van stadstheater DE KOM. Na de eerste trainingsdagen van het project ZomerOndernemer was het tijd voor de speeddates. De komende weken helpen de zogenoemde business buddy’s de jongeren met het uitwerken van hun bedrijfsideeën. Wethouder Jan Kuiper (Onderwijs) verzorgde de aftrap van de speeddates.

Concreet actieplan
Marleen: ‘Ik wil graag een coachingsbureau opzetten, zodat ik anderen kan helpen hun dromen waar te maken en echt alles eruit te halen. Vaak zijn mensen erg druk en hebben ze geen tijd voor een coach, maar ik ga bij mensen thuis langs of op hun werk. Een soort coach to go dus.’ Niet toevallig vond Marleen in Laura haar business buddy. Laura is in het dagelijks leven motivatiecoach en wil Marleen graag helpen. Laura: ‘Het idee is al supertof en slim om bij mensen langs te gaan. Ik kan Marleen helpen met het maken van een strategisch plan voor het starten van het bedrijf. Door een duidelijk doel te stellen en een concreet actieplan te maken kan Marleen echt aan de slag.’

Eigen bedrijf starten als vakantiebaan
Het project ZomerOndernemer laat jongeren tussen de 15 en 23 jaar ervaren hoe het is om een eigen bedrijf te starten en te runnen. Ze krijgen daarbij begeleiding, een startkapitaal en verzekering. Het project duurt zes weken en sluit op 23 augustus af met een feestelijke kick out, waarbij de jonge ondernemers hun bedrijf presenteren voor een groot publiek. Het doel van het project is het ontwikkelen van ondernemerskwaliteiten bij jongeren en het bevorderen van zelfstandig ondernemerschap.

Stimulans ondernemerschap
ZomerOndernemer is een project van Stichting The New Entrepreneur. Dit jaar doet de gemeente Nieuwegein voor het eerst mee aan het project. Het is een actiepunt uit de economische visie die samen met ondernemers opgesteld is. Doel van het project is om een bijdrage te leveren aan het stimuleren van ondernemerschap in Nieuwegein. Jonge ondernemers dragen bij aan een kansrijke toekomst voor de stad en brengen vernieuwing op de arbeidsmarkt.

Marleen Verweij (links) en Laura Wierda maken hun match. Zij gaan in de zomervakantie samenwerken, waarbij Marleen haar bedrijfsidee daadwerkelijk gaat uitvoeren.