Grote drugsvangst op industrieterrein in Nieuwegein

De politie heeft woensdagmiddag 21 februari een grote drugsvangst gedaan in Nieuwegein. Daar werden drie auto’s gecontroleerd die vanaf bedrijventerrein Liesbosch wegreden en dat bleek niet voor niks. In alle voertuigen werd hennep gevonden. Ook vonden agenten 300 gram van een nog onbekende witte stof.

De vier inzittenden van de auto’s werden aangehouden, maar de politie was nog niet klaar. Ook het pand waarvandaan de auto’s waren vertrokken, werd nader doorzocht.

De doorzoeking van dat gebouw leverde enkele kilo’s hennep, een stroomstootwapen en een ploertendoder op. Drie mensen in het pand werden in de boeien geslagen en vijf auto’s werden in beslag genomen.

Van de zeven verdachten komen er vijf uit Utrecht, één woont in Zaandam en één heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. De mannen zijn tussen de 38 en 51 jaar oud.

Klaiber verlengt contract bij FC Utrecht

Nieuwegeiner Sean Klaiber heeft zijn contract verlengt bij FC Utrecht. Tot en met de zomer van 2021 zal hij blijven voetballen bij zijn club. Zijn vorige verbintenis zou in 2019 aflopen.

Volgens FC Utrecht-directeur Jordy Zuidam is de relatie tussen de club en de 23-jarige Nieuwegeiner een “huwelijk van het gelukkigste soort.” “Sean is een moderne speler met atletisch vermogen en veel dynamiek in zijn spel. Hij maakt een erg goede ontwikkeling door en kent het karakter van de club als geen ander.”

Klaiber is al het hele seizoen basisspeler. Hij debuteerde in 2014 voor FC Utrecht en speelde inmiddels 58 competitieduels waarin hij nog niet wist te scoren. Ook kwam hij in 2015 een halfjaar op huurbasis uit voor FC Dordrecht. Eerder verlengden ook Rico Strieder en Gyrano Kerk hun contract ook in de Galgenwaard.

Klaiber begon in de jeugd bij SV Geinoord uit Nieuwegein en stroomde later in in de jeugdopleiding van FC Utrecht.

Schaatsen in Nieuwegein

Schaatsliefhebbers moeten nog even geduld hebben. De baan is nog niet open. Het ijs van de schaatsbaan Parkhout is nog niet dik genoeg. De ijsmeester controleert het ijs elke dag. Volg het laatste nieuws via deze website.

Schaatsbaan Parkhout is een natuurlijke landijsbaan van 400 meter. De ijsbaan ligt in het prachtige Park Oudegein (ingang aan de Geinoord in Nieuwegein). De baan bestaat al ruim 40 jaar en is eigendom van de gemeente Nieuwegein. De gemeente zorgt voor muziek, verlichting en dat de baan goed berijdbaar is.

Winterklaar
Afgelopen maanden is er hard gewerkt om de schaatsbaan winterklaar te maken. De oevers zijn bijgewerkt, het waterpeil is op orde gebracht en de licht- en geluidsinstallatie is getest. Het terrein is met een toegangshek afgesloten en er is een bord geplaatst ‘betreden op eigen risico’. Kortom, de baan is klaar voor gebruik.

IJsdikte
De schaatsbaan mag open als het ijs minimaal 8 cm dik is. Dit zijn de richtlijnen van de KNSB (Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond). Deze dikte is voorlopig nog niet overal bereikt. Als de gemeente de schaatsbaan opent, dan wordt dat kenbaar gemaakt via de website www.nieuwegein.nl. Bij het toegangshek worden er dan fietsenrekken geplaatst en is er toezicht aanwezig. De baan is open van 9.00 uur tot 22.00 uur, ook in het weekeinde en de toegang is gratis.

Voedselbank ontvangt 67 boodschappenpakketten van PLUS van LOON

Dat de klanten van de PLUS supermarkt in Nieuwegein betrokken zijn met de inwoners die krap zitten, bleek vandaag maar weer eens. Supermarkteigenaar Christ van Loon kon vandaag maar liefst 67 grote boodschappenpakketten afleveren bij de Voedselbank in Nieuwegein.

De pakketten konden worden gevuld doordat de klanten van de PLUS hun zegeltjes doneerden in een speciale doos in de supermarkt. Hiermee laat van Loon zien dat hij én zijn klanten zeer betrokken zijn met het welzijn van de medemens en in het bijzonder de inwoners van Nieuwegein. Onze videograaf Jos van Vogelpoel en Frans Evers waren aanwezig bij de overhandiging van de pakketten.

Christ van Loon: ‘Na het optellen van de zegeltjes bleek dat we maar liefst 67 boodschappenpakketten konden vullen voor de Voedselbank. Ik ben zeer trots op de mensen die hieraan hebben meegewerkt.’

Rasja Post van de Voedselbank: ‘De boodschappenpakketten gaan we vrijdag gelijk meegeven aan onze clienten. Ze zijn mooi gevuld en wij zijn de PLUS zeer dankbaar dat zij deze actie hebben opgezet.’

De heer en mevrouw van Loon (3e en 4e van links) met enkele medewerkers van de PLUS en de Voedselbank

‘De Houtduif’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf. Deze week de Houtduif in de wijk de Doorslag.

Tips en getuigen gezocht van beschieten woning in Vreeswijk

Iemand vuurt schoten af op een woning aan de Beatrixstraat in het Vreeswijk. Ruim een week later legt iemand een handgranaat bij de voordeur van hetzelfde huis. De politie zoekt de nog onbekende verdachte of verdachten. Daarom is zij nu op zoek naar mogelijke getuigen of mensen die een tip kunnen geven.

Het gebeurt in de vroege ochtend van woensdag 7 februari 2018. De bewoners van de Beatrixstraat schrikken op van schoten. Eén van de woningen in de straat is doorzeefd met kogels. De muren, ramen en rolluiken zitten vol kogelgaten. In de huurwoning wonen een man en vrouw met hun dochter. Zij blijven ongedeerd.

Handgranaten
Twee weken later, op donderdag 15 februari, vindt de bewoner van het beschoten huis ‘s ochtends vroeg een handgranaat bij de voordeur. Hij belt 112, de politie komt ter plaatse en zet de straat af. De basisschool op de hoek van de straat blijft dicht. De Explosieve Opruimingsdienst neemt de granaat mee en de omgeving wordt vrijgegeven. Maar diezelfde middag vindt de bewoner nóg een handgranaat tijdens verplaatsen van zijn auto. De burgemeester van Nieuwegein besluit het huis per direct te sluiten in verband met de veiligheid van de bewoners en de omgeving.

Onderzoek
De politie onderzoekt de zaak en kan in dit stadium van het onderzoek nog niets zeggen over het mogelijke motief van de beschieting en handgranaten.

Vragen
Heeft u iets gezien van de beschieting en van het achterlaten van de handgranaten of weet u meer over deze zaak, dat de politie misschien kan helpen de verdachte of verdachten op te sporen. Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Of gebruik het formulier op deze pagina om uw tip bij de politie te melden. Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem.

Geslaagd voor het zwemdiploma

Woensdag 21 februari 2018 werd er afgezwommen voor het A- diploma in Merwestein en was het enorm spannend voor een grote groep kinderen. Onder aanmoediging van ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, zwommen zij af voor het eerste diploma van het zwem-ABC. Alle kinderen deden enorm hun best. Het resultaat was dat iedereen is geslaagd! Op de foto hieronder de trotse kinderen met hun diploma.

Geslaagd zijn:
Tyson van den Brink, Jelle ten Pas, Lina Hammouti, Amir Ibrahim, Rayhana Ghalit, Selma Amnih, Nathan Slingerland, Lorena de Zwart, Matthias Wiersma, Shyrani Jhingoeriesingh, Joey van de Burg, Maral Keskiner, Jason Redlbach, Meike Dissel, Fenne Scheurleer, Jara Schrijvers, Everon van Gijn, Angelina Flierman, Saar Mertz, Kiyano Gron, Yenthe van Vliet, Levi Vloon, Mirthe Huijding, Pepijn Baas, Mireya Nielsen, Pixie Groen in ’t Wout, Tess Timmermans, Eden Hendriksen, Dante van der Spek, Maud Vedder, Yordi Thuis, Eltje Bronsema en Tess de Langen.

CDA: Beter aanbesteden impuls voor plaatselijk MKB

Ondernemers en inkopers ervaren aanbestedingen regelmatig als een stroef proces. Vooral de dage-lijkse praktijk kan tot onnodige frustraties leiden. Dit blijkt uit de Actieagenda Beter Aanbesteden die staatssecretaris Keijzer samen met ondernemers en gemeenten heeft gepresenteerd. CDA-raadslid Mart Hack: “De Actieagenda ziet kansen als ondernemers en en de gemeente hun werkwijzen zoda-nig inrichten dat dit over en weer tot minder frustratie leidt én meer opdrachten voor ons plaatselijke MKB. Daarom wil het CDA werk maken van de Actieagenda in onze gemeente.”

Meer opdrachten voor plaatselijke ondernemers
De Actieagenda zet in op het verbeteren van de kwaliteit van aanbestedingen in de praktijk, het beter aanbesteden. Het CDA Nieuwegein vindt dat lokale MKB´ers meer kans moeten maken op gemeentelijke overheidsopdrachten. Uit de evaluatie van de aanbestedingswet bleek namelijk dat het voor het MKB vaak lastig is om toegang te krijgen tot deze overheidsopdrachten. Het CDA zou graag zien dat het college van Burgemeester en Wethouders onderzoekt op welke wijze het MKB meer kan worden betrokken bij de aanbestedingen van de gemeente Nieuwegein. De procedures moeten volgens het CDA toegankelijker worden, daar is ook de gemeente bij gebaat.

Het valt voor het MKB niet mee om opdrachten van de overheid te krijgen. Het CDA heeft het college daarom gevraagd om de aanbestedingsprocedure te evalueren en daar de inschrijvers bij te betrek-ken. Ook wil de partij weten hoeveel procent van de overheidsopdrachten door het MKB worden uit-gevoerd. Tot slot vraagt het CDA aan het college op welke wijze zij bezig is het MKB meer te betrek-ken bij de aanbestedingen.

Mart Hack

GroenLinks: ‘Geynwijs onder voorwaarde bij de gemeente onderbrengen’

Vandaag (22 februari 2018) vergadert de raad over de toekomst van Geynwijs. GroenLinks zal onder voorwaarden instemmen met het onderbrengen van Geynwijs bij de gemeentelijke organisatie. De cliëntondersteuning voor mensen die zorg via Geynwijs krijgen moet beter worden geregeld. Ook wil GroenLinks dat de raad meer inzicht krijgt in de effectiviteit van hulpverlening door Geynwijs als het rechtsreeks door gemeente wordt aangestuurd.

Donderdag 22 februari 2018 besluit de gemeenteraad of Geynwijs direct door de gemeente aangestuurd gaat worden. Tot nu toe zijn die werkzaamheden in een aparte Stichting ondergebracht. GroenLinks vindt dat het onderbrengen van Geynwijs bij de gemeente geen harde garantie is voor de oplossing van de gesignaleerde problemen. Toch lijkt het erop dat de gekozen oplossing de meeste kans biedt om onze inwoners de meest optimale zorg te kunnen bieden.

‘Punten van zorg waarover vooraf helderheid moet zijn hebben wij uitgebreid aan de orde gesteld. De hulpverleners van Geynwijs mogen niet hun beroepsmatige beoordelingsruimte verliezen als ze in dienst komen van de gemeente. Echter, de gemeente is wettelijk verplicht om de beroepscodes van sociaal professionals te volgen en te respecteren. Wanneer sociale wijkteams vanuit de gemeentelijke organisatie werken behouden zij dus altijd hun professionele beoordelingsruimte om hulp te verlenen conform hun beroepscodes.’

Een ander zorgpunt zag GroenLinks in de vraag of medewerkers de plicht hebben om wettelijk-niet-toegestane situaties te melden. Dat zou ten koste kunnen gaan van het opbouwen van een vertrouwensband. Dit is echter niet het geval: volgens de privacywetgeving mogen persoonsgegevens alleen maar verwerkt mogen worden voor het doel waarvoor ze zijn verkregen.

GroenLinks wil dat inwoners die gebruikmaken van zorg op het gebied van jeugd en WMO, moeten kunnen kiezen uit meerdere aanbieders in de cliëntondersteuning. Ook moet de gemeenteraad goed geïnformeerd blijven of inwoners ook de zorg krijgen die zij nodig hebben. Inwoners moeten goed geïnformeerd worden over de zelfstandigheid van professionals bij beoordeling van de hulpvraag en zij horen goed geïnformeerd te worden hoe zij gebruik kunnen maken van verschillende cliëntondersteuners.