Hennepkwekerij ontmanteld in de wijk Fokkesteeg

In de wijk Fokkesteeg heeft de politie van Nieuwegein donderdagavond 21 september een hennepkwekerij ontmanteld. Buren gaven een tip aan de politie omdat zij een vreemde lucht roken dat op wiet leek.

De politie op Facebook: ‘Vanavond kregen mijn collega’s een melding van iemand in Fokkesteeg die een wel heel sterk hennepluchtje rook. Ter plaatse namen ze een kijkje en ontdekten ze een kwekerij met veel te veel planten. Een aantal hiervan staan op de foto hieronder. Hier hebben ze per direct een einde aan gemaakt onder andere vanwege de gevaren die erbij komen kijken.’

De politie onderzoekt de zaak nog. De planten zijn inmiddels verwijderd. Een onderzoek zal worden verricht naar de eigenaar van de planten. Onbekend is of er aanhoudingen zijn verricht.

De hennepplanten

Video: Politie nog steeds op zoek naar de inbrekers bij Tennisvereniging Rijnhuyse

Eind mei probeerden twee mannen er in het holst van de nacht binnen te komen. Ze sloegen een terrasdeur in. Op bewakingsbeelden is te zien hoe de twee mannen over het terras van de tennisvereniging lopen. Niet veel later komen ze weer naar buiten. Ze hebben niets buitgemaakt, omdat de kassa leeg was. Bij de tennisclub is geen contant geld aanwezig, omdat bezoekers alleen met pin kunnen afrekenen. De politie is nog steeds op zoek naar de daders en schakelt de hulp van het publiek in.

De mannen zijn niet goed te zien op bewakingsbeelden. Toch hoopt de politie dat er mensen zijn die de daders herkennen aan hun postuur en kleding. Op de beelden is te zien dat ze vertrekken op een scooter.

Tips
Als u kunt helpen deze inbrekers te vinden, bel dan met de tiplijn: 0800 – 6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000.

City Huiskamerfestival

Op zaterdag 23 september en zondag 24 september vindt in City Nieuwegein de eerste editie van het City Huiskamerfestival plaats. Diverse huiskamerplekken in City vormen dat weekend een culturele route waar bezoekers met elkaar kunnen genieten van dans, muziek en andere optredens. Het festival is één van de activiteiten om de aantrekkelijkheid en levendigheid van de binnenstad te vergroten. Het is de bedoeling dat het festival, dat wordt georganiseerd door de samenwerkende partijen in de binnenstad van Nieuwegein via de Stichting Binnenstadsmanagement, een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt. City Huiskamerfestival is gratis te bezoeken. Klik hier voor het programma.

Hildegard Assies, binnenstadsmanager en initiatiefnemer van het festival: “City Huiskamerfestival moet een fijn moment worden om na de zomervakantie nog even te ontspannen en bij te praten voordat het nieuwe seizoen aanbreekt. Het programma is ontzettend veelzijdig en biedt voor elk wat wils. En dat is ook precies wat we beogen. We hebben een tijdje geleden onder andere ‘veelzijdig’ en ‘persoonlijk’ bepaald als kernwaarden voor City Nieuwegein. Deze waarden willen we nu gaan waarmaken, onder andere in events, zodat mensen deze ook gaan beleven en voelen.” Het evenement is onderverdeeld in drie pijlers: Klein theater in diverse huiskamers door City heen, het Mini-festival voor jongeren op het Stadsplein en De Langste Tafel o.a in het kader van burendag.

Klein theater
Zowel zaterdag als zondag kunnen bezoekers zich van 12:30-17:00 uur zich neervleien op luie banken, zitzakken en kleedjes in vier verschillende huiskamers verspreid door City. Met tussenpauzes vinden er ieder kwartier korte, intieme, ontroerende, grappige en muzikale voorstellingen plaats. Gespeeld door een bont gezelschap aan professionele kunstenaars en artiesten uit Nieuwegein en omstreken, zoals onder andere Savanna Joy, Kees & Trees Smetvrees en een unieke modeshow met dichters en dansers. Daarnaast zijn er op zondag diverse workshops zoals Yoga en Handletteren.

Mini Festival Stadsplein
Zaterdag is het Stadsplein tussen 16:00 en 23:00 het decor voor een evenement voor en door jongeren. Singer-songwriters, live bands, lekkere en gezonde hapjes, fijne lokale biertjes van de Nieuwegeinse brouwerij Zevenstar, poëzie-optredens, 3D printen en een knusse buitenbios. Twee tenten zorgen ervoor dat een spatje regen de pret niet kan bederven. Om 16:00 uur zal Burgemeester Frans Backhuis jongeren die reeds een jongerenlintje gekregen hebben nog eens extra in het zonnetje zetten, door een tegel met hun naam te onthullen aan de Doorslag. Vanaf 19:00 uur start de Color Bike Run vanaf het Stadsplein (www.nieuwegeinfietst.nl). Dagmar van Amerongen doet namens Buurtmakers verslag van het geheel.

De Langste Tafel
Zondag kunnen bewoners voor een brunch aanschuiven aan De Langste Tafel van 11:00 uur tot 13:00 uur middenin City. De Langste Tafel werd vorig jaar ook georganiseerd en is dit jaar onderdeel van het City Huiskamerfestival. Arjanne de Vries van Wereldhave (Eigenaar van Cityplaza): “De Langste Tafel is een moment van ontmoeting en gezelligheid. Het past helemaal in het thema van Burendag. Bewoners van City en inwoners uit Nieuwegein die het leuk vinden om elkaar te ontmoeten zijn van harte welkom aan deze tafel. Je hoeft je alleen maar aan te melden via secretariaat@wvcityplaza.nl. Ook is dit een moment om inwoners die zich inzetten voor een ander in het zonnetje te zetten. Ken je hen? Meld ze aan voor de langste tafel en kom zelf ook mee!”

Savanna Joy

Presentatie eerste gedichtenbundel van Azar Tishe tijdens Nieuwegeins Peil

De Koerdisch-Perzische dichteres Azar Tishe zal haar eerste Nederlandstalige gedichtenbundel Reiziger presenteren tijdens het Nieuwegeins Peil. Dit zal gebeuren op donderdag 28 september in de bibliotheek de Tweede Verdieping in Nieuwegein. De gedichten van Tishe gaan veelal over liefde, de zoektocht naar jezelf en haar ervaringen als vrouw in een vreemd land. Vooral als zij zelf haar gedichten voordraagt voor publiek hoor je de Iraanse dichttradities is haar werk doorklinken.

Nieuwegein Peil is het jaarlijkse feest van en voor Nieuwegeinse auteurs en andere cultuurliefhebbers. Dit jaar staat Nieuwegeins Peil opnieuw in het teken van verbindingen. Lokale auteurs gaan samenwerken met vluchtelingen. Het resultaat hiervan is te zien op donderdagavond 28 september (20.00 tot 22.00 uur). Een gedicht van haar:

Verder van huis
Ik lees op de muur van station Utrecht:
Hoe verder hij ging,
des te langer was zijn terugweg.

En ik denk na.
Hoe ver ben ik?
Van mij, van jou, van huis?

Moet ik nog verder?
Ja, zeker, stoppen kan ik niet.
Dan ben ik nog verder van alles.
Ik ben bang.
Als de terugweg te moeilijk wordt
of als ik de weg kwijt ben.
Ik luister en luister en luister,
maar er is niks dan stilte.

Ik ben bang
om terug te kijken, terug te gaan.

Als ik me omkeer, zijn ze er dan nog?
Mijn geliefden, mijn dierbaren,
mijn moeder, mijn zus?

Maar er is geen keus.
Ik moet verder,
ik moet gaan.
De wind, voor altijd mijn vriend,
fluistert zachtjes,
jij moet gaan.
Er is nooit een andere keus
voor ballingen.

Ik trek mijn schoenen aan.
Sta aan de deur,
Ik moet verder.
Ik moet verder,
ook als er geen terugweg is.

Reiziger wordt uitgegeven door uitgeverij Ghoghnoos Media en is uiteraard te koop tijdens de presentatie. Isbn 9 789082 750508.

Prijs 14,50 euro.

Nieuwegein, sept 2017
Cover van Reiziger, gedichten van Azar Tishe, Koerdisch-Perzische schrijver-dichter.
Foto vrij van rechten.
Foto: Michiel Wijnbergh, Amsterdam

Kamermuziekconcert in de dorpskerk in Jutphaas

Op zondag 1 oktober aanstaande is er in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg in Nieuwegein (Jutphaas) een kamermuziekconcert met de titel ‘Hun naam was Bach.’ Dit wordt het eerste concert in de aanloop naar een serie concerten met kamermuziek die georganiseerd gaat worden in de pas verbouwde Dorpskerk.

Een nieuw opgericht ensemble van fluit (Maaike van der Heijdt), viool (Amerentia van der Kooij), cello (Mirjam Bosma) en klavecimbel (Arno van Wijk) voert muziek uit van misschien wel de grootste componist aller tijden; Johann Sebastian Bach, maar ook van enkele van zijn muzikale zonen. De stukken worden toegelicht vanuit het oogpunt van de huis- en familieomstandigheden van de familie Bach.

Het concert begint om 16.00 uur. De entree is € 5,00. Kaartverkoop is aan de kassa bij de Dorpskerk.

Demonstraties vlechtwerk op de Museumwerf in Vreeswijk

Op 7 oktober organiseert de Vereniging voor Vlechters bij Museumwerf Vreeswijk voor hun leden een Najaarsdag. Dit is een interne aangelegenheid met rondleidingen, demonstraties en workshops.

Tussen 13.00 uur en 16.00 uur zijn ook de inwoners van Nieuwegein welkom om kennis te maken met deze vereniging. U kunt zien hoe vlechter Jozef Wiegers en zijn cursisten mini mattenkloppers maken. Verder zijn er demonstraties touw- en staalvlechten en het knopen van een ‘allemans end’ door de huisvlechter Hans van der Haar (ook actief op 8 oktober tijdens de Themazondag over statenjacht De Utrecht).

Het beroep van vlechter gaat ver terug in de tijd. De toepassing van vlechtwerk was (en is nog steeds) breed: van manden, (stoelen)matten, eenden- en bijenkorven tot doodskisten en bakens voor de scheepvaart. Dit laatste bracht Museumwerf Vreeswijk in contact met deze vlechtersvereniging. Op het pad van de werf kwamen namelijk oude rieten voorwerpen. Nader onderzoek leerde dat dit soort voorwerpen tot in de jaren vijftig werden gebruikt als bakens voor de scheepvaart. Opvolgers zijn de bekende tonnen. Voor ons Theehuys maakte de vereniging replica’s. Die maken nu deel uit van de verlichting.

Museumwerf Vreeswijk zit aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Toegang is € 2,00 p.p. Bootsmaatjes en kinderen tot 12 jaar gratis. Voor info over de Vereniging voor Vlechters zie www.vlechters.nl.

Het belang van een goede bereikbaarheid voor je bedrijf

Hoewel online communicatie tussen bedrijven en (potentiële) klanten erg belangrijk is geworden, wordt toch nog steeds het meest gebruik gemaakt van telefonisch contact. En dat telefonische contact moet goed verlopen, omdat dit voor een (toekomstige) klant het visitekaartje van je bedrijf is. Wat geeft het immers een beller niet voor negatief gevoel als de telefoon niet wordt opgenomen of het gesprek met een ontevreden gevoel wordt beëindigd? Hieronder lees je meer over het belang van een goede bereikbaarheid van je bedrijf.

Nieuwe (Amerikaanse) standaarden
Als het op klantenservice aankomt, konden wij Nederlanders nog iets leren van Amerikaanse bedrijven. Grote partijen zoals Bol.com en Coolblue.com hebben hun klantenservice naar Amerikaanse standaarden ingericht – waar de klant altijd koning is – en worden nu als graadmeter gezien. Altijd bereikbaar en altijd op zoek naar een oplossing.

De uitstraling van een professioneel bedrijf
Ben je een ZZP’er of bestaat je bedrijf maar uit een paar mensen? Jij of je medewerkers kunnen mogelijk niet altijd direct de beller te woord staan, terwijl dit voor een professioneel bedrijf natuurlijk geen probleem mag zijn.

Geen gemiste oproepen tijdens vakantie of ziekte
Afwezigheid vanwege ziekte of vakantie kan altijd voorkomen, ook als je een eigen bedrijf hebt. De beller is hier echter niet verder mee geholpen. Zorg dus dat de telefoon altijd bemand is, ook als jij en eventueel andere medewerkers niet in staat zijn telefonische oproepen te beantwoorden. Ook al kan de beller op dat moment mogelijk niet direct geholpen worden, hij of zij weet in ieder geval dat zijn vraag of klacht genoteerd is, en dat er werk van gemaakt gaat worden.

Geen contact? Volgende!
Een gemist contact met een klant leidt tot ontevredenheid en is uiteindelijk gemiste af- of omzet. Kan een (potentiële) klant een bedrijf niet bereiken? De wereld is vluchtiger geworden, en als jij niet opneemt of niet snel genoeg reageert gaat men gauw door naar de volgende.

Altijd goed bereikbaar met Stipt antwoordservice
Voor een goede en professionele antwoordservice hoef je niet ver te zoeken. Stipt, gevestigd aan de Ravenswade in Nieuwegein, werkt al jarenlang met een vast team van telefonistes en zorgt voor een zeer persoonlijke en professionele telefoonafhandeling.

PENTekening: ‘De Nieuwegeinse rivierkreeften á la carte’

De Nieuwegeinse karikaturist – cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen. Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten. (www.karikaturist.nl)

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl. Deze week over het eerdere bericht over rivierkreeften in Nieuwegein.

Een paar weken geleden kreeg onze redactie van een inwoonster uit Nieuwegein een bericht over rivierkreeften die Nieuwegein ‘overbevolken’. Zij kwam ze tegen op het fietspad ergens in Batau noord. Natuurlijk maakte zij er een foto van en Arend, onze fotograaf een ‘Foto van de Week.’ Grapig om te zien dat de andere media dit soort dingen altijd op’pikken’ vanaf onze site. Aan Cees van Suylekom, de Maestro Culinaire van Nieuwegein de vraag: ‘Hoe kunnen wij die kreeften bereiden?’ Wellicht binnenkort meer, want we gaan op pen.nl beginnen met 100% Cees! waar Cees van Suylekom korte filmpjes gaat maken over het bereiden van lekkere recepten.

Lijfstyleweek Nieuwegein vindt hoogtepunt op Anna van Rijn College

In de week van zaterdag 16 september tot en met zondag 24 september vindt de Lijfstyleweek in Nieuwegein plaats. Een week vol activiteiten op het gebied van ontspanning, cultuur, bewegen, eten en nog veel meer. Een unieke week waarin Nieuwegeinse organisaties allerlei activiteiten organiseren voor alle inwoners van Nieuwegein, van jong tot oud!

Op donderdagmiddag 21 september was het Anna NEXT VMBO aan de Harmonielaan centrum van activiteit. Buurtbewoners, de burgemeester en de wijkagent bezochten de afdeling ‘Zorg en Welzijn’ voor een door de leerlingen verzorgde high tea.

Deze high tea werd onder andere georganiseerd omdat omwonenden van de school eind verleden jaar, begin van dit jaar veel last hadden van de scholieren. Omwonenden werden getreiterd en geïntimideerd. Door tussenkomst van de politiek en de school is de situatie weer stabiel geworden. Een high tea was daarom op zijn plaats. Een kleine tiental buurtbewoners kwamen op de high tea af. ‘Blijven praten is altijd beter dan de hakken in het zand te zetten. We zijn blij dat de school en de politiek dit heeft opgepakt’ aldus één van de omwonenden.

‘Een geslaagde dag op een toplocatie in Nieuwegein!’ aldus directeur Elly Dumond van het Anna van Rijn College.

Speciale nachtopening MediaMarkt Nieuwegein

MediaMarkt Nieuwegein opent op donderdag 28 september om 23.59 haar deuren! FIFA 18 en NINTENDO SNES MINI ligt dan in de schappen. Vanaf vrijdag kun je de voetbalgame en de nieuwe SNES mini kopen in de winkels of bestellen via internet. Speciaal voor alle fanatieke gamers die niet langer kunnen wachten opent MediaMarkt Nieuwegein donderdag 28 september om 23.59 uur haar deuren.

Tijdens het wachten staan er bezorgers van New York Pizza om alle wachtende klanten te voorzien van een heerlijk stuk pizza! Tevens zijn er voor de eerste klanten een GRATIS poster van Ronaldo en een sticker van EA!

Extra service
Het personeel kijkt ook al uit naar de nachtelijke opening. “Dit is één grote belevenis. Je hebt interactie met je klanten en helpt ze als ze nog dingen willen weten. Het is een extra service van MediaMarkt Nieuwegein’’, aldus directeur Kees de groot.

Laat je bij MediaMarkt Nieuwegein inspireren en probeer de nieuwste games uit, doe mee aan de leukste competities, die regelmatig georganiseerd worden en/of ervaar de mogelijkheden van de VR bril in de winkel!

Kijk op www.mediamarkt.nl/nieuwegein voor meer informatie en/of volg MediaMarkt Nieuwegein op Twitter: @MediaMarktNWG