Demonstraties vlechtwerk op de Museumwerf in Vreeswijk

Op 7 oktober organiseert de Vereniging voor Vlechters bij Museumwerf Vreeswijk voor hun leden een Najaarsdag. Dit is een interne aangelegenheid met rondleidingen, demonstraties en workshops.

Tussen 13.00 uur en 16.00 uur zijn ook de inwoners van Nieuwegein welkom om kennis te maken met deze vereniging. U kunt zien hoe vlechter Jozef Wiegers en zijn cursisten mini mattenkloppers maken. Verder zijn er demonstraties touw- en staalvlechten en het knopen van een ‘allemans end’ door de huisvlechter Hans van der Haar (ook actief op 8 oktober tijdens de Themazondag over statenjacht De Utrecht).

Het beroep van vlechter gaat ver terug in de tijd. De toepassing van vlechtwerk was (en is nog steeds) breed: van manden, (stoelen)matten, eenden- en bijenkorven tot doodskisten en bakens voor de scheepvaart. Dit laatste bracht Museumwerf Vreeswijk in contact met deze vlechtersvereniging. Op het pad van de werf kwamen namelijk oude rieten voorwerpen. Nader onderzoek leerde dat dit soort voorwerpen tot in de jaren vijftig werden gebruikt als bakens voor de scheepvaart. Opvolgers zijn de bekende tonnen. Voor ons Theehuys maakte de vereniging replica’s. Die maken nu deel uit van de verlichting.

Museumwerf Vreeswijk zit aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Toegang is € 2,00 p.p. Bootsmaatjes en kinderen tot 12 jaar gratis. Voor info over de Vereniging voor Vlechters zie www.vlechters.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren