Bijzondere primeurs voor City Zingt!

Op zaterdag 1 juli viert Nieuwegein haar verjaardag. En … op een feestje wordt gezongen. Met zoveel mogelijk Nieuwegeiners, jong en oud, wordt er samen gezongen met koren en unieke optredens van Nieuwegeinse zangtalenten.

The Voice of Kids
Nieuwegein heeft een bijzondere primeur, namelijk een optreden van de band StayTuned. Vier zangers die allen hun talenten al hebben bewezen in de The Voice Kids. Zij vormen samen de band StayTuned en hebben hard gewerkt aan hun eerste single. Benieuwd naar het resultaat? Het is voor het eerst dat Nederlandse deelnemers van The Voice samen een band gaan vormen. Kom naar CityZingt en probeer een handtekening te bemachtigen van Esmee, Lucas, Jaco of Isabel!

Nieuwegeinse zangtalenten
Naast de band Staytuned staat op een groot podium in de Kuil ons Nieuwegeinse huiskoor te zingen. Samengesteld uit enthousiaste zangers. Zij worden ondersteund door het Dutch Event Choir. Op de avond zullen ook diverse Nieuwegeinse talenten optreden als Savanna, Jamie van Rijkom en Yasmijn van Achterberg. En om het dak er helemaal af te laten gaan komt de band Rockaoke iedereen uitdagen een lied te zingen op het podium. En uiteraard kan de inmiddels zeer populaire vlogger Kevin van CityPlaza niet ontbreken! Hij zal de gastheer van de avond zijn. Kortom, het wordt een gezellige avond met op de avond zelf nog meer verrassende optredens!

Meer informatie?
Ben je nieuwsgierig geworden? Krijg je zin om mee te neuriën, lispelen of fluisteren? Of zing je juist uit volle borst? Het Nieuwegeinse meezingspektakel is gratis te bezoeken en begint om 15.30 uur in de Kuil in City.

Zomerseizoen van start met Eet mee! in je buurt

In de regio Utrecht, waaronder ook in Nieuwegein is het zomerseizoen vorige week begonnen met tientallen etentjes met buurt- en plaatsgenoten tijdens Eet mee! In je buurt. Hiermee bood Stichting Eet mee! inwoners en organisaties de mogelijkheid om zelf buurt- en plaatsgenoten uit te nodigen voor een praatje tijdens een hapje en drankje, een taartje, lunch of etentje. Samen eten blijkt voor het zevende achtereenvolgende jaar van het evenement nog steeds de ideale manier om elkaar beter te leren kennen.

Honderden gesprekken
Verspreid over de regio Utrecht raakten honderden buurt- en plaatsgenoten gezellig met elkaar aan de praat, vaak zonder dat ze elkaar al kenden. Ook organisaties deden mee. Een docente van SVS Inburgering Nieuwegein deelde kaarten uit aan geïnteresseerde leerlingen, zodat zij een mooie manier hadden om contact te maken in de wijk.

OM eist twee jaar celstraf en ontzegging rijbevoegdheid tegen 44-jarige Nieuwegeiner

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 22 juni jl. twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid van vier jaar geëist tegen een 44-jarige man uit Nieuwegein die in juli 2016 in Utrecht met zijn auto een motorrijder aanreed. Dit laat zij op haar website weten. Het slachtoffer raakte bij dit ongeluk zwaar gewond en liep blijvend letsel op. De verdachte was tijdens het ongeluk onder invloed van alcohol en beschikte niet over een geldig Nederlands rijbewijs.

Het ongeval vond plaats op 8 juli 2016 op de Nedereindseweg in het buitengebied ten westen van Nieuwegein. In een bocht kwam de verdachte op de linker weghelft frontaal in botsing met een tegemoetkomende motorrijder. Hierbij werd de motorrijder van zijn voertuig afgeslingerd waarna hij in een naastgelegen sloot terecht kwam. Een voorbijganger voorkwam dat de man verdronk door zijn hoofd boven water te houden tot de hulpdiensten arriveerden. Het slachtoffer liep meerdere botbreuken en hersenletsel op en kan na een verblijf in een revalidatiekliniek nog altijd niet functioneren als voorheen.

Het Openbaar Ministerie acht de verdachte schuldig aan het veroorzaken van het ongeval, omdat hij op de verkeerde weghelft reed. Daarbij rekent de officier van justitie het de verdachte zwaar aan dat hij fors te veel alcohol in zijn bloed had en hij niet beschikte over een geldig Nederlands rijbewijs. In de strafeis zijn deze factoren dan ook meegewogen. “Gezien de omstandigheden en de gevolgen van het ongeluk is er geen andere straf passend dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf”, aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Ontdek je talent

Maak kennis met de zes enthousiaste en vakbekwame docenten van schilderschool d’ Oude Werf in Jutphaas. Zij verzorgen dit najaar een gevarieerd aanbod aan workshops en cursussen.

Carlijn Bakker geeft de cursus Basis Schildertechnieken, Nine Kullberg doceert Tekenvaardigheden en Lisa Peters Esvelt geeft een basis en een gevorderde cursus Soft Pastel. Nieuw is de cursus Abstract Schilderen Basis van Mireille Nagtegaal en ZomerStoom Olieverf van Sasja Bork.

Sasja Bork maakt korte metten met alle vooroordelen (het stinkt, het droogt te langzaam of het is te moeilijk) en leert je in 5 dagen stap voor stap een olieverfschilderij opbouwen: van het opspannen tot het afwerken met vernis.
De ZomerStoom Olieverf is van 29 juni t/m 2 juli met een terugkomdag op 2 september.

Daarnaast zijn er vele eendaagse workshops in schilderen, tekenen en soft pastel. Er zijn ook open ateliers voor de gevorderde tekenaar/schilder en een jeugdatelier op de woensdagmiddag begeleid door Herman Schalken. Dit alles in een ruim en licht atelier in Jutphaas.

Gemeenten maken sociale werkvoorziening toekomstbestendig

De zes colleges van B&W van de gemeenten Nieuwegein, Lopik, IJsselstein, De Ronde Venen, Vianen en Stichtse Vecht hebben een voorstel vastgesteld voor het in eigen hand organiseren van werk en detachering van Wsw-werknemers. In het voorstel wordt toestemming gevraagd aan de gemeenteraden voor het opheffen van de zogenoemde Gemeenschappelijke Regeling PAUW Bedrijven. Wsw-werknemers behouden passend en betaald werk en ongewijzigde arbeidsvoorwaarden tot aan hun pensioen.

Wsw-medewerkers en staf en leiding van PAUW Bedrijven zijn op de hoogte gesteld van de plannen en worden volgende week uitgebreider geïnformeerd tijdens speciale bijeenkomsten. De voorstellen worden daarna verzonden naar de gemeenteraden. Ook worden de voorstellen voorgelegd aan de Ondernemingsraad van PAUW Bedrijven, de ondernemingsraden van de gemeenten en de adviesraden in de gemeenten. Definitieve besluitvorming vindt plaats in september 2017 in de gemeenteraden. De plannen worden daarna nader uitgewerkt en geleidelijk ingevoerd in een periode tot 1 januari 2019.

Garantie op werk voor staf en leiding PAUW Bedrijven
De gemeenten zijn het afgelopen half jaar druk bezig geweest met het uitwerken van de plannen. Belangrijkste uitgangspunt daarbij is om de belangen van de kwetsbare groep Wsw-medewerkers voorop te stellen. De gemeenten streven er naar dat zoveel mogelijk Wsw-medewerkers hetzelfde werk blijven doen. Waar dat niet lukt, wordt per persoon bekeken wat past bij zijn of haar mogelijkheden (maatwerk). Uitgangspunt is verder de kennis en expertise van staf en leiding van PAUW Bedrijven te behouden. In de lokale plannen is opgenomen dat zij een werkgarantie krijgen.

Stichting voor productiewerk in beschutte omgeving
De gemeenten gaan detachering en productiewerk in een beschutte omgeving zelf regelen. De Wsw-werknemers komen in dienst bij de gemeente. Een op te richten stichting zorgt voor de beschutte omgeving. Deze stichting kan gebruikmaken van de huidige PAUW-vestiging in IJsselstein. Onderzocht wordt nog of de stichting ook gebruik kan maken van een vestiging in Breukelen, bijvoorbeeld op de huidige PAUW-locatie of op een andere locatie. Groen- en schoonmaakwerk wordt georganiseerd vanuit de gemeente of vanuit een ander groen- of schoonmaakbedrijf.

Gevolg van nieuwe wetgeving
De veranderingen zijn het gevolg van nieuwe wetgeving en zijn nodig om ook in de toekomst een goede sociale werkvoorziening te garanderen. Door de komst van de Participatiewet is er geen nieuwe instroom meer in de Wet sociale werkvoorziening. Daardoor wordt het aantal Wsw-werknemers steeds kleiner. Zij stromen uit of gaan met pensioen. Tegelijkertijd vallen er onder de Participatiewet nieuwe doelgroepen met afstand tot de arbeidsmarkt (bijv. mensen in de bijstand of met een Wajong-uitkering), die de gemeenten ook al zelf begeleiden naar werk. Dit alles wordt nu bij de gemeenten in één hand ondergebracht.

‘De straat’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf. Deze week de Heidehoeve in de wijk Blokhoeve.