Gemeenteraad op een stem na unaniem akkoord met Luifelstede als onderkomen voor nieuwe groep vluchtelingen met verblijfsvergunning

Donderdagavond was de gemeenteraad aan de beurt om tot een definitieve keuze te komen om een nieuwe groep statushouders (vluchtelingen met verblijfsvergunning) in één pand onder te brengen in Nieuwegein. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) hadden eerder al besloten om begin 2017 een nieuwe groep vluchtelingen met verblijfsvergunning onder te brengen binnen haar gemeentegrenzen. De keuze was gevallen op het leegstaande pand aan de Luifelstede in de binnenstad van Nieuwegein. Een alternatief zou zijn geweest om de hele groep van tussen de 100 en 150 statushouders te verdelen in diverse wijken in Nieuwegein. Dit vond het college niet wenselijk.

Voorafgaand aan de raadsvergadering van donderdag 27 oktober vond een extra vergadering plaats van de commissie ABZ waarin ingesproken kon worden. De bespreking zelf gebeurde in de raadsvergadering.

De gemeenteraad heeft donderdagavond besloten het advies van het college van B&W te volgen. Raadslid Haseena Bakhtali noemde de informatieavond die eerder werd gehouden een propaganda machine van burgemeester, wethouders en raadsleden die vooral voor elkaar applaudisseerden. Zij stemde als enige tegen het voornemen om de statushouders onder te brengen in het pand aan de Luifelstede. De gemeenteraad sprak wel haar zorgen uit over de verdringing van de huurwoningen en de evenwichtige verdeling waarbij langdurig woningzoekenden niet in de knel komen.

Verantwoordelijk wethouder Hans Adriani gaf aan dat alle partijen aandacht vragen voor de leefomgeving en leefbaarheid. Niet alleen voor de statushouders maar ook voor omwonenden. ‘Het college heeft daar zorg voor’ aldus de wethouder. In tweede termijn, na een lange schorsing, diende de VVD, D66 en de ChristenUnie nog wel een amendement in maar werd later ingetrokken omdat wethouder Hans Adriani alle punten heeft toegezegd.

In het pand aan de Luifelstede kunnen 150 statushouders gehuisvest worden voor de duur van maximaal 5 jaar.

Door voor de tweede keer te kiezen voor het huisvesten van statushouders op een tijdelijke locatie kan de gemeente Nieuwegein op tijd voldoen aan haar taakstelling, integreren statushouders sneller in de Nieuwegeinse samenleving en is de gemeente in staat statushouders gerichter in te laten stromen op de reguliere woningmarkt.

De strip van Kim Houtzager

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Het was een stille avond, lang, lang geleden. De gemeente Nieuwegein had haar ondernemers uitgenodigd om mee te denken aan een project. Waar het toen over ging, weet ik al niet meer, maar daar heb ik de kunstenaar van ‘Oud Vreeswijk Glaskunst’ (http://www.oudvreeswijk.nl/) ontmoet. Zoals dat gaat, op zo’n avond, raak je met elkaar in gesprek en ik werd uitgenodigd voor een bezoekje aan het atelier. Uiteraard, graag zelfs! Ik leer graag over oude en nieuwe ambachten, of ik het nou zelf zou kunnen of niet. Afgelopen week ben ik eindelijk op de uitnodiging ingegaan. Ik wist niet dat je zo veel kon doen met glas! En, zoals dat ook altijd gaat, kreeg ik tijdens dat bezoek weer flink wat inspiratie. ‘Oud Vreeswijk Glaskunst’, bedankt voor de gastvrijheid en de inspiratie!’

Weer een tapwaterpunt in Nieuwegein

In Vreeswijk is vandaag een watertappunt gerealiseerd. Hiermee heeft Nieuwegein nu diverse watertappunten voor vers water. De opvallende blauwe kraan is geplaatst  nabij de Spuisluis in Vreeswijk. Door deze tappunten komen er mogelijk minder plastic flesjes op straat en maken Vreeswijk aantrekkelijk voor inwoner en de toerist. Nederlands kraanwater behoort tot de beste van Europa en vormt een gezond alternatief voor andere dranken.

In Nieuwegein zij nu vier watertappunten gerealiseerd. Een op winkelcentrum Cityplaza t.h.v de Markt 20, een op de Schakelstede t.h.v nummer 53, een in het Milieu Educatief Centrum op de Geinoord 1 en nu dus aan de Spuisluis in Vreeswijk.

Kraanwatertappunten worden door gemeentes en organisaties als Join the Pipe geplaatst in rap tempo door heel Nederland. Nieuwegein doet hier al vanaf het begin aan mee. In de winter worden de tappunten afgesloten i.v.m. de vorst.

Denk mee over de toekomst van school- en sportgebouwen in Vreeswijk

Buurtbewoners, ouders en andere betrokkenen hebben deelgenomen aan het wijkgesprek op 15 september over de toekomst van school- en sportgebouwen in de wijk Vreeswijk. Velen hebben dit ervaren als een nuttige bijeenkomst en hebben aangegeven behoefte te hebben aan een vervolg. Allen zijn weer welkom om deel te nemen aan het volgende wijkgesprek op maandag 31 oktober in de Willem Alexanderschool aan de Julianaweg 28 van 19.30 – 21.30 uur. (Alle bewoners van Vreeswijk hebben een schriftelijk uitnodiging ontvangen.)

Om tegemoet te komen aan de behoeften van onderwijs, sport en buurt worden de komende jaren meerdere school- en sportgebouwen in Nieuwegein opgeknapt en/of vernieuwd. In de wijk Vreeswijk gaat het om beide locaties van de Willem Alexanderschool (Julianaweg en Koninginnelaan) en gymnastieklokaal de Pinguïn aan de Emmaweg. Het idee is om op de locatie aan de Julianaweg één nieuw multifunctioneel gebouw te bouwen waar alle groepen van Willem Alexanderschool en kinderopvang terecht kunnen. Gymnastieklokaal de Pinguin is zodanig verouderd dat het niet kan blijven bestaan. Het idee is om het gebouw te slopen en dat sporters gebruik gaan maken van sportzaal De Sluis in (Hoog) Zandveld. Wat er voor terug komt is op dit moment nog niet duidelijk.

Tijdens het wijkgesprek op 31 oktober informeren wij u nader op basis van de vragen die tijdens het eerste wijkgesprek naar boven kwamen (van 19:30-20:30 uur) en willen we het voorliggende idee verder met elkaar verkennen, zodat duidelijker wordt wat het betekent voor alle betrokkenen (in tafelgesprekken van 20:30-21-30 uur). Doel van de wijkgesprekken is om te inventariseren welke ideeën er bij wijkbewoners, ouders en andere betrokkenen leven en wat dat betekent voor het voorstel dat naar de gemeenteraad gaat.

Nieuwegein krijgt eigen lokale ‘Zilverlijn’

Ook in Nieuwegein komen steeds meer ouderen te wonen. De vergrijzing neemt toe en dus moeten ook meer woningen bestendig worden gemaakt voor ouderen. Aan de Meentwal wordt binnenkort een groot complex gebouwd met 96 appartementen voor onder andere senioren. Grotendeels huur appartementen. Studenten Mireille de Laat en Patricia Verheul bracht hen op een idee om in Nieuwegein een lokale ‘Zilverlijn’ op te starten. Veel ouderen hebben de behoefte aan een ‘belletje of een praatje.’

De twee studenten studeren aan de Hogeschool voor Verpleegkunde en komen uit Nieuwegein. Patricia: ‘Ook in onze omgeving zien we dat veel ouderen behoefte hebben aan een praatje. Ik zie dat veel ouderen eenzaam zijn en dat ze graag een praatje willen maken. Ouderen vertellen oprecht hoe ze zich voelen en ik trek mij dat zeer aan. Vaak is familie vertrokken naar elders in Nederland en hebben hun kinderen het te druk. Ik denk dat wij met dit lokale initiatief invulling kunnen geven om de ouderen het gevoel terug te laten krijgen dat het leven weer leuk kan zijn en dat we een zonnetje weer naar binnen kunnen brengen.’

Begin volgend jaar willen de twee studenten van start gaan met hun initiatief. Momenteel zijn er gesprekken met diverse instanties om invulling te geven aan hun ideeen, die ook gebruikt zullen worden voor hun afstudeer project. Mocht de lokale ‘Zilverlijn’ slagen dan willen ze het verder uitrollen in andere plaatsen. ‘Maar, eerst maar in Nieuwegein beginnen’ vult Mireille aan.

Nieuwegeinse Beursvloer

Op 17 november wordt alweer de 7e editie gehouden van de Nieuwegeinse Beursvloer. Burgemeester Frans Backhuijs en wethouder Johan Gadella, ambassadeurs van Samen voor Nieuwegein, zullen de Beursvloer weer openen.

De Beursvloer is een sprankelend en spraakmakend ontmoetingsevenement waar commercieel en ideëel elkaar ontmoeten. Op de Beursvloer wordt gehandeld tussen lokale bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid. Alles met gesloten beurs. Bent u maatschappelijk betrokken? Kom dan naar de Beursvloer en meldt u aan. Hoe meer bedrijven, hoe meer matches. Samen versterken we zo de Nieuwegeinse samenleving!

Vorig jaar werden er binnen anderhalf uur tijd 109 matches gesloten met een maatschappelijke waarde van 188.470 euro. Vrijwilligers- of maatschappelijke organisaties vragen niet om geld, maar om kennis, toegang tot netwerken, materiaal, faciliteiten en creativiteit. Of gewoon handen om het een en ander voor elkaar te krijgen. Uiteraard stellen zij hier iets tegenover.

Bedrijven hoeven hun financiële middelen niet aan te spreken, maar maken juist gebruik van andere mogelijkheden. Het maakt niet of uw bedrijf klein of groot is. Het is altijd mogelijk om iets te betekenen voor een andere organisatie. De organisatie zoekt nog bedrijven en instellingen. Aanmelden kan hier.

Vloggers gezocht

Voor de Digitale Stad Nieuwegein zoeken wij jongeren die het leuk vinden om reporter te zijn. Heb jij vaak interessante nieuwtjes en weet jij op welke plekken de meeste jongeren komen? Je kunt voor ons vloggen en interviews doen. Jij komt in de picture met jouw doelgroep. Interviews doe je voor de Digitale Stad Nieuwegein, waar iedereen kennismaakt met andere Nieuwegeinse jongeren die ondernemen met hun talent. Zij hebben meer dan skills en ervaringen, hun talent is hun passie.

Het maakt niet uit of je beginner of expert bent, als je maar goed Nederlands kunt schrijven en het leuk vindt om teksten, filmpjes en/of foto’s te maken die meteen de aandacht pakken. Ook is het fijn als je makkelijk contact maakt met mensen. Deze werkzaamheden kun je dan mooi op je CV zetten!

De Digitale Stad Nieuwegein verzamelt zoveel mogelijk échte verhalen over jong zijn in Nieuwegein. Bijvoorbeeld over mode, uitgaan, feesten, humor, gamen, (bij)baantjes, sport, geldzaken, de stad Nieuwegein, hulpverlening, enz. Maar het mag vooral ook grappig en lollig zijn.

Artikelen schrijven, korte video’s + foto’s maken en jongeren interviewen. Als reporter kun je een onderwerp kiezen of meerdere onderwerpen. Je kunt het alleen doen of samen met een vriend/vriendin. Misschien heb je zelf een leuk vast onderwerp waar je steeds over wilt schrijven. Denk aan evenementen, bijbanen, shoppen of horecazaken.

De Digitale Stad Nieuwegein zal jouw ingestuurde filmpjes en tekst checken voordat het online komt. Voor meer informatie en aanmelden stuur een e-mailtje naar onze redactie. We gaan er wat leuks van maken! Aanmelden is simpel, stuur een e-mailtje naar martin@pen.nl en wij bellen je. Samen komen we wel tot wat leuks.

 

Statushouders en De Luifelstede

In de raadsvergadering van afgelopen donderdag heeft het CDA ingestemd met het collegevoorstel om verder te onderzoeken of tijdelijke opvang van maximaal 150 statushouders in een leeg kantoorpand aan de Luifelstede mogelijk is. Dat onderzoek moet duidelijk maken of deze locatie geschikt is om voor meerdere jaren (ongeveer 5 jaar) tijdelijke huisvesting te bieden aan statushouders. Vanuit landelijke afspraken (‘taakstelling’) moet Nieuwegein, net als alle gemeenten, jaarlijks een bepaald aantal statushouders huisvesten. Voor 2016 gaat het bijvoorbeeld om 155 statushouders die in Nieuwegein onderdak moeten krijgen.

In zijn bijdrage aan het debat stelde CDA-fractievoorzitter Roelof de Wild: “Wat we vooral nodig hebben, is de eensgezindheid en de moed om lokaal de problematiek zorgvuldig op te pakken, barmhartig te zijn waar nodig en daarbij óók de zorgen van onze inwoners onder ogen te zien. Zorgen waarover we in gesprek moeten blijven, ook na de recent gehouden inwonersbijeenkomst in het Stadshuis.”

Het CDA zal de uitkomst van het lopende onderzoek naar de Luifelstede op vier hoofdtaken van de gemeente beoordelen:

1. zorgen voor veiligheid van vluchtelingen en inwoners;
2. bieden van adequate en vriendelijke huisvesting, juist ook voor de aanwezige gezinnen met kinderen en jongeren. Het CDA doet daarbij het voorstel om als Raad zelf ook bij te dragen door de handen uit de mouwen te steken en te helpen bij de aanleg van een speelplek rond het gebouw.
3. de integratie in de samenleving ondersteunen;
4. én een evenwichtig perspectief in de doorstroming naar de woningmarkt vormgeven.

De Wild: “Wanneer daar een goede onderbouwing en passende uitwerking voor komt, kunnen wij het voorstel positief beantwoorden.”

Very Important Peuter-ochtend Mauritsschool

Heeft u een peuter in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar? Kom op dinsdagochtend 1 november a.s. naar de VIP-ochtend op de Mauritsschool op de Kastanjestraat 4 in Hoogzandveld. De Mauritsschool geeft Protestants Christelijk onderwijs.

Van 09.30 uur tot 10.30 uur zijn alle ouders met een peuter van herte welkom. Voor de peuters zijn er leuke (spel)activiteiten. Voor de meegekomen ouders is er een rondleiding door de school en u krijgt natuurlijk informatiepakket over de school en de wijze van lesgeven.

Lezing dementie/ouderenzorg door Vitras

Het Ontmoetingscentrum Nieuwegein van Vitras organiseert op vrijdag 11 november aanstaande van 14.00 uur tot 15.30 uur op de Nedereindseweg 4 in Nieuwegein een lezing met als onderwerp: ‘Niet Aangeboren Hersenletsel bij ouderen’.

Tijdens de lezing zal uitleg worden gegeven over de cognitie, zoals gedragsverandering, geheugen, en dergelijke. Daarnaast worden er tips gegeven voor de mantelzorgers ‘hoe hier mee om te gaan.’

De spreker is deze keer Annemarie Mastenbroek en Vitras zelf. Belangstellenden en mantelzorgers zijn welkom.