De Nieuwegeinse Golfclub uit de problemen

Tijdens de ledenvergadering van de Nieuwegeinse Golfclub op maandag 24 oktober jl. hebben de leden ingestemd met de toekomstplannen van het bestuur. De golfclub constateerde begin dit jaar, o.a. als gevolg van een dalende instroom van nieuwe leden en exploitatieverliezen van de afgelopen jaren, dat de bodem van de kas in zicht kwam. Samen met de Rabobank heeft het bestuur plannen voor de toekomst opgesteld waardoor de golfclub op een financieel gezonde manier haar toekomst zeker kan stellen.

De leden stemden in met de plannen en kregen de opdracht van het bestuur mee naar huis om nieuwe leden te werven. ‘Voldoende leden zijn de basis voor een gezond verenigingsleven’ aldus Dick Kievit, sinds het najaar van 2015 voorzitter van de golfclub.

De werving van nieuwe leden zal extra aandacht krijgen, bijvoorbeeld door het invoeren van een zgn. ‘buddy-systeem’. Hierbij wordt een nieuw lid gekoppeld aan een lid uit de vereniging en voor de periode van bijvoorbeeld een jaar, zorgt het lid ervoor, dat de nieuwkomer op een leuke en soepele manier wordt geïntegreerd.

De Nieuwegeinse Golfclub wil de komende twee jaar een 100-tal nieuwe leden aan zich binden. Hiertoe zal een speciale Task Force worden ingesteld, die met het werven van nieuwe leden wordt belast.

Bouw appartementencomplex aan de Meentwal

Aan de Meentwal langs het Merwedekanaal zal een groot appartementencomplex gebouwd worden. Het gebouw komt in de punt van het gebied langs het Vreeswijkserijpad en de Vreeswijksestraatweg. Er zullen 96 appartementen in het complex komen. De woningen variëren in oppervlakte tussen de 75 en 150 m2 en beschikken over een eigen buitenruimte, berging en parkeerplaats. Ook de aangrenzende openbare parkeergelegenheid krijgt een gedeeltelijke upgrade. De gemeente heeft onlangs positief besloten dat de bouw mag plaatsvinden.

Aan de Meentwal ligt al jaren een perceel grond braak. Een oorspronkelijk plan uit de jaren ’90 om er een kantoor te realiseren is nooit van de grond gekomen. Op dit moment is er een uitgewerkt plan voor de realisatie van 96 appartementen. Deze woonfunctie past niet binnen het geldende bestemmingsplan. Het omzetten van de kantoorfunctie naar een woonfunctie past binnen het beleid van de gemeente Nieuwegein.

De gemeente: ‘Ondanks de strijdigheid met het bestemmingsplan is sprake van een gewenste planologische ontwikkeling. Er ligt een grote bouwopgave voor Nieuwegein en de bouw van huurappartementen in de middeldure sector draagt bij aan de gewenste woningbouwdifferentiatie in de stad.’ Wanneer met de bouw gestart kan worden is nog niet bekend. De architect van het gebouw is Hans Been.

Het gebouw zal bestaan uit twee vleugels in een V-vorm, met een maximale hoogte van ca. 21 m, een maximale lengte van ca. 98 m en een maximale breedte per vleugel van ca. 14 m. Het gebouw heeft aan het zuidoostelijk deel, waar de twee vleugels van het gebouw samenkomen, 7 etages (incl. begane grond), en voor het overige deel 5 etages. Het wijdste deel van het gebouw spant ca. 94 meter (tussen de buitenste hoekpunten van de twee vleugels).

Maand van de Zelfredzaamheid

November is uitgeroepen tot de Maand van de Zelfredzaamheid. Deze maand staat in het teken van het verbeteren van het dagelijkse leven van ouderen en mensen met een beperking. In dit kader organiseert Vitras samen met de Rabobank en Zorgspectrum een aantal bijeenkomsten in de regio rondom dit thema met als doel de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van kwetsbare mensen zo lang mogelijk te behouden.

Op dinsdag 1 november aanstaande zal er een bijeenkomst zijn in Nieuwegein. Dan vertellen adviseurs van de Rabobank hoe ouderen en klanten met een beperking hulp kunnen krijgen met bankieren. Ook wordt de rol van zorgmedewerkers en mantelzorgers uitgebreid besproken. Deze bijeenkomst wordt gehouden in De Geinsche Hof aan de Vuurscheschans en duurt van 19.00 uur tot 20.30 uur.

Column Willeke Stadtman: ‘Fotoshoot’

Ik moest op de foto. Voor bij het interview in de Volkskrant over mijn nieuwe boek. ‘Of ik ook een grote ladder had,’ vroeg de fotografe een paar dagen voor de shoot. ‘Ja, en er staan ook steigers, van de schilders, maar of ze er zondag nog staan?’ Zij hoopte heel erg van wel. Ik zag mezelf al op hoge hakken op die steiger balanceren.

Ze waren stipt op tijd. Anouk, de jonge fotografe met haar assistent Angelo. Beiden waren geheel in het zwart gekleed, zij het dat de jongeman een hoogwaterbroek droeg met hagelwitte sokken. Het nieuwe modemotto ‘bruin is het nieuwe zwart’ was aan hen niet besteed.

Anouk had een fantastische plek gezien, een straat verderop, bij het witte huis met de roestbruine regenpijp. Het licht was er prachtig. En dan die abstracte lijnen. Ik was allang blij dat ik niet op die steiger hoefde.

‘Of ik beetje fotogeniek was,’ vroeg Anouk. ‘Ik heb altijd net mijn ogen dicht en volgens mijn man heb ik op foto’s altijd een dramatische blik in de ogen.’ Volgens Anouk kwam dat goed uit, zeker gezien het thema.

Zelf oogde ze op foto’s meestal heel verdrietig. Ze deed het meteen even voor. ‘Zoiets dus.’

Angelo had ook een tic: hij trok altijd zijn rechter wenkbrauw op. ‘Echt een hele rare frons.’ Humor inderdaad.

Goed. Ik moest dus voor die muur met die regenpijp en dan een beetje nadenkend in de verte staren. Intussen hield Angelo een rode folie op, om het zonlicht te weerkaatsen. ‘Vet cool,’ zei Anouk. Ze bleef maar knippen. Het hoofd moest nu naar links. ‘Ook heel gaaf dit.’

Angelo had nu een spiegel in de handen. Voor de belichting van mijn gezicht. Er kwam een blauwe plastic frutsel met gaten uit de tas, door Anouk zelf in elkaar geknutseld. ‘Dit is heel vet. Krijg je een soort patroon op je gezicht.’ Angelo moest die frutsel een beetje laten dansen. ‘Ik wil wind,’ zei Anouk. Angelo duikelde uit weer een andere tas een hoesje op, trok aan een rits en daar ontvouwde zich een platte ronde schijf, waarmee hij terstond fanatiek aan het wapperen sloeg.‘Harder, méér wind,’ zei Anouk. ‘Dit is vet gaaf man.’ Ik mocht de haren natuurlijk niet uit mijn ogen wrijven.

Ik moest nog een keer of tien net doen of ik voorover viel en toen had ze het wel. Thuisgekomen bleek er nog een scherm in de hal te staan. Terug bij de shootlocatie zag ik niemand meer. Tot ze als een soort Jip en Janneke tegelijk opdoken vanachter de heg. ‘We zijn er nog,’ riepen ze in koor. Ze zouden er nog wel even liggen: want 350 foto’s.

Nog even over mijn boek: het heet Slotakkoord. 15 misverstanden over euthanasie en hulp bij zelfdoding. Vanaf 26 oktober verkrijgbaar in de boekwinkel. Op 8 november houd ik een lezing in de Read Shop op Cityplaza. Morgen, woensdag 26 okober dus, sta ik in de Volkskrant. Met foto’s!

 

Veiligheidsmiddag voor ouderen, dinsdag 8 november

Het wijknetwerk Fokkesteeg organiseert een veiligheidsmiddag voor ouderen op dinsdag 8 november a.s. van 13.30 tot 16.15 uur. De bijeenkomst vindt plaats in wijkhuis de Steeg aan de Hoornseschans 101 in Nieuwegein.

Omdat steeds meer ouderen langer zelfstandig thuis wonen vindt het wijknetwerk  het belangrijk dat ouderen dit op een veilige en comfortabele manier kunnen doen. Daarom organiseert zij een veiligheidsmiddag, speciaal voor ouderen.

De brandweer, de politie en thuiszorgorganisatie Rivas zijn bereid gevonden om een presentatie te geven over dit onderwerp. Het programma is als volgt:

• 13.30 uur opening en welkom (zaal open vanaf 13.00 uur)
• 13.45 – 14.30 uur presentatie door de brandweer
• 14.30 – 15.15 uur presentatie door thuiszorgorganisatie Rivas
• 15.15 – 15.30 uur koffie/theepauze
• 15.30 – 16.15 uur presentatie door de politie

Na afloop van elke presentatie heeft u de gelegenheid om vragen te stellen.

Mocht u zelf (nog) niet tot de doelgroep ouderen behoren, maar vindt u het onderwerp toch interessant, dan bent u ook welkom. In verband met het aantal stoelen vinden wij het fijn als u zich vooraf aanmeldt. Dit kunt u doen door een mail te sturen aan wijknetwerkfokkesteeg@gmail.com of via een briefje in de groene brievenbussen van het wijknetwerk in wijkhuis De Steeg of in AH Fokkesteeg. Bellen kan ook: tel. 030 – 60 51 445.

Een sfeerimpressie in tijdelijk opvang statushouders in Zuilenstein

Donderdag 27 oktober besluit de gemeenteraad of het leegstaande gebouw aan de Luifelstede in de binnenstad van Nieuwegein de functie krijgt voor de opvang van 100 tot 150 vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders). Het college van burgemeester en wethouders in Nieuwegein heeft zich al uitgesproken om opnieuw in te zetten op tijdelijke huisvesting voor de statushouders op één locatie voor een nieuwe groep statushouders. Dit zou begin 2017 zijn. De gemeenteraad is als laatste aan zet of het definitief doorgaat.

Eerder werden al ruim 100 statushouders opgevangen in voormalig woonzorgcentrum Zuilenstein. Hoe hebben zij het gehad in het pand aan de Diepenbrocklaan, dat begint volgend jaar wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw appartementencomplex.

Eerstejaars student Johannes Verboom van de Hogeschool voor Journalistiek bezocht het oude gebouw in de wijk Zuilenstein en maakte een kleine sfeerimpressie van het leven van de syrische oorlogsvluchteling Amed. Johannes Verboom: ‘Amed laat zien hoe het leven binnen de muren van het voormalig woonzorgcentrum Zuilenstein er uitziet. Over ongeveer twee maanden zal het centrum gesloopt worden omdat bijna alle bewoners inmiddels een huis hebben gekregen. Het geeft een trieste maar positieve vertoning.’

Website van de eerstejaarsstudenten van de Hogeschool voor Journalistiek: http://nieuwegein.hun.nl

Informatieavond bouwplan vogelopvang in Galecopperzoom

De Vogelopvang Utrecht wil zich vestigen in Nieuwegein. Hun oog is daarbij gevallen op de voormalige wielerbaan in Galecopperzoom. De Vogelopvang heeft voor haar bouwplan een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente. Op 31 oktober zal de gemeente dit bouwplan samen met de Vogelopvang presenteren aan belangstellenden. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.00 uur in het Stadshuis van Nieuwegein aan Stadsplein 1.

Het bouwplan concentreert zich in het zuidoostelijke deel van de voormalige wielerbaan. De bebouwing bestaat uit een verzorgingsgebouw, een hoofdgebouw (kantoor, ontvangst, educatie, kantine, beheerdersruimten) en verder met name volières. De bouw zal in fasen plaatsvinden waarbij de vogelopvang o.a. afhankelijk is van fondsenwerving. Bij de bouwaanvraag zitten meerdere rapporten die bijvoorbeeld gaan over de impact van het bouwplan op Flora & Fauna en de waterhuishouding. De gemeente en de vogelopvang houden zo goed als mogelijk rekening met andere belangen die spelen in dit gebied, zoals het gebruik van de voormalige wielerbaan door hondenbezitters en wandelaars. Parkeercapaciteit en archeologie zijn andere voorbeelden van aandachtspunten die aan de orde komen bij de vergunningprocedure.

Tijdens de informatieavond hoort de gemeente en de Vogelopvang  Utrecht graag uw mening over het plan. Wellicht heeft u nog op- of aanmerkingen of suggesties die de gemeente mee kan nemen bij de besluitvorming over het bouwplan. De gemeente zal waarschijnlijk in de loop van november een besluit nemen. Belanghebbenden die het niet eens zijn met dat besluit, kunnen vervolgens bezwaar aantekenen.

‘Gekkenhuis bij Media Markt Nieuwegein!’

Van woensdag 26 oktober tot en met zondag 30 oktober is het weer ‘Gekkenhuis bij Media Markt Nieuwegein!’ ‘Naast scherp geprijsde elektronicaproducten hebben we  ook een aantal verrassende branchevreemde artikelen in ons aanbod. Producten die we normaal nooit hebben!’ aldus de Media Markt.

Bij Media Markt Nieuwegein zijn er regelmatig leuke acties of signeersessies. Kijk op www.mediamarkt.nl/nieuwegein voor meer informatie. Snel op de hoogte blijven van komende acties? Volg de Media Markt op Twitter: @MediaMarktNWG.

Nieuwegein mag zich voor de zesde keer opmaken voor Gluren bij de Buren

Nieuwegein mag zich voor de zesde keer opmaken voor Gluren bij de Buren, hét huiskamerfestival van Nederland. De zesde editie zal plaatsvinden op zondag 19 februari 2017. Aanmelden kan via de website van de organisatie en is mogelijk tot uiterlijk half november. Wees er op tijd bij! Voorgaande jaren moest de organisatie meerdere woonkamers en artiesten teleurstellen.

Op 19 februari laten diverse podiumkunstenaars hun talenten weer zien in woonkamers in alle wijken van de stad. Dit huiskamerfestival is met meer dan 120 optredens in 43 deelnemende woonkamers vorig jaar inmiddels een vaste waarde op de culturele agenda van Nieuwegein.

Voor Gluren bij de Buren is de organisatie weer op zoek naar artiesten en woonkamers die een rol willen binnen het succesconcept. Want Gluren bij de Buren is voor en door de stad.
Het concept is simpel: In de woonkamer vindt tussen 13:00 en 18:00 driemaal een optreden van een half uur plaats van een Nieuwegeinse act. De woonkamer is vrij toegankelijk voor publiek en de gastheer/-vrouw zorgt ervoor dat de bezoekers zich thuis voelen!

Heeft u een woonruimte die u openbaar wilt stellen? Alles kan, alles mag! Het is de ambitie om in elke wijk minimaal 3 woonkamers te vinden die voor een dag hun huis veranderen tot incidenteel poppodium. Hierbij dient het vloerkleed als podium en de bank als tribune.

Naast woonkamers is Gluren bij de Buren ook weer op zoek naar artiesten uit Nieuwegein die hun liefde voor kunst willen verspreiden. Van smartlap tot jazz en van kindertheater tot poëzie. Niks is te gek.

Gluren bij de Buren is gratis toegankelijk, een vrijwillige bijdrage is gewenst om de kosten van het evenement te dekken.

Weer winkel weg op Cityplaza?

De Wafelshop op Cityplaza staat te koop, althans het huurcontract. Op Marktplaats kunnen mensen bieden op het huurcontract van de winkel. Voor ‘slechts’ € 20.000,- kunt u het contact overnemen. Een kleine anderhalf jaar geleden (20 mei 2015) gaf de gemeente Nieuwegein nog een vergunning af aan de eigenaar, de heer G. Akdeniz, om zijn winkel aan de Raadstede 76 te mogen exploiteren. De reden is niet bekend waarom de Wafelshop het pand wil verlaten.

Op Marktplaats staat: ‘Per direct beschikbaar! Winkelruimte voor een ondernemer. Het betreft een mooi winkelpand bestaande uit circa 17 m2. De winkelruimte is gelegen op een locatie in het Winkelcentrum Cityplaza van Nieuwegein! Cityplaza is een levendig winkelcentrum. Contract loopt tot september 2017. Kan verlengd worden met 2,5 jaar (optie). Er is nu een Wafelshop (Stroopwafels, Wafels en dergelijke) in gevestigd dit is ook over te nemen. Echter het kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt in overleg met de verhuurder. Gaat weg i.v.m. nieuwe uitdaging.’ Voor het pand is een horecavergunning aanwezig en ook een terrasvergunning.