Nieuwegein gaat weer 150 statushouders opvangen

Opnieuw worden  statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) in Nieuwegein opgevangen op één locatie. Het gaat om maximaal 150 mensen in een kantoorcomplex aan de Luifelstede in de binnenstad van Nieuwegein ter hoogte waar nu de markt wordt gehouden op zaterdag. Het college van Burgemeester en Wethouders hebben dat vanmiddag in een persgesprek bekend gemaakt. Onze videograaf Bart van Rooijen was er voor onze lezers bij.

De schaalgrootte en één locatie maakt de ondersteuning door vluchtelingenwerk efficiënter en helpt de integratie, zo legde verantwoordelijk wethouder Hans Adriani aan de aanwezige pers uit. Ook zou het onderbrengen van de nieuwe statushouders aan de Luifelstede, waar ongeveer 70 units van 25m2 ingepast kunnen worden, ruimte bieden voor een meer geleidelijke uitstroom op de woningmarkt, wat ten goede komt aan alle woningzoekenden.

Op dit moment worden zo’n honderd statushouders in voormalig woonzorgcentrum Zuilenstein  opgevangen. Op 1 december aanstaande vervalt deze locatie, omdat het gebouw gesloopt wordt door woningcorporatie Mitros. Zij is eigenaar van het pand en op deze plek worden senioren woningen gebouwd.

Iedere gemeente heeft jaarlijks de taak mensen met een verblijfsvergunning te huisvesten. Deze taakstelling is hoger sinds de extra toestroom van vluchtelingen. Ook al lijkt het nu dat de toestroom afneemt, de taakstelling blijft hoog. Dit komt omdat er nog veel mensen met een verblijfsvergunning in de asielzoekerscentra zitten die moeten doorstromen naar gemeenten. Daarnaast blijft de situatie in oorlogsgebieden onzeker, waardoor de toekomst niet te voorspellen is.

Direct omwonenden aan de Luifelstede zijn al eerder door het college van B&W geïnformeerd. Op 10 oktober aanstaande is er een extra informatiebijeenkomst over dit onderwerp voor omwonenden. Als alles naar plan verloopt kunnen de nieuwe statushouders in het twee kwartaal van 2017 gehuisvest worden in het pand aan de Luifelstede.

De huidige stand van zaken:

  1. Tot en met donderdag 27 oktober kan iedereen suggesties en aandachtpunten aandragen. Dit kan op maandag 10 oktober tijdens het gesprek met de stad: Gesprek huisvesting statushouders, nu & in de toekomst. Dit vindt plaats in het Stadshuis, Stadsplein 1, Nieuwegein. De inloop is vanaf 19.30 uur en het start om 20.00 uur. Of door middel van inspreken tijdens de commissie en Raadsvergadering op 27 oktober, Raadzaal Stadshuis, Stadsplein 1.
  2. Op dit moment vindt er overleg plaats tussen de gemeente en de eigenaar van de Luifelstede.
  3. Er is een globale inschatting gedaan  en die wijst uit dat de locatie bouwtechnisch geschikt te maken is.
  4. Of het pand financieel haalbaar wordt op dit moment onderzocht. Dat is nog niet duidelijk.

luifelstedemarkt

One thought on “Nieuwegein gaat weer 150 statushouders opvangen

  1. Bas

    Fijn dat we als gemeente hulp kunnen bieden aan mensen waarvan dus is gebleken dat zij terecht hun thuisland zijn ontvlucht! Wat mij betreft van harte welkom in de buurt, dat we er een saamhorige gezellige samenleving van kunnen maken en behouden!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk