Nieuwegeins Peil: Beeldtaal

Nieuwegeins Peil is dé jaarlijkse borrel van de bibliotheek voor Nieuwegeinse cultuurliefhebbers. Een uitgelezen kans om creatievelingen te ontmoeten en elkaar te inspireren. Het thema van  het Nieuwegeins Peil is dit jaar Beeldtaal. Een achttal auteurs heeft zich laten inspireren door kunstwerken van Nieuwegeinse kunstenaars. Tijdens het Nieuwegeins Peil zullen de auteurs een verhaal of gedicht voordragen dat gebaseerd is op een bepaald werk. Letterlijk dus: beeldtaal. Deelnemende auteurs en kunstenaars zijn: Jacqueline Tijssen, Helma de Hollander, Wim Hartog, Chris Brussel, Annelie van Dijk, Koen Stender, Gina Gerritsen, Christa Kruger, Azar Tishe, Dolf Schifferstein, Marja Koopmans, Iris Creutzberg, Jos van Liempd, William Mettendaf en Pien Mandersloot. De avond wordt muzikaal omlijst door de Jazzband Vierus.

Woon deze bijzondere samenwerking bij in de bibliotheek die omgetoverd is in een salon. Onder het genot van cocktails en andere drankjes maakt u kennis met de auteurs en kunstenaars die Nieuwegein cultureel op de kaart zetten.

Het Nieuwegeins Peil is op donderdag 20 oktober van 20.00 – 22.30 uur. De toegang is gratis. Graag aanmelden via actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. Nieuwegeins Peil.

Prologis bouwt in Nieuwegein voor DHL Supply Chain

Prologis, Inc., de leider in logistiek vastgoed wereldwijd, kondigde vandaag de start aan van de bouw van een built-to-suit warehouse in Nieuwegein voor internationaal logistiek dienstverlener DHL Supply Chain. Op vrijdag 30 september 2016 ging de eerste paal de grond in.

Het te bouwen distributiecentrum is gelegen op bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein dicht bij de A2, A12 en A27. Het project wordt gebouwd aan de hand van kwalitatief hoogwaardige specificaties en krijgt de BREAAM kwalificatie ‘zeer goed’ mee. De oplevering vindt in het tweede kwartaal van 2017 plaats. Prologis bezit in de regio Utrecht overigens al drie distributiefaciliteiten. Met deze uitbreiding van het portfolio komt het totaal aantal vierkante meters in Utrecht op ruim 100.000.

“We hebben voor Nieuwegein gekozen vanwege de centrale locatie en de goede ligging direct aan verschillende uitvalswegen. We kunnen er  onze klanten een kwalitatief hoogwaardig pand bieden en daarnaast ook onze  verdere groeiambitie  realiseren”, zegt Jan-Willem de Jong, Business Unit Director van DHL Supply Chain.

Wethouder Johan Gadella van Economische Zaken: “Het belang van innovatief samenwerken op de juiste plek kenmerkt de groeiende positie die bedrijvenpark Het Klooster inneemt in nationale distributie. De strategische ligging, uitstekende bereikbaarheid en ruimte voor groei maken Het Klooster de ideale nationale uitvalsbasis voor weer een groot A-merk.”

“Dit project laat zien dat we de juiste grondproposities op de juiste locaties hebben en zo snel en efficiënt kunnen schakelen met onze klanten om aan hun wensen te voldoen”, licht Bram Verhoeven, country manager, Prologis Benelux, toe.

In de Benelux is Prologis per 30 juni 2016 eigenaar van ruim 1,9 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed.

Ouderen leren internetten, e-mailen & apps downloaden

Apps downloaden, internetten of e-mailen? Dat kan heel lastig zijn voor mensen die niet zijn opgegroeid met de computer. Een cursus van KlikStart & MOvactor biedt uitkomst. Vanaf 12 oktober starten er op de woensdagmiddag cursussen voor Laptop, IPad en Tablet op Buurtplein Batau & Buurtplein Zuid. Mocht het klikken met de muis moeilijk blijken dan zou de gratis Auto Clicker de oplossing kunnen zijn. Graag nodig wij u uit om Autoclicker Download te bezoeken voor andere automatische clickers.

Een cursus duurt 10 weken en kost 72,50 euro inclusief cursusboek. Het gebruik van een leen IPad  of laptop is mogelijk, voor de tabletcursus is het noodzakelijk om een eigen instrument mee te nemen. De cursussen worden begeleid door geduldige ROC-studenten en een deskundige vrijwilliger, dus jong ontmoet oud. Bovendien is er ook ruimte voor gezelligheid: de cursussen worden aan het einde van de reeks afgesloten met een gezellige middag!

Mensen die ook willen leren omgaan met een laptop, tablet of IPad kunnen zich aanmelden door te bellen naar 06-83403124 of door even binnen te lopen op Buurtplein Batau & Buurtplein Zuid. Ook kunt u terecht op deze website voor meer informatie.

Nieuw klim- en bergsportcentrum in Nieuwegein stapje dichterbij

De plannen voor het nieuwe klim- en bergsportcentrum in de wijk Blokhoeve in Nieuwegein zijn in een volgende fase beland. Eind juni heeft het college van burgermeester en wethouders van de gemeente Nieuwegein zich achter de plannen geschaard. De komende periode worden de plannen voor het complex, dat bestaat uit een stadspark, klimfaciliteiten en woningen, verder uitgewerkt.

Toen de huidige klimhal in Nieuwegein in 1994 werd gebouwd was het concept innovatief en ongekend. Inmiddels staan er door het hele land vergelijkbare klimdozen. “Ik wil best een nieuw klimcentrum bouwen, maar geen donker hol met klimgrepen aan de wand”, dat zijn de woorden van Johan Cavé bij aanvang van het project. Die innovatieslag van zo’n 25 jaar geleden gaat Mountain Network nog een keer maken. Het nieuwe concept is uniek: een overdekt park met klimfaciliteiten.

Groen, licht en ruimte zijn de basis bij het ontwerp, maar op het gebied van klimmen wordt ook een inhaalslag gemaakt. Mountain Network wil alle facetten van de klimsport onder één dak brengen, daarnaast zal de nadruk liggen op voorklimmen. “We kunnen in Nederland niet op rotsen klimmen, maar we kunnen wel een omgeving creëren die mogelijk hetzelfde gevoel geeft. Met een touwtas loop je langs een lange wand op zoek naar een mooie lijn en op het gebied van boulderen zal de nadruk liggen op paddestoelen die verspreid liggen in een park, zowel binnen als buiten. Een beetje à la Fontainebleau. Daarnaast is er veel aandacht voor klimaatbeheersing en de energiehuishouding.”

Johan Cavé: ‘Wanneer er daadwerkelijk kan worden geklommen is nog lastig te zeggen, maar naar verwachting komt daar eind 2016 meer duidelijkheid over.’

 

Financiën op orde, concrete stappen voor toekomstbestendig Nieuwegein

Het Nieuwegeinse college van B&W presenteert een sluitende meerjarenbegroting aan de gemeenteraad. De financiële situatie van de gemeente Nieuwegein ontwikkelt zich positief. In 2017 zet Nieuwegein concrete stappen om de stad gezond, prettig en levendig te houden. Tegelijk zijn er nieuwe ontwikkelingen waarbinnen keuzes gemaakt worden om een toekomstbestendige stad te blijven. Bewoners en partners trekken samen met de gemeente op in de plannen voor de komende jaren. De resultaten van de samenwerking worden zichtbaar: steeds meer Nieuwegeiners zijn actief in hun buurt, de binnenstad wordt levendiger en buurten en gebouwen worden opgeknapt. Bewoners, bedrijven en verenigingen kunnen op 13 oktober hun mening geven over de voorstellen in de begroting. De gemeenteraad stelt de definitieve begroting uiteindelijk vast op 3 november.

Wethouder Johan Gadella van Financiën licht toe: ‘De financiën zijn in de afgelopen tijd op orde gekomen. We hebben verantwoorde keuzes gemaakt met beperkte middelen. Nu kunnen we daadwerkelijk de noodzakelijke investeringen doen die verder bijdragen aan het prettig wonen, werken en recreëren in Nieuwegein. Er is meer economische groei en de algemene uitkering van het Rijk neemt toe. Ook voor toekomstige ontwikkelingen moeten voldoende reserves beschikbaar blijven. We blijven daarom behoedzaam met het gemeentelijke huishoudboekje omgaan. Ondanks evidente lichtpuntjes blijft het scherp aan de wind zeilen.’

Samen in actie
De gemeente daagt bewoners en ondernemers uit om zelf te investeren in hun leef- en werkomgeving en uitdagingen in de stad, wijk of buurt gezamenlijk op te pakken. In samenwerking zetten we met citymarketing Nieuwegein op de kaart om nieuwe bezoekers, bedrijven en bewoners te trekken. In 2017 starten bewoners, partners en de gemeente met de uitvoering van Betere Buurten, gericht op de vernieuwing van jaren ’60 en ’70 buurten. We beginnen in Merwestein, de Sluyterslaan en de Rijtuigenbuurt. Ook krijgen de bouwinitiatieven in Rijnhuizen vorm, waarbij kantoren omgevormd worden naar woningen voor een prettige woon-werkomgeving. De verdere inrichting en uitgifte op bedrijvenpark Het Klooster en de verbreding van het Lekkanaal worden voortvarend opgepakt. Vanuit het uitvoeringsplan ‘Veiligheid 2017’ gaan bewoners, ondernemers, partners en de gemeente aan de slag met de veiligheidsprioriteiten voor Nieuwegein. De stichting Binnenstadsmanagement organiseert in 2017 aansprekende activiteiten die bijdragen aan een levendige binnenstad. De binnenstad krijgt een nieuwe impuls met concrete stappen in de ontwikkeling van de Doorslagzone voor woningbouw in combinatie met horeca of recreatie. Bewoners, schoolbesturen en sportverenigingen in Fokkesteeg, Doorslag en Vreeswijk maken de komende tijd keuzes over renovatie of vervanging van onderwijs- en sportaccommodaties. In 2017 zet de gemeente ook in om het onderhoud van de openbare ruimte op het gewenste niveau te brengen.

Jong en oud doen mee
Nieuwegein wil een stad voor jong en oud zijn, ook in de toekomst. Meedoen in Nieuwegein is voor iedereen, mensen met en zonder beperking, belangrijk. De gemeente investeert in ondersteuning naar betaald werk en het opdoen van sociale contacten. Preventie is belangrijk, juist voor kinderen en jongeren: zo vroeg mogelijk signaleren als het niet goed gaat door een netwerk van vrijwilligers en professionals die samenwerken. In het programma Woonwijs neemt de gemeente concrete maatregelen voor langer zelfstandig wonen voor ouderen. Nieuwegein investeert vanuit de woonvisie met sociale huurwoningen ook in huisvesting voor woningzoekenden en mensen met een verblijfsvergunning. Daarnaast faciliteert de gemeente de particuliere sector voor koop- en huurwoningen. Voor de volgende generaties streeft de gemeente ernaar om een klimaatneutrale stad te zijn met aandacht voor duurzame keuzes.

Lage lasten
Wat zegt de begroting over belastingtarieven voor Nieuwegeiners in 2017? Er blijkt wederom dat de afvalstoffenheffing, rioolheffing en onroerendzaakbelasting (OZB) zowel onder het regionaal als het landelijk gemiddelde liggen. Nieuwegeinse inwoners betalen rond de 20% lagere lokale belastingtarieven en heffingen dan het regionale en landelijke gemiddelde. In 2017 stijgt de OZB slechts met het inflatiepercentage van 1,0%.

Vervolg
Bewoners, bedrijven en verenigingen zijn op 13 oktober welkom tijdens de commissievergadering over de begroting en hebben de mogelijkheid om in te spreken. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden bij de griffier via griffie@nieuwegein.nl. Op 3 november vindt de publieke raadsvergadering plaats waar de gemeenteraad de begroting 2016 vaststelt.

C-diploma’s behaald in Merwestein

Woensdag 28 september is in Merwestein afgezwommen voor het C-diploma. Met dit diploma zijn kinderen klaar voor een leven lang zwem- en watersportplezier. Alle kinderen deden hun uiterste best en met een goed resultaat: iedereen heeft het diploma gehaald!

Koen Harms, Duzyano Ramkhelawan, Talya Al-amin, Senim Karakas, Bahadir Karakaya, Lisa Malmberg, Zobaitha Bouhdak, Roos Verweij en Trguami Daniel.

Wijnproeverij in het Kleur-, Geur- en Smaakcentrum

Op vrijdag 7 oktober aanstaande houden Restaurant Eeterie 03402 en het Kleur-, Geur- en Smaakcentrum gezamenlijk een wijnproeverij met uitzonderlijk goede wijnen. Wijnen die over het algemeen alleen in een goed restaurant te verkrijgen zijn en bijna niet in de winkel te koop zijn. De wijnproeverij wordt gehouden aan de Marconibaan 42 H in Nieuwegein en duurt van 18.00 uur tot 21.00 uur.

Restauranthouder John van Hesteren van Eeterie 03402: ‘Wij zullen die avond samen met het Kleur-, Geur- en Smaakcentrum een diversiteit aan wijnen presenteren die u kunt proeven onder het genot van een lekker hapje. Eigenaar Cees van Suylekom van het Kleur-, Geur- en Smaakcentrum zal een heerlijke wildstoof maken zodat de wijnen tot zijn recht komen. Cees komt met zijn eigen befaamde italiaanse wijnen en wij met onze eigen label ‘Sparkling Pug’, de nieuwe bubbel en enkele restaurantwijnen die normaal niet zomaar te koop zijn.’

Wilt u ook meedoen aan de wijnproeverij op vrijdag 7 oktober aanstaande? Meld u dan aan door een e-mail te sturen naar: info@kleurgeurensmaakcentrum.nl Voor de prijs hoeft u het niet te laten. De kosten voor deelname is slechts € 5.00 per persoon. Zet in uw email met hoeveel personen u komt.

Politiek stelt vragen over losloopgebied Galecopperzoom

De politiek is verontrust over de mogelijke komst van een grootschalige regionale Vogelopvang in de wijk Galecop. Begin september heeft de Vogelopvang haar plannen gepresenteerd voor deze opvang in de Galecopperzoom bij de oude wielerbaan.. Dit gebied is nu één van de grootste losloopgebieden voor honden in Nieuwegein.

Hondenbezitters hebben bij de lokale D66 zorgen geuit over de plannen. Zo lijkt het alsof het losloopgebied aanzienlijk verkleind wordt. Ook is het onduidelijk of deze plannen gevolgen hebben voor de toegankelijkheid van het gebied.

D66 is van mening dat de Vogelopvang welkom is in Nieuwegein, maar deelt ook de zorgen van de hondenbezitters. Raadslid Ingrid de Vries: “Het gebied zou groot genoeg moeten zijn om beide functies te verenigen. Dat wordt nu niet duidelijk. Daarom hebben we hierover vragen gesteld aan het College middels een art. 42 brief.”

Inmiddels heeft ook een groep hondenbezitters, die gebruik maken van het losloopgebied, haar zorgen geuit richting het college van B&W. Klik hier voor de brief die zij stuurden naar het college.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Udo: ‘Zo aan het begin van de herfst is de natuur nog vol leven. Er zijn zelfs bloemen die pas echt gaan bloeien in het begin van de herfst en dat is maar goed voor de bijen en andere bloemengenieters. Zoals de gele kommazweefvlieg.’

Ziet u ergens een plantje, zwammetje of beestje maar weet u niet welke het is? Maak er dan een digitale foto van en vermeldt natuurlijk de vindplek, dan zorgen wij dat deze wordt beschreven als u het naar ons mailt. Udo: ‘Op plaatsen waar nog bloemen bloeien in het begon van de herfst kan het nog zoemen van de bijen en andere insecten met een bij-achtig uiterlijk. Daar zijn veel zweefvliegen bij, zoals deze kleine ‘gele kommazweefvlieg.’

Tijdelijke fietsbrug Beatrixsluis pas maandag open

De tijdelijke fietsbrug nabij de Prinses Beatrixsluis wordt op maandag 3 oktober in gebruik genomen in plaats van vrijdag 30 september. Tot die tijd blijft de bestaande route over de Achterweg en de Lekdijk-Oost beschikbaar voor fietsers. Reden voor het uitstel is het feit dat de grondterp naar de brug toe nog onvoldoende is ingeklonken. Dit heeft te maken met de slappe bodem in dit gebied. Met het uitstel krijgt de grond twee extra dagen om te zetten en kan de brug vanaf 3 oktober een veilige doorgang zijn voor fietsers en voetgangers.

De tijdelijke fietsbrug komt te liggen tussen het Kazernedok en de Prinses Beatrixsluis en is open van maandag 3 oktober tot april 2017. Hij is begaanbaar voor zowel fietsers als voetgangers. De brug is één van meerdere verkeersmaatregelen en omleidingen die nodig zijn om veilig te kunnen werken aan de bouw van de 3e kolk en de verbreding van het Lekkanaal. Meer informatie over de gewijzigde verkeerssituatie rondom de sluis vindt u hier. Heeft u na het lezen van alle informatie nog vragen, neem dan contact op met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat op 0800-8002.

Verbreding met 3e kolk verbetert doorstroom binnenvaart
De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer grote schepen het Lekkanaal gebruiken, lopen wachttijden op en dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.