Bibliotheek op zoek naar Kinderboekenweek-reporters

Nieuwegeinse kinderen opgelet! Houd je van schrijven, filmen en foto’s maken? Durf je op anderen af te stappen om ze allerlei vragen te stellen? En ben je nog eens tussen de 10 en 12 jaar? Dan is de bibliotheek op zoek naar jou.

De tweede verdieping is op zoek naar vijf reporters voor de Kinderboekenweek 5 t/m 16 oktober). Het thema is: Voor altijd jong! Oma’s en opa’s. De bibliotheek organiseert in dat thema een supercool Kinderboekenfeest: met een show van de beroemde magician Ramana, een DJ-workshop, een quiz met kinderboekenschrijfster Annemarie Bon, een workshop robots bouwen en nog veel meer. Naast dit feest zijn er in de Kinderboekenweek nog andere leuke activiteiten zoals een workshop verhalen schrijven waar je als reporter gratis bij mag zijn.

De filmpjes, foto’s en blogs van de reporters plaatst de bibliotheek op haar website, op Facebook, Twitter en de grote schermen in de bibliotheek. Kinderen die het leuk vinden om als reporter aan de slag te gaan, moeten in elk geval op 15 oktober beschikbaar zijn. Op die dag vindt van 14.00 tot 16.30 uur het Kinderboekenfeest plaats. Lijkt het je leuk om als Kinderboekenweek-reporter aan de slag te gaan? Stuur dan een korte reactie naar de bibliotheek (redactie@detweedeverdieping.nu) en leg daarin uit waarom jij reporter wilt worden.

‘De straat’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf. Deze week de Gruttostraat in de wijk Doorslag.

Afzwemmen voor A en B-diploma in Merwestein

Op zaterdag 13 en 20 augustus 2016 was het enorm spannend voor een grote groep kinderen. Onder aanmoediging van ouders, broertjes, zusjes,opa’s en oma’s, zwommen zij af voor het eerste of tweede diploma van het zwem-ABC, namelijk het A of B- diploma. Alle kinderen deden enorm hun best. Het resultaat was dat iedereen is geslaagd! Op de foto’s de trotse kinderen met hun diploma.

B-diploma zaterdag 13 augustus 2016

Fedja de Vries, Niek Vernooij, Finn Groenestein, Kevin van Elk, Loïs Mom, Lisa Mulder, Dani van der Griend, Luca van der Griend, Nicky Lith, Alex Ossewaarde, Lenn van Randwijk, Christian in ’t Veld, Tygo van Veenendaal, Yasmeen de Leeuw, Jort van Scheppingen, Esmee van Benthem, Tess van Eijndthoven, Jamill Ragghoe, , Frits van Bommel, Isa Rietveld, Nick Wassenaar, Mirre Naron, Elin Groenestein, Jonne Naron.

A-diploma zaterdag 20 augustus 2016

Amira Schoonenberg, Merel van Dam, Jarne Kruyswijk, Chloë Delissen, Iris van IJken, Kingston Edwards, Dex Veth, Lotte Nagtegaal, Juliette van Vliet, Simone Kranghand, Despina Psaropoulou, Fedde Bothoff.

B-diploma zaterdag 20 augustus 2016

Liam van den Berg, Ryan Runoro, Lianne Peek, Emilie Jungerius, Liselotte Bizet, Leonie Hartkamp, Mats ter Avest, Dani Krist Polman, Samuel Asselman, Jaythan de Meza, Flore Weldam, Fay van Zuilen, Yigit Koroyucu, Maxim van Dalen, Siep Middendorp, Raven Noamy Rijnbeek, Bram Markovic, Dalila Bouraajaj, Fenne Bakels, Femmie ’t Hart, Raoul Appelo, Ariane Bronsema, Dillen Boogaard, Marley Dongen, Lucas Vronik, Thijs Daalhuizen, Luke Schouten.

Kinderen Mauritsschool verwerken teleurstelling Megaglijbaan op eerste schooldag

De leerlingen van de Mauritsschool aan de Kastanjestraat in Vreeswijk zijn maandag j.l. gladjes het nieuwe schooljaar ingegleden. Er stond op de eerste schooldag een mooie opblaasglijbaan klaar in de hal van de school. Vanwege het natte weer was de glijbaan binnen opgesteld.

Op deze superglijbaan konden alle leerlingen per groep het nieuwe schooljaar en hun nieuwe klas inglijden. Hopelijk zonder daarbij problemen tegen te komen, want een nieuw schooljaar is altijd weer een beetje spannend.

Omdat de Megaglijbaan bij de Nieuwegeinse recreatieplas Laagraven voor gebruik tijdens de zomervakantie was afgekeurd, dacht het schoolteam de kinderen een passend alternatief te bieden met deze minivariant. Enthousiast is het nieuwe schooljaar gestart, deze leuke activiteit verliep zoals verwacht: gladjes….!

‘Samen hardlopen is leuker’

Samen hardlopen is leuker, daarom nodigen alle hardlopers van Atletiek Vereniging Atverni iemand uit om tijdens de National sportweek kennis te laten maken met ‘Samen hardlopen is leuker.‘ De organisatie: Als loper bij atletiekvereniging Atverni ken jij de voordelen van samen hardlopen. Heel veel lopers kennen die voordelen nog niet. Speciaal voor hen organiseert Atverni open trainingen tijdens de Nationale Sportweek van 17 t/m 25 september.’
De leden mogen iemand meenemen die nu ook hardloopt, maar dit zelfstandig doet en de voordelen van een vereniging niet kent. De trainers van Atverni zullen die week aangepaste trainingen aanbieden waardoor het voor iedereen toegenkelijk is. Mocht jij ook hardlopen en kennis willen maken met lopen in groepsverband, dan ben je van harte welkom. Kijk op de website van Atverni voor de dagen en tijden van de trainingen. Voor meer informatie stuur een e-mail naar p.vdsluijs@tiscali.nl.

Lift ’n Load Autolaadkranen Meeting

Op zaterdag 3 september aanstaande vindt er op de Ravenswade in nieuwegein al weer het tweede Lift’n’Load Autolaadkranen meeting plaats. In 2015 waren nog 53 kranen aanwezig, dit jaar is het aantal kranen verdubbeld! Diverse autolaadkraandealers van een aantal grote merken waaronder Effer, HMF, Erkin en HIAB zullen dit jaar aanwezig zijn. Ook zij zien Lift ’n Load als een mooi samen zijn tussen chauffeurs, werkgevers en dealers. Zij zullen op de ze dag hun laatste creaties laten zien, met daar in verwerkt de laatste innovaties en handige snufjes.

Van 10.00 tot en met 20.00 is het oude veilingterrein aan de Ravenswade geopend voor bezoekers om de autolaadkranen te bezichtigen. ‘Met dik 100 aanmeldingen wordt het een spektakel’ aldus de organisatie.

Op deze dag vindt ook de mooiste truckverkiezing plaats en is er muziek met om 16.00 uur een live optreden van The Gringos Blues & Soal orchestra. Voor de kleintjes is er een springkussen. De toegang is gratis.

Culturele picknick voor Nieuwegeinse creatievelingen

Bent of kent u een Nieuwegeinse creatieveling? Komt u dan naar de picknick in park Oudegein en neemt u uw creatieve vrienden en kennissen mee. Onder het genot van een hapje en een drankje praten kunstenaars, schrijvers, muzikanten en kunstliefhebbers over kunst en cultuur. De bibliotheek vraagt iedereen om een kleinigheid voor de picknick mee te nemen. Zelf trakteert ze op taart, broodjes en drankjes.

Alle creatievelingen verzamelen om 13.00 bij tramhalte Fokkesteeg en lopen dan samen het park in. Aanmelden kan via actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. ‘picknick’. Aan de picknick zijn geen kosten verbonden.

Deze culturele picknick wordt in aanloop naar het Nieuwegeins Peil georganiseerd. Het Nieuwegeins Peil is hét jaarlijks netwerkevenement voor cultuurminnend Nieuwegein. Dit jaar vindt dit op 20 oktober plaats.

Rijbewijs kwijt na gevaarlijk rijgedrag door de wijk

Maandagavond 22 augustus hield een agent op de Graaf Gustaaflaan in de wijk Fokkesteeg een man aan die even daarvoor onder invloed achter het stuur had gezeten.
Rond 18.45 uur die avond kwam de melding binnen bij de politie in Nieuwegein dat een man in een auto zeer gevaarlijk en met hoge snelheid door een woonwijk zou rijden. De auto zou een boom en een andere auto hebben geraakt. Ter plaatse stond de auto geparkeerd in een tuin aan de Graaf Hermanlaan, de bestuurder was weggerend in de richting van de Graaf Gustaaflaan. Een motoragent reed erheen en zocht naar de man.
De man bleek zich verstopt te hebben in de bosjes. Op aanspreken van de agent kwam hij tevoorschijn maar zette het op een rennen. De motoragent gebruikte pepperspray om de verdachte onder controle te krijgen. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.
Omdat de man niet in staat was om een blaastest te doen, werd er door een arts een bloedblok afgenomen. Na verhoor werd hij met proces- verbaal voor rijden onder invloed en gevaarlijk rijgedrag heengezonden. Zijn rijbewijs werd ingenomen.
Foto: Peter van Dijk

Praat mee over het Groenstructuurplan

Bewoners van Nieuwegein worden uitgenodigd om mee te praten over het Groenstructuurplan van Nieuwegein. De gemeente organiseert hiervoor op dinsdag 6 september van 19.00 tot 21.00 uur een bijeenkomst over het Groenstructuurplan in het Stadshuis aan het Stadsplein 1. De bijeenkomst wordt gehouden in de Gildenborchzaal op de vierde etage.

De gemeente streeft naar het behoud en verdere ontwikkeling van een kwalitatief goede en goed beheerbare groenstructuur waarin alle functies een plaats krijgen. Het openbaar groen staat steeds vaker onder druk door woningbouw, bedrijvigheid of uitbreiding van wegen. Door vast te stellen welke groene gebieden van grote waarden zijn, vinden we tegelijkertijd op andere locaties ruimte voor andere invullingen (zoals woningbouw of afstoten, verkoop/verhuur/zelfbeheer en herinrichting samen met de directe omwonenden). Dit alles legt de gemeente  vast in het Groenstructuurplan.

In de toekomstvisie komt het belang van groen naar voren. Inwoners willen fijn en in het groen wonen. Groen is belangrijk voor Klimaatadaptatie (voorzorgsmaatregelen voor klimaatverandering), gezondheid en welbevinden. Er is ook behoefte aan woningbouw, meer parkeren, bedrijven die willen uitbreiden en inwoners die groen bij hun tuin willen trekken. Het Groenstructuurplan biedt kaders en uitgangspunten voor het afwegen van veranderingen van het openbaar gebied en een visie voor de lange termijn.

Er zijn is al veel vastgelegd in plannen vanuit verschillende invalshoeken zoals het gemeentelijk mobiliteitsplan en het Natuurnetwerk Nieuwegein. Op basis van deze plannen doen wij een voorstel. De gemeente gaat daarover graag met u in gesprek op dinsdag 6 september. In de Gildenborchzaal wordt plenair gestart met een algemene toelichting op hoofdlijnen. Vervolgens worden de groepen (circa vijf) ingedeeld en de kaart van het Groenstructuurplan besproken. Opmerkingen worden genoteerd en zetten deze op papier. Met een groep nauw betrokken bewoners worden de opmerkingen verwerkt in het Groenstructuurplan.

Laura van der Schoor 8e op WK Office

Laura van der Schoor, leerling van het Anna Lyceum in Nieuwegein, heeft tijdens de zomervakantie deelgenomen aan het Wereld Kampioenschap Office in Excel 2013. Het WK werd gehouden in Disney World, Orlando, Verenigde Staten.

Op vrijdag 3 juni was Laura met de hoogste score en de snelste tijd Nederlands Kampioen geworden. Deze prestatie werd beloond met een deelname aan het WK. Aan deze wereldwijde competitie deden 200 studenten uit ruim 80 verschillende landen mee. Het Wereld Kampioenschap omvatte een meerdaags programma, waarin natuurlijk een test in Excel werd gemaakt en waarbij ook volop mogelijkheid was voor internationale contacten met andere leerlingen.

Story Musgrave (astronaut) was een van de sprekers, zijn levensverhaal was indrukwekkend en motiverend voor de studenten. Je kan bereiken wat je maar wilt: “Shoot for the stars”! Een dag in Disneyworld, zodat de docenten de tijd hadden om de test na te kijken, was ook een van de hoogtepunten. Deelnemen aan het WK was een unieke belevenis, leerzame ervaring en resulteerde uiteindelijk voor Laura in een uitstekende 8e plaats op het WK!

Op zowel het Anna Lyceum en de Anna Mavo hebben leerlingen de mogelijkheid om het talentprogramma Microsoft Imagine Academy te kiezen. Hierbij kunnen ze certificaten behalen in Word, PowerPoint, Excel, Outlook en HTML5.