Videoverslag derde dag Vreeswijk Vol Vaart!

Zondag 31 juli was de laatste dag van het nautisch evenement Vreeswijk Vol Vaart 2016. Onze videograaf Michael Simonse trok er vandaag op uit om op zijn eigen wijze een overzicht te maken van de activiteiten rondom de sluizen in Vreeswijk.

Het was gezellig druk, maar de 50.000 bezoekers die de organisatie had gehoopt te mogen ontvangen de afgelopen drie dagen zijn bij verre na niet behaald. Minder mensen zijn op Vreeswijk Vol Vaart afgekomen door vooral het wisselvallige weer van gisteren met soms pittige buien.

Meest in het oog springend was vandaag de vlootschouw op de Lek. Vooraf hieraan verzamelden de oude schepen – net als honderd jaar geleden – zich in de Koninginnensluis om gezamenlijk de Lek op de varen en zich aan te sluiten bij de vlootschouw. In de video zien we ook de Pokémon jagers aan het werk.

Morgen worden de ruim 200 grote monumentale binnenvaartschepen om 10.00 uur uitgezwaaid en komt de jaarlijkse reünie van de landelijke vereniging ‘Het Historisch Bedrijfsvaartuig’ op zijn einde.

Videoverslag tweede dag Vreeswijk Vol Vaart!

Ook zaterdag 30 juli, de tweede dag van Vreeswijk Vol Vaart 2016, was er weer veel te doen in het schippersdorp Vreeswijk. Onze videograaf Jos van Vogelpoel trok er vandaag op uit om voor onze lezers een mooi overzicht te maken van de activiteiten rondom de sluizen in Vreeswijk. Ondanks het mindere weer kon het evenement op veel bezoekers rekenen.

Jos van Vogelpoel voer mee met het stoomschip Jan de Sterke en legde vast dat de stoommachine van 103 jaar oud het nog zeer goed deed. Ook de nautische markt langs de Handelskade kon niet onopgemerkt blijven. Op de Museumwerf Vreeswijk konden kinderen stoombootjes bouwen en zeilklompjes schilderen.

Tijdens de wedstrijd zand lossen zien we Vreeswijker Arie Hoogendoorn aan het woord naar wiens oom, Piet van Dijk, de prijs is vernoemd. Vreeswijk staat bekend om zijn zandwinning, daarom worden de Vreeswijkers ook wel ‘Beugelaars’ of ‘Zandhappers’ genoemd. De winnaar is overigens geworden Ab Rijnbeek uit Nes aan de Amstel. Morgen dag drie op De Digitale Stad Nieuwegein.

Overvaller van de McDrive langer vast in cel

De 43-jarige Nieuwegeiner die in juli dit jaar de McDonalds aan de Symfonielaan met een wapen overviel, blijft als verdachte drie maanden langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Utrecht onlsngs besloten. Hij blijft in ieder geval tot 26 oktober in de cel. Vlak voor het aflopen van deze termijn, stond de Nieuwegeiner opnieuw voor de rechter.

Bij de gewapende overval in Nieuwegein waren geen gewonden gevallen. De Nieuwegeiner had bij het loket van de McDrive een kassalade gestolen. Volgens de politie had de man rond 01.00 uur in de nacht van 11 juli geld geëist. De medewerker, die achter het raam stond, bedacht zich geen moment en rende snel bij het raam weg. De overvaller ging er vervolgens met de buit vandoor. De politie zette vervolgens een zoekactie op. Dat leverde niet direct iets op.

De verdachte had spijt van zijn actie en meldde zich de volgende dag op het politiebureau.

Ook BOA’s tevreden met verbod ‘Blurring-pilot’

BOA ACP, de vakbondstak voor Bijzondere Opsporings Ambtenaren, is tevreden met de uitspraak van de bestuursrechter in het kort geding tussen de Koninklijke Slijtersunie en de gemeente Nieuwegein. De rechter verbiedt deelname aan de zogenoemde “blurring-pilot” rond mengvormen van retail en horeca en geeft aan dat de gemeente zich aan de Drank- en Horecawet moet houden. Dit betekent dat de gemeente winkeliers niet mag toestaan om naast de verkoop van andere producten ook alcohol te verkopen of schenken. De uitspraak helpt de Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA’s) in de uitoefening van hun vak en de handhaving van de wet.

“Het is voor onze BOA’s in de deelnemende gemeenten erg lastig te handhaven op een pilot die haaks staat op de Drank- en Horecawet. Daarnaast ontstaat onduidelijkheid en onbegrip onder winkeliers. De ene winkelier die meedoet aan de pilot mag onder gedogen van de wet wel alcohol schenken, de buren die niet meedoen riskeren een fikse boete”, aldus BOA ACP-voorzitter Richard Gerrits. “We begrijpen dat winkeliers teleurgesteld zijn in de uitspraak. Wat ons betreft moet er goed worden gekeken naar de juridische risico’s en gevolgen, ook voor de andere gemeenten die aan de pilot meedoen.”

BOA ACP heeft de signalen van haar leden gedeeld met diverse kamerleden die zich zorgen maken om de uitvoer van de pilot. Staatssecretaris van Rijn heeft inmiddels kamervragen beantwoord. BOA ACP zal de staatssecretaris vragen wat de gevolgen zijn van de uitspraak van de rechter op de pilot.

Clinic zaalvolleybal in Merwestein

De Nederlandse Volleybalbond houdt op zaterdag 27 augustus aanstaande een volleybalclinic in Sportcentrum Merwestein.

Dankzij de Wereldkampioenschappen Beachvolleybal en het Europees kampioenschap volleybal voor de dames was er het afgelopen jaar veel volleybal in Nederland. Dankzij deze toernooien zijn veel mensen enthousiast geworden voor de sport.

Om nog meer mensen kennis te laten maken houdt de Nederlandse Volleybalbond op zaterdag 27 augustus een clinic zaalvolleybal in Sportcentrum Merwestein in Nieuwegein. Hier zullen ook oud-internationals aanwezig zijn. Zo hopen zij nog meer mensen enthousiast te maken voor het volleyballen.

Eis zes jaar cel voor Nieuwegeiner

De Nieuwegeiner die verleden jaar een man mishandelde in Geldermalsen moet mogelijk zes jaar de bak in. Het gaat om een zaak die speelde op 15 oktober 2015, waarbij de Nieuwegeiner geprobeerd zou hebben een 22-jarige man uit die plaats met messteken te doden. Hij deed dit samen met twee andere mannen uit Culemborg. Het slachtoffer moest diezelfde middag met spoed geopereerd worden. De Nieuwegeiner kwam naar boven tijdens het onderzoek in deze zaak en zat al vast tijdens zijn aanhouding voor een andere zaak en werd tijdens zijn detentie voor deze zaak aangehouden.

De inzet van het conflict op 15 oktober 2015 was zes kilo wiet voor 30.000 euro. De koper, de man uit Geldermalsen, had slechts 20.000 euro op zak. Na een woordenwisseling ontstond ruzie. De 36-jarige Nieuwegeiner verklaarde dat de koper opeens een wapen trok. Samen met de anderen zegt hij de man te hebben overmeesterd en uit de auto te hebben gewerkt. Het slachtoffer raakte hierbij gewond. De man uit Geldermalsen had een ander verhaal. Hij vertelde in de rechtszaak dat de drie verdachten opeens messen trokken en hem dwongen de 30.000 euro te betalen.

De rechter buigt zich over de twee verschillende verhalen. De eis van justitie voor de rechtbank in Arnhem is onvoorwaardelijke celstraffen van zes jaar tegen de Nieuwegeiner en de mannen uit Culemborg. De uitspraak is over twee weken.

Ballen voor meidenvoetbal in Brazilië

Jonge meiden 9000 kilometer verderop aan het voetballen krijgen met je oude bal? Dat kan vanaf 4 augustus bij Intersport in Nieuwegein. Met de actie ‘Balls for Brazil’ roept de sportspeciaalzaak Nieuwegeiners op oude (voet)ballen door te geven voor ontwikkeling van meidenvoetbal in Brazilië.

Iedereen is tot en met 4 september van harte welkom gebruikte ballen in te leveren bij de lokale vestiging aan de Binnenstede 22 in Nieuwegein. Voor elke ingeleverde bal doneert de winkel 1 euro aan projecten voor meidenvoetbal in Brazilië.

De actie loopt van 4 augustus tot en met 4 september. Kijk voor meer informatie over de actie en de spelregels op intersport.nl/ballsforbrazil (live vanaf maandag 1 augustus).

Videoverslag eerste dag Vreeswijk Vol Vaart!

Vreeswijk heeft zich opgemaakt voor het historische festival VreeswijkVolVaart! Vandaag zijn ruim 200 grote monumentale binnenvaartschepen Vreeswijk binnen gevaren voor het grootste nautische evenement in Nederland dit jaar. Gerestaureerde en nog volledig varende en zeilende tjalken, klippers en aken zijn er dit weekend te zien. Ook zijn er boten met luxe motoren en andere voormalige bedrijfsvaartuigen. (Foto: Jan Valkenburg)

Tijdens VreeswijkVolVaart! kan de Museumwerf naar eigen zeggen ook een aantal oude bekende boten begroeten, zoals het woon- en atelierschip De Zwerver. De boot lag tussen 2011 en 2014 bij de Museumwerf in Vreeswijk voor een opknapbeurt.

Onze videograaf Bart van Rooijen en Mirjam Bruin waren vandaag aanwezig om voor u een videoverslag te maken van de eerste dag van de reünie van de landelijke vereniging ‘Het Historisch Bedrijfsvaartuig.’ Klik op het videocameraatje hieronder voor de video van de openingsceremonie en het binnenlopen van de historische schepen in Vreeswijk. Ook morgen zullen wij weer verslag doen.

Onze fotograaf Arend Bloemink trok er met zijn fotocamera erop uit. Hieronder voor zijn foto’s.

Videoverslag eerste dag Vreeswijk Vol Vaart!

Vreeswijk heeft zich opgemaakt voor het historische festival VreeswijkVolVaart! Vandaag zijn ruim 200 grote monumentale binnenvaartschepen Vreeswijk binnen gevaren voor het grootste nautische evenement in Nederland dit jaar. Gerestaureerde en nog volledig varende en zeilende tjalken, klippers en aken zijn er dit weekend te zien. Ook zijn er boten met luxe motoren en andere voormalige bedrijfsvaartuigen. (Foto: Jan Valkenburg)

Tijdens VreeswijkVolVaart! kan de Museumwerf naar eigen zeggen ook een aantal oude bekende boten begroeten, zoals het woon- en atelierschip De Zwerver. De boot lag tussen 2011 en 2014 bij de Museumwerf in Vreeswijk voor een opknapbeurt.

Onze videograaf Bart van Rooijen en Mirjam Bruin waren vandaag aanwezig om voor u een videoverslag te maken van de eerste dag van de reünie van de landelijke vereniging ‘Het Historisch Bedrijfsvaartuig.’ Hieronder voor de video van de openingsceremonie en het binnenlopen van de historische schepen in Vreeswijk. Ook morgen zullen wij weer verslag doen.

De Zwerver op ‘Vreeswijk Vol Vaart 2016’

Zaterdag 30 en zondag 31 juli is het oudste nu nog varende woonschip De Zwerver te bezichtigen op de nautische manifestatie VreeswijkVolVaart, waar vele voormalige bedrijfsvaartuigen bijeen zijn gebracht.

De Zwerver is rond 1900 gebouwd als woon- en atelierschip. Het heeft geen motor maar verplaatste zich met behulp van trekpaarden en sleepboten. Eigenaar en ontwerper Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950) was een in die tijd bekend kunstenaar die met zijn gezin op dit schip woonde en van 1900 tot 1910 de binnenwateren van Nederland, Duitsland en België bevoer. Nieuwenkamp etste en tekende aan boord, waar ook zijn etspers stond. Onderweg legde hij aan in steden en dorpen en organiseerde hij verkooptentoonstellingen aan boord, een idee van zijn vriend en kunstbroeder Théophile De Bock.

De schoonheid zit van binnen. Nieuwenkamp ontwierp een ongelooflijk fraai interieur dat De Zwerver tot een drijvend museum maakt en waar men zich waant als in een oud grachtenpand waar vervlogen grandeur herleeft. Kunsthistorici: “Een uniek kunstenaarsinterieur in oudhollandse stijl”. De Federatie Varend Erfgoed Nederland heeft De Zwerver dan ook aangemerkt als varend monument. In vergelijking met de sobere huisvesting van burgers en schippers in die tijd, was dit een uiterst unieke en sjieke varende woning.

Vlak voor zijn dood in 1950 verkocht Nieuwenkamp het schip. Na ruim 60 jaar particulier bezit, kwam het in 2011 in handen van de Stichting Nieuwenkamp die de nalatenschap en een deel van de collectie van Nieuwenkamp beheert. Deze richtte vervolgens stichting De Zwerver op met als doel een passende publieke bestemming voor het schip te vinden inclusief bijbehorende exploitatie, restauratie en fondswerving. Van 2011 tot 2014 vond De Zwerver een tijdelijke ligplaats bij Museumwerf Vreeswijk (waar het schip komend weekend even terugkeert voor VreeswijkVolVaart!), daarna startte de grootschalige restauratie bij eerst Scheepswerf Bocxe in Delft en daarna bij Scheepswerk Vermeer in Rotterdam. Het kunsthistorisch interieur is gerestaureerd door restauratie-atelier RAAF, Haarlem. Inmiddels is de restauratie nagenoeg voltooid.

Nadat de Zwerver zich voor publiek opent in VreeswijkVolVaart, vertrekt het schip 1 augustus naar jachthaven Naarden. Hier zal het als kunsthistorisch icoon de jachthaven opluisteren en is het te bezichtigen en te gebruiken voor tal van doeleinden zoals exposities, workshops, vergaderingen en romantische overnachtingen (bed & breakfast). Zodat mensen ook in de 21e eeuw nog steeds op het schip kunnen werken en verblijven!