‘De Beugelaar’

Overal in Nieuwegein kom je iets tegen, mensen, dieren, gebouwen, auto’s, fietsen etc. maar ook kunstwerken, Openbare Kunstwerken. Wekelijks zullen wij deze hier behandelen. Wie is de maker, waarom daar op die plek en wat stelt het nu voor. Onze fotograaf Arend Bloemink trekt er op uit, met zijn camera, met zijn blik op het kunstwerk om u te laten genieten van kunst, thuis, van achter uw computer en ……… mocht u het zelf willen zien dan kunt u er ook heen met de kennis die u hier leest op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week ‘De Beugelaar’. De naam staat voor de man die met behulp van de beugel – een linnen zak bevestigd aan een lange stok – het zand uit de Lek baggerde om de rivier op diepte te houden. Het zand werd gebruikt in de huizen- en wegenbouw.

De maakster van ‘De Beugelaar’ is kunstenares Tineke Bot (1945) uit Hilversum, maar sinds lange tijd woont ze nu in Choranche Frankrijk. Sinds haar eerste tentoonstelling in Laren gingen haar werken de hele wereld over. Zo waren er tentoonstellingen in Athene, Basel, Parijs, Lyon, Grenoble en Albertville. In haar jeugd werd ze geinspireerd door ruimte en kleur. Tineke Bot is zelf didact en haar werken zijn zeer gewild door pariculieren en overheden. Heeft ook een website.

Het kunstwerk is gemaakt in 1975 en is van brons en staat momenteel op de Dorpsstraat nabij de Oude Sluis in Vreeswijk. De opdrachtgever was de gemeente Nieuwegein. Deze bronzen man in bootje met een zogenaamde baggerbeugel in zijn handen verbeeldt het oude ambacht van zand winnen uit de nabijgelegen rivier de Lek. Het zand werd van hieruit verder getransporteerd naar steden als Utrecht en Amsterdam. De Beugelaar is een schenking aan de gemeente van de firma van Loon Vreeswijk B.V., handelaar in en producent van zand sinds 1818 ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van de Oude Sluis.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren