Tiener steelt lokfiets aan de Weerdstede

Op donderdag 30 januari werd een jongen aangehouden voor diefstal van de lokfiets.

Rond 21.30 uur kwam de melding binnen dat een lokfiets die op de Weerdstede geplaatst was, in beweging was gekomen. Er werd gekeken waar de fiets zich inmiddels bevond en dat bleek in een schuur van een woning aan de Diligencedrift te zijn. Hierop konden agenten een 15-jarige jongen uit Nieuwegein aanhouden voor de fietsdiefstal. Hij werd ingesloten in het arrestantencomplex.

VVD lost verkiezingsbelofte in

De VVD in Nieuwegein is blij dat afgelopen woensdag de meerderheid van de raad het initiatiefvoorstel tot aanpassing van de winkeltijdenverordening gesteund heeft. Hiermee lost de VVD een verkiezingsbelofte in en wordt een lang gekoesterde wens vervuld.

Keuzevrijheid was de kern van het betoog van raadslid Jacqueline van Langeraad. “Ondernemers kunnen op basis van dit voorstel zelf afwegen of zij open willen zijn of niet. Onze inwoners en die van de omringende gemeenten, laten wij de vrijheid om zelf de keuze te maken om te gaan winkelen op zondag.” De VVD wil de ondernemer de ruimte geven te ondernemen, zonder op achterstand gesteld te worden door beperkende regels die alleen in Nieuwegein gelden, want omringende gemeentes zijn al tot de mogelijkheid tot zondagsopening overgegaan. Als ondernemers menen, dat verruiming van de winkelsluitingstijden hen de ruimte biedt om beter te kunnen ondernemen, dan moeten we als politiek niet op de stoel van de ondernemers gaan zitten, vindt de VVD.

Nieuwegein heeft als streven een bruisend regionaal stadscentrum te willen zijn en er is veel geïnvesteerd in modernisering en uitbreiding van het stadscentrum. De VVD hoopt dat nu de onzekerheid rondom de zondagsopening weggenomen is, ondernemers hierdoor aangemoedigd worden zich te komen vestigen in het vernieuwde deel van Cityplaza.

Open Toptrouwlocatie Route bij Green Village

Om aankomende bruidsparen nog beter van dienst te zijn in de zoektocht naar de juiste locatie, organiseren diverse trouwlocaties, zondag 9 februari, een ‘Open Toptrouwlocatie Route.’ Op deze dag openen de mooiste trouw- en feestlocaties van Nederland hun deuren. De Open Toptrouwlocatie Route is van 12.00 uur tot 17.00 uur. Ook de Green Village in Nieuwegein doet mee.

Ga langs bij Green Village in Nieuwegein. De Green Village is rustig gelegen aan de rand van Nieuwegein, net onder de rook van Utrecht. De voormalige boerderij heeft sfeervolle zalen een adembenemende buitenentourage, ruime parkeergelegenheid en een riant terras met uitzicht op rustiek water. ‘De sfeervolle uitstraling en de persoonlijke service vormen een uitstekende combinatie, kortom perfect voor uw bruiloft’ aldus Marloes Groot Jebbink van de Green Village.

Werkstraffen voor illegale vuurwerkhandel

De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag twee illegale vuurwerkhandelaren uit Nieuwegein veroordeeld tot 240 uur werkstraf en celstraffen, die gelijk zijn aan het voorarrest. Het OM had straffen tot 1 jaar cel geëist en wilde tienduizenden euro’s vorderen. De 22-jarige C.P. en de 21-jarige J. van de S. zou in het najaar van 2012 voor minstens 190.000 euro aan verboden vuurwerk hebben omgezet. Ze verkochten onder meer pakketen met Cobra 6 en nitraatbommen.

De twee hadden ook vuurwerk opgeslagen in een kelderbox van een flat in Vreeswijk. Volgens justitie zeer gevaarlijk. “Als dit ontploft was, dan zou Nieuwegein in één adem genoemd zijn met Enschede,” meende de aanklager tijdens de zitting. Hun advocaten vinden dat de Nieuwegeiners hadden moeten worden vrijgesproken, omdat niet vaststaat dat het om illegaal vuurwerk ging. De partij was niet door het NFI onderzocht.

De handelaren werden in december 2012 aangehouden toen ze in Nieuwegein een partij illegaal knalvuurwerk afleverden aan twee agenten. Die hadden als pseudokopers het vuurwerk besteld bij een anonieme aanbieder op het internet. Bij de arrestatie nam de politie 300 kilo vuurwerk in beslag.

719 jaar Stadsrechten voor ‘t (Nieuwe) Gein

Het was vandaag precies 719 jaar geleden dat de inwoners van ‘t Gein stadsrechten kregen. Het college van Burgemeester en Wethouders vierde dit, samen met Jonkheer Ir. L. de Geer en een afvaardiging van de Historische Kring in het Utrechts Archief in Utrecht.

De stadsrechten werden op 30 januari 1295 toegekend aan de burgers van ‘t Gein, dat in de middeleeuwen op de plek van het huidige Nieuwegein lag. Gemeentearchivaris van Utrecht en Nieuwegein Kaj van Vliet en directeur Chantal Keijsper van Het Utrechts Archief hadden de oorkonde speciaal voor de geboortedag van ‘t Gein als stad uit het archiefdepot gehaald. De oorkonde maakt sinds de 17e-eeuw deel uit van het archief van het huis Oudegein, momenteel in bezit van Jonkheer Ir. L. de Geer, die het archief in beheer heeft gegeven bij Het Utrechts Archief.

Wethouder Renée Blom: “Nieuwegein is een jonge stad waar verborgen geheimen uit het verleden verwijzen naar de rijke historie van de plaatsen waaruit het is voortgekomen. Naast de vele andere toeristische en recreatieve plekken is Nieuwegein de moeite waard om door een breed publiek te worden ontdekt. De stadsrechten dragen hieraan bij.”

De stadsrechten verwijzen naar de geschiedenis waaruit Nieuwegein is ontstaan. Dit maakt het voor een breed publiek interessant om te ontdekken. Niet alleen uit educatief oogpunt. Ook het ontdekken van de plekken die nog uit dit verleden zijn overgebleven, vergroten de aantrekkingskracht op toeristen. Zo laat Nieuwegein zien wat het allemaal te bieden heeft. Onze videograaf Henk van Montfoort was uitgenodigd en maakte er een videoverslag van. (Klik op het videocameraatje hieronder voor de video)

Nieuwegein krijgt zijn wekelijkse koopzondag

Na enkele raadsvergaderingen en terugverwijzingen naar de commissie Samenleving (SAM) krijgt Nieuwegein nu eindelijk haar vaste wekelijkse koopzondag. Op 25 september 2013 stemde een nipte raadsmeerderheid nog tegen de invoering van een wekelijkse koopzondag. In de raadsvergadering van woensdag 29 januari j.l. kwam de stemming op 17 voor en 16 tegen. Alle raadsleden waren deze keer aanwezig en dat was ook nodig, de eerste keer haalde het voorstel het niet door afwezigheid van twee raadsleden van partijen die het voorstel indienden.

Tegen waren de partijen: SP, Bakhtali, Erna Kotkamp van GroenLinks, Ieders Belang, CDA, VSP en de ChristenUnie. Opmerkelijk was de draai van raadslid Ad Visschers van O.N.S. Hij was altijd voor het initiatiefvoorstel om wekelijks een koopzondag te houden in Nieuwegein maar, vanwege zijn overstap naar de partij Ieders Belang vermoedelijk toch deze keer tegen gestemd en heeft hiermee zijn derde plek op de lijst van Ieders Berlang ‘gekocht.’ Ook raadslid Corry van Rooijen van GroenLinks ging niet mee met haar partijgenote Kotkamp en stemde voor winkelen op de zondag.

Voor de vaste wekelijkse koopzondag hebben verder gestemd: D66, Fractie Ruud van der Zalm, PvdA, Jack Rijnders en de VVD. De soap rond dit item op de agenda van de raad lijkt hiermee gesloten te zijn en kunnen alle partijen zich concentreren op de komende gemeenteraadsverkiezingen, 19 maart aanstaande.

Met ingang van aanstaande zondag 2 februari kunnen winkeliers in heel Nieuwegein elke zondag en een groot aantal feestdagen de deuren openen. Het is voor winkeliers geen verplichting om op koopzondagen open te zijn, zij kunnen een eigen afweging daarin maken. De openingstijden op zon- en feestdagen zijn vastgesteld van 12.00 tot 19.00 uur. De tijden gelden voor alle branches, dus ook voor supermarkten, bouwmarkten, autodealers en tuincentra.

Avondcontroles politie en gemeente Nieuwegein

Om (in)zicht te krijgen wie zich door nachtelijk Nieuwegein begeeft, voert de politie samen met de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeente Nieuwegein controles uit en spreekt zoveel mogelijk bestuurders en inzittenden aan. Afgelopen dinsdagavond en -nacht was de eerste controle van een reeks. De controles worden uitgevoerd omdat het aantal woninginbraken en autokraken fors zijn toegenomen in Nieuwegein.

Tijdens deze controles werden de toegangswegen afgesloten en werd iedere weggebruiker gecontroleerd. Tegelijkertijd surveilleerden motorrijders actief in de wijken. Steekproefsgewijs werd aan bestuurders gevraagd het dashboardkastje of kofferruimte/laadbak te openen, zodat deze op inhoud kon worden gecontroleerd. De controles die vanaf nu regelmatig worden uitgevoerd beginnen rond 20.30 uur en eindigen om 4.00 uur. Onze videograaf Henk van Montfoort was ter plekke en maakte er een videoverslag van. (Klik op het videocameraatje hieronder voor de video)

Plussen en minnen met raadslid Herman Troost

Iedere week zet raadslid Herman Troost zijn ‘Plussen en Minnen’ op De Digitale Stad Nieuwegein. Herman Troost: ‘Vandaag heb ik de kandidatenlijst van de Verenigde Senioren Partij laten controleren in ons Stadshuis. Die controle liep goed met een extra puntje naast die foutjes die we zelf al geconstateerd hebben. Het was spannend. Het was ook een beetje weemoedig. Want na al die keren dat ik lijsten in mocht leveren, en dat was voor landelijke, en gemeenteraadsverkiezingen, is dit voor mij de laatste keer.’

‘Voor buitenstaanders is het vaak niet te begrijpen wat de politicus drijft. De redenen zijn ook divers. Tussen het verlangen naar pluche tot het bezig zijn voor de stad of het land, zijn er veel variaties. Wat mij persoonlijk aantrekt is de hoeveelheid comédie humaine in wisselwerking met de invloed van de tijd.
Zo zijn daar mijn vrienden van de PvdA die alom actief waren om een perfecte verzorgingsstaat op te richten. In het begin was dat vooral voor minderheden en zwakkeren. Naast die groep, die hardnekkig groeide, ontstond er een al even snel groeiende verzorgingsindustrie.’ Klik hier om naar de rubriek ‘Plussen en Minnen’ te gaan van raadslid Herman Troost.

Nieuwegeinse in finale ICI PARIS XL

Samen met het Huis Dior gaat ICI PARIS XL dit jaar voor de vierde keer op zoek naar toptalent onder de eigen medewerkers. Romy Hardeman uit het ICI PARIS XL filiaal in Nieuwegein is één van de tien finalisten. Zij overtuigde in september tijdens de halve finales de jury, die bestond uit Irma de Vries (trainer ICI PARIS XL), Wim Thompson (Dior National Make-up Artist), Louise Bregman (Training Manager Dior) en Natasja Bremer (winnares ICI PARIS XL Make-up Talent 2012 by Dior).

Romy maakte indruk met haar creatieve look, geïnspireerd door de Rouge Dior lipstick, die dit jaar haar zestig jarig bestaan viert. In het filiaal aan de Raadstede demonstreert ze klanten graag haar technieken en voorziet ze hen van een persoonlijk make-up advies op maat. Op 1 februari zal in Studio 21 in Hilversum de winnaar bekend worden gemaakt.

De Gooiers winnaar van afdelingsvoorronde NKV

De Petanque Vereniging ‘De Gooiers’ uit Nieuw-Loosdrecht is zondag 26 januari in het Petanque Centrum Nieuwegein winnaar geworden van de afdelingsvoorronde van het Nationaal Kampioenschap voor verenigingen. In de finale wonnen De Gooiers van de vereniging ‘Les Taxateurs’ uit Culemborg.

In de halve finales wonnen De Gooiers van de Petanque vereniging PVN uit Nieuwegein en Les Taxateurs won van de vereniging DOSC uit Den Dolder. Dit waren ook de vier verenigingen die deelnamen aan de afdelingsvoorronde.

De Gooiers vertegenwoordigd afdeling 6 bij de landelijke finale van het Nationaal Kampioenschap. De vereniging Les Cailloux uit Zeist is als kampioen van vorig jaar rechtstreeks geplaatst voor de landelijke finale. Afdeling 6 is derhalve met twee teams vertegenwoordigd. De landelijke finale vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 maart aanstaande in het Petanque Centrum Nieuwegein.

In de competitie 9-tallen wist PVN 1 gemakkelijk te winnen van Les Cailloux 2 met 7-2 en won PVN 2 met 6-3 van de Hakhorst 4.