1,5 miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord

De Regionale Sociale Recherche Nieuwegein (RSRN) spoort fraude met bijstandsuitkeringen op in het westelijk deel van de provincie Utrecht. In 2005 spoorden de rechercheurs van de RSRN voor € 1.500.000 aan bijstandsfraude op. Ter vergelijking: in 2003 ging het om € 429.000 aan opgespoorde fraude en in 2004 om€ 998.000. Dit is het resultaat van toegenomen inspanningen van de gemeenten om bijstandsfraude tegen te gaan. Daarnaast besparen de betrokken gemeenten jaarlijks ongeveer € 485.000 door de onderzoeken en controles van de RSRN. Uitkeringen worden namelijk stopgezet, verlaagd of uitkeringsaanvragen worden afwezen.

In totaal stelden de rechercheurs van de RSRN zeventig opsporingsonderzoeken in naar fraude met bijstandsuitkeringen. In zestig gevallen was er ook daadwerkelijk sprake van fraude, en tegen 33 personen is een proces verbaal opgemaakt. Daarnaast moeten alle frauderende personen de ten onrechte ontvangen uitkering terugbetalen. Gezien de ernst van de fraude zijn achttien personen op last van de Officier van Justitie aangehouden en verhoord.

De samenwerkende gemeenten zijn: Abcoude, Breukelen, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Loenen, Lopik, Maarssen, Montvoort, Nieuwegein, Oudewater, Vianen en Woerden. Bij de RSRN werken vijf sociaal rechercheurs fulltime aan de bestrijding van fraude in de betrokken gemeenten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk