Leerlingen De Schouw voor één dag een Invictus Games-atleet

Twee klassen van de Nieuwegeinse basisschool De Schouw werkten zich vandaag in het zweet op de Junior-V-Games in de Prins Bernhardkazerne in Amersfoort. Ze zijn voor één dag een Invictus Games-atleet en zien zo hoe het is om sporter én veteraan te zijn.

“Best moeilijk, maar wel leuk”, zegt Davey. De 11-jarige stapt net uit een rolstoel waarmee hij een parcours heeft afgelegd. De jongeren sporten op verschillende onderdelen. De competitie is georganiseerd door Nationale Veteranendag met als doel jongeren meer te leren over veteranen. “Ik vind het heldhaftig van ze”, zegt Davey.

De Invictus Games is een sportevenement voor militairen en veteranen, die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger. Onder begeleiding van veteranen die zelf meedoen aan de Invictus Games leren de jongeren alles over de sport, maar ook over de verhalen erachter.

Rick Tornstra is één van de veteranen die vandaag helpt. Hij raakte in 2007 gewond in Afghanistan door een zelfmoordaanslag. “Ik raakte daar onder andere blind aan één oog”, vertelt Rick. Hij kwam in contact met de Invictus Games en is er nooit meer weggegaan. “Als je daar andere sporters tegenkomt, heb je aan een half woord genoeg.”

Voor één van de leerlingen is het niet gek om de veteranen te zien, waarvan sommigen een been missen. Veerle heeft zelf ook een beenprothese. “Ik weet hoe ik ermee om moet gaan omdat ik het zelf ook heb, dus dat is wel grappig”, zegt ze. Naast Veerle ligt een bal, ze is aan het zitvolleyballen. En dat is niet zo moeilijk als het lijkt, vindt ze.

De kinderen leren vandaag niet alleen op een hele andere manier te sporten. De verhalen die ze vandaag horen, vergeten ze niet gauw meer. “Ik vind het wel erg om te horen, maar het was toch weer om het land te beschermen”, zegt Mike.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk