100% Cees. Deze week maakt Cees oma’s stamppot in museum ‘Van vroeger en Toen’

Als lezer van De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl) weet u dat we ook veel affiniteit hebben met eten. Al jaren maakt onze ‘Kookgek’ Eric Dekker wekelijks een heerlijk recept voor u in de rubriek: ‘Koken met PEN.’ Culinair Maestro Cees van Suylekom zal vanaf nu frequent tips en tricks geven over hoe je iets kunt bereiden, maar dan visueel, gefilmd door onze redactie en daarna ook samen opgegeten of geproefd. Zuiver om te beoordelen of het lekker is want alleen het beste is voor u! Eerder maakte Cees heerlijke Kabeljauw en waren wij bij bierbrouwerij Julius in Nieuwegein. Wilt u ook dat wij bij u op lokatie komen filmen? Neem dan contact op met redactie@pen.nl voor de voorwaarden. Klik hier voor alle eerdere kookvideo’s van Cees.

Cees is Maestro Culinaire en geeft o.a. kookworkshops in Fort Jutphaas. Dat doet hij met zijn Kleur-, Geur- en Smaakcentrum. Deze keer maakt Cees een heerlijke stamppot, volgens oma’s recept.

Deze week was Cees te gast in museum ‘Van vroeger en Toen’ van Pauline Baars en Rob Koerse aan de Prof. Dr. Ornsteinlaan 11 in Nieuwegein. In de jaren ’50 / ’60 waren er nog overal in het land kleine zelfstandige dorps kruideniers. Kleine winkeltjes voor hooguit vijf klanten tegelijk, anderen moesten even buiten wachten. Allerhande kruidenierswaren werden veelal los verkocht zoals Soda en Zeep. De kruidenier was in die tijd hoofdzakelijk druk met het afwegen van suiker, rijst, witte- en bruine bonen enz. Natuurlijk waren er ook al verpakte waren zoals DE-koffie en thee en artikelen van Niemeijer en van Van Nelle. Ook Sunlight zeep, Klokzeep, Ata, Imi en Persil mochten niet in de winkel ontbreken.

De volgende ingrediënten heeft u nodig voor 4 personen:

500 gram vette riblappen
Glas rode wijn
2 Plakken ontbijtkoek
1 Sjalot
2 Laurierblaadjes
3 kruidnagels
Peper en zout
Appelstroop
Grove mosterd met pitjes
200 gram spekblokjes
2 rode uien
pakje room
Suiker
3 Kg Opperdoes aardappelen
5 grote winterpenen

Vlees verwennen met een goede massage van zout, peper en mosterd. Doe dit als het vlees droog is en op kamertemperatuur.

Vlees rondom aanzetten in de roomboter (ongezouten). Dan het vlees even uit de pan halen en de boter, ui, kruidnagels en een grote eetlepel appelstroop bij de roomboter jus toevoegen met een glas rode wijn. Dit even mengen en daarna de ontbijtkoek er door kruimelen en het vlees weer in de pan doen. Deksel met vork er tussen en plm. 150 minuten laten pruttelen op laag vuurtje.

Daarna de aardappelen met peen en wat room stampen. Niet te fijn, laat de stampot zijn structuur behouden voor een goede mondbeleving. Dan op het bord serveren met het vlees en de heerlijke saus.

Eet smakelijk!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren