100% Cees. Deze week maakt Maestro Cees van Suylekom: ‘Stoofvlees voor op de frieten’

Als lezer van De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl) weet u dat we ook veel affiniteit hebben met eten. Al jaren maakt onze ‘Kookgek’ Eric Dekker wekelijks een heerlijk recept voor u in de rubriek: ‘Koken met PEN.’ Culinair Maestro Cees van Suylekom geeft frequent tips en tricks over hoe je iets kunt bereiden, maar dan visueel, gefilmd door onze redactie en daarna ook samen opgegeten of geproefd. Zuiver om te beoordelen of het lekker is want, alleen het beste is voor u!

Eerder maakte Cees heerlijke Kabeljauw en waren wij bij bierbrouwerij Julius in Nieuwegein, thans heet de brouwerij Jovius want biergigant InBev verbood de naam begin dit jaar. Wilt u ook dat wij bij u op lokatie komen filmen? Neem dan contact op met redactie@pen.nl voor de voorwaarden. Klik hier voor alle eerdere kookvideo’s van Cees.

Cees is Maestro Culinaire en geeft o.a. kookworkshops in Fort Jutphaas. Dat doet hij met zijn Kleur-, Geur- en Smaakcentrum. Deze week maakt Cees stoofvlees voor op de friet want zaterdag 25 augustus vindt op Fort Jutphaas het Zomerfestival plaats. De volgende ingediende heeft u nodig voor acht personen: (Cees maakt in bovenstaande video het stoofvlees voor het Zomerfestival, dus ietsje meer dan voor acht personen)

1 kg riblappen, snijd deze in blokjes van plm. 1×1 centimeter *
3 deciliter gele azijn met 2 deciliter water *
8 gekneusde jeneverbessen *
8 laurierbladen *
1 theelepel zout en 1 theelepel peper *
6 kruidnagelen *
500 gram witte zoete uiringen
150 gram roomboter
6 eetlepels appelstroop
6 plakken ontbijtkoek
1 eetlepel bruine suiker *

De voorbereiding
Begin een dag voordat je de stoofvlees wilt gebruiken met het marineren van de stoofvlees. Het marineren duurt 12 uur. Doe alle met een sterretje (*) gemarkeerde ingrediënten in een grote pan. Meng daarna alles goed door elkaar.Het vlees moet onderstaan in de marinade. Zet het in de koelkast en laat het minstens 12 uur rusten. Voor de smaak kun je het ook nog om de 3 uur omhusselen.

Nadat het vlees gemarineerd is
Haal na 12 uur het vlees uit de koeling. Giet alles in een vergiet en vang het vocht op want dat heeft u na het aanbraden van het vlees weer nodig! In het vergiet blijft achter de kruiden die u er een dag eerder in heeft gedaan. Dit mag u weggooien. Kijk het vlees nog even goed na want er kunnen nog kruidnagel inzitten e.d.

Het aanbraden van het vlees
Doe roomboter in een braadpan en telkens wat vlees bruin aanzetten. Let op dat de roomboter niet bruin wordt. Na het aanzetten doet u het vlees in een grote pan en doe de appelstroop er bij. Gebruik een goed merk appelstroop want dat bepaalt de smaak. Giet daarna het opgevangen vocht van de marinade er bij. Zet de pan dan even op hoog vuur totdat het vlees en het vocht gaat borrelen. Zet het dan op een laag pitje met deksel zodat het blijft borrelen. Dit duurt 3 uur. Doe het laatste half uur de verkruimelde ontbijtkoek in de pan. Laat dit meegaren om de saus dikker te maken. Voeg ook gelijk de uien toe in de pan.

Eet smakelijk. Heerlijk met zelfgebakken friet!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren