“Politieke Roedel met een knipoog” deel 2

“Weinig geblaf!!”,
Afgelopen woensdagavond kwam ik rond 12 uur s´avonds terug van de Raadsvergadering. Door een ontstoken voet loop ik momenteel wat ongemakkelijk, zodat Amucha reeds was uitgelaten en ik mij tot een gesprek met Amucha kon beperken. Zij wou namelijk weer weten hoe het gegaan was in de RoedelRaad. (Zie Column 24 mei 2009) Sinds de Kaderraad is zij echt politiek bewust geworden, vooral nu zij zoveel van die PVV honden ziet lopen; een ras met een witte haardos, dat zij nooit eerder zag. Ik vertelde Amucha, dat het ondanks het late tijdstip een rustige Raad was. De SP Border Collies, Foxhound Leni, de Chihuahua’s van GL en de VSP Buldog begrepen nog steeds niet dat je het Duitse Herders College kan dechargeren voor hun Jaarverslag zonder het met iedere politieke uitvoering eens te zijn. Zelfs na een ultieme poging van de Frans Briard Wijntjes brak het licht nog niet door.
“Eigen nest eerst??”,
Ook begrijpen vele oppositiehonden in de Roedel niet, dat wij niet alléén over onze grenzen beslissen en vaak afhankelijk zijn van het geblaf van onze buren en van onze opperburen in Den Haag. De Nieuwegeinse honden kunnen wel bij iedere struik of paal door de poten gaan of een poot optillen, dat wil nog niet zeggen, dat de Roedelleiders in Den Haag dit respecteren. Rondrennen in de uiterwaarden, voldoende hondenhokken in onze stad met schone lucht etc. is zonneklaar ons belang; alleen beslissen wij dat niet altijd zelf. Wij moeten wel die andere honden beïnvloeden en overtuigen. Amucha was overtuigd. Zij was namelijk eerst op een dwaalspoor gezet door Foxhound LeNi, die het in Nieuwegein wel even gingen regelen en vond dat onze Duitse Herders en de rest van de Rashonden zaten te slapen. Amucha begreep dat wij ook buren hebben met problemen. Zij was weer bijgepraat; zeker toen zij vernam dat twee VVD scheepshonden tijdens de RoedelRaad de logeact uit de Muppetshow opvoerden, door met kwijlende bekken naar de GM Golden Retriever en de D66 labrador te gluren. Zouden die wat hebben samen?
“Roedelverkiezing!”,
Voordat Amucha defintief met een diepe zucht in haar mand verdween, vroeg zij nog; baasje hoe moet het nu met de komende roedelverkiezingen en wat betekenen nu de huidige peilingen. Wijze vraag voor een hond, toch? Ik schetste haar de laatste verwachte landelijke situatie en vertaalde dat naar Nieuwegein; weliswaar  met veel slagen om de poot, hoewel Maurice de Hond vaak serieus blaft. Ik maakte op haar verzoek het volgende schema.Partijen
Raming 2de  KamerN´gein raming
N´gein
 nu
Verschil

 Aantal
Procenten
Aantal

 

 PvdA
18
12,0
4
10
-6
CDA
28
18,7
6
5
+1
VVD
15
10,0
3
5
-2
GL
13
8,7
3
2
+1
SP
13
8,7
3
4
-1
CU/SGP
8
5,3
2
2
0
TON
1
0,7
0
0
0
PVV/Lokaal
31
20,7
7
3
+4
PvdD
4
2,7
1
0
+1
VSP
0
0,0
0
1
0
D66
19
12,7
4
1
+3

 150
100,0
33
33

 De conclusie van deze tabel is, dat de mand behoorlijk wordt opgeschud en dat wederom de mogelijkheid bestaat – net als 8 jaar geleden- , dat een Stradellapartij de Collegeonderhandelingen gaat starten. Dat resultaat was zelfs Amucha bekend en daar werd zij niet vrolijk van. Het was niet in het belang van de Nieuwegeinse honden, vond zij. Die Witte Pruikenhonden hebben een grote bek, pesten mijn moslimvriendjes en zijn nog tegen Europa ook, terwijl ik als internationale hond niet beter weet dat Nederland al eeuwenlang een groot buitenland en een groot hart heeft. Daarin past dat benauwde denken niet.
U hoort het al: Amucha stemt niet op de PVV, maar hoe overtuigen wij die andere potentiële PPV stemmers.
D66 vindt,
dat wij in Nieuwegein geen tijd moeten steken in het afvangen van vliegen tijdens de raadsdiscussies, maar in grote lijnen kaders moeten uitzetten en de burgers moeten gaan uitleggen, waarom een en ander zo wordt uitgevoerd. Deze communicatieplicht van de politiek, Raad, College en ook haar ambtenaren, wordt nog steeds te weinig en te laat opgepakt. Niet iedereen krijgt zijn of haar gelijk. Wij wonen niet in NimbyGein. Echter door te laat de burger bij het proces te betrekken, wordt de politiek door eigen schuld in de verdediging gedrukt en krijgen de PVV-ers van deze wereld de kans om te klagen.
Ps. Amucha stemt D66!!  
Hans Reusch 
Fractievoorzitter D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk