“Politieke Roedel met een knipoog”

“Kadergeblaf!!”,

Dinsdagavond 19 mei kwam ik na de KaderRaad met een enigszins gemixt gevoel thuis. Was dit nu een debat op hoofdlijnen of een debat over stoeptegels en grassprieten? Mijn hond Amucha, een vrolijke zwarte labrador, liet mij echter weinig tijd om hier meteen over na te denken. Zij wou een rondje park. Toen Amucha heen en weer scheurde, bracht zij mij op een idee. Die Raad is een roedel; een verzameling honden, waar de Duitse herder, de Vos genaamd om zijn slimheid, tracht de orde te bewaren. De roedel bestaat uit straathonden en rashonden, uit blaffers en keffers, uit bijters en likkers; tezamen leidt dat tot kadergeblaf. Op deze wijze kon ik Amucha verslag doen.

“en detail”

Het debat begon, nadat de Foxhound LeNi (een beetje Stradella) het vragenhalfuurtje en detail had vol gekeft. Echter hier geldt het spreekwoord; blaffende honden bijten niet. Daarna kwam de rode spaniël PvdA aan het woord. Zij vond de Duitse herder en haar vrienden en vriendinnen wel aardig. Zij kefte een beetje over financiële en sociale soliditeit en over duurzaamheid; geen hondenpoep op straat en zo. Amucha begreep het. Die spaniël mocht zij wel. Daarna kwam er een Border Collie aan het woord, luisterend naar de naam SP. Deze was wat verward. Hij liep maar in rondjes om schapen heen, maar zag geen kadernota of wilde die niet zien. Wel zag hij overal Pauwen, maar daar kon hij niet aankomen. De Duitse herder schudde meewarig het hoofd. Kan die Border Collie niet lezen en luisteren naar zijn baas. Vervolgens kwam de Chihuahau GL aan de blaf; helaas had deze te schrokkerig gegeten en zat er veel zuur in zijn bek. De roedel hoorde dit aan. Na dit zuur kwam de Engelse Mastiff CDA aan het woord, gade geslagen door zijn eigen subroedel, waar de Afghaanse Windhond Frederique, hem goedkeurend in de gaten hield. De Mastiff was tevreden over de Duitse herder en zijn team medeherders, twee stoere reuen en twee lieve teefjes.

De avond werd verder volgeblaft door de buldog VSP, die slecht gehumeurd was en vond dat de Duitse herders te veel voer verkwanselden Hij probeerde dit aan te tonen aan de hand van lange lijsten. En laten wij ook de bijdrage van Foxhound LeNi niet vergeten, die vol verbazing het verhaal van haar baasje voorlas, maar niet wist wat het baasje bedoelde. Toch ff terug naar Martin Gauss? De Jack Russels SGP en CU waren het niet eens die avond. CU zag het dit keer niet zitten met die Duitse Herders, terwijl SGP zoals vanouds de poot aan de pols hield. Tot slot heb ik aan Amucha nog de details van onze zuinige Scheepshond VVD verteld; deze had een opgeblazen gevoel en wilde deze overtollige lucht in autobanden pompen. Ik heb dit twee keer moeten uitleggen.

D66 vindt,

dat de Raad in grote lijnen moet debatteren; zeker als het om een Kaderraad of over Algemene Beschouwingen gaat en niet over luchtbanden en luchtigheid tijdens de Dag van de Democratie. Als de oppositie wil blaffen, doe dat dan in grote lijnen en bijt eens door. De baasjes moeten voorlopig allemaal nog hondenbelasting betalen – ondanks de pogingen van de Zwarte Poedel op de tribune – dus geef ze waar voor hun geld. And last but not least; de groeten van Amucha; zij begint het te begrijpen.

Hans Reusch
Fractievoorzitter D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk