‘Wie schrijft daar in Nieuwegein’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Helma de Hollander.

Arend Bloemink: ‘Al ruim tien jaar woont het Portret Van Deze Week in Nieuwegein. En niet zomaar ergens in Nieuwegein, neenee, middenin het heerlijke Vreeswijk. Dat op zich is al bijzonder, zoveel woonruimte is er immers niet ècht in het hart van Vreeswijk, maar de reden waarom zij tot Portret Van De Week is benoemd is een ándere. Helma is onder meer schrijfster. En vanuit het schrijven, met name als spin off van haar eerste boek, heeft zij een bijzonder interessant concept ontwikkeld… Dát is waarom zij ons portret Van De Week is!’

‘Ik fotografeerde Helma de Hollander aan de rand van ons stadspark. Lekker rustig. En dat vinden wij allebei zo nu en dan heel plezierig.’

Hieronder de antwoorden van Helma de Hollander op de vijf (altijd dezelfde) vragen die behoren bij het ‘Portret van de week.’

Wie ben je ?
Mijn naam is Helma de Hollander. Ik ben geboren en opgegroeid in Breda, de mooiste stad van het zuiden.

Wandelen, hardlopen, theater, films en documentaires zijn kernwoorden in mijn leven. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en ik wil hierin ook een voorbeeld zijn voor mijn vier opgroeiende kinderen. Vriendschappen hebben een grote waarde voor me. Doordat ik op verschillende plekken heb gewoond, heb ik vriendschappen gesloten met mensen vanuit allerlei achtergronden.Ik ben geïnteresseerd in het levensverhaal van de ander, die ik ontmoet. Welk pad heb je afgelegd, waar sta je nu en waar droom je van? het zijn vragen die me boeien. Zelf ben ik een enorme dromer, een romanticus. Ik geniet ervan om mooie beelden en verhalen in mijn hoofd te creëren. Tegelijkertijd ben ik down-to-earth en ben ik me er bewust van dat het leven draait om het hier en nu. Ik oefen elke dag om met aandacht in het moment te zijn.

Wat doe je in het dagelijks leven ?
Ik ben moeder van vier kinderen, zij komen op de eerste plaats in mijn leven. Ik heb het geluk dat ik thuis kan werken. Ik ben schrijver, levenscoach en verhalenverteller. In vervolg op mijn boek Openhartig, heb ik het concept Openhartig Live ontwikkeld. Het zijn verhalenmiddagen waarin vrouwen persoonlijke verhalen delen.

Ik heb zelf ervaren hoe helend het is om een persoonlijk, kwetsbaar verhaal te vertellen aan anderen die luisteren vanuit een open, niet-oordelende houding. En hoe fijn het is om op diezelfde manier te luisteren naar het verhaal van de ander.

Ik werk nog aan de uitbreiding van mijn concept in de vorm van een podcast. En ik ben mijn droom aan het realiseren om vrouwen letterlijk het podium te geven in Openhartig on stage, een culturele middag in een klein, knus theater in Utrecht. Genoeg werk dus! Daarbij probeer ik elke dag de stilte op te zoeken op een mooi plekje in de natuur, samen met onze lieve Welsh Springer Spaniel Fauve. Een plekje waar zij lekker los van de lijn kan rennen. Sinds mijn man niet meer hoeft te werken, gaan we vaak samen. Soms voeren we mooie gesprekken, soms genieten we in stilte.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein ?
We zijn in 2006 met onze vier kinderen in Nieuwegein komen wonen. Of eigenlijk in Vreeswijk, het mooiste stukje van Nieuwegein. Voor die tijd hebben we zeven jaar in Engeland gewoond, waar we enorm hebben genoten van het engelse landschap en de engelse cultuur. Het is leerzaam en verrijkend om je leven op een nieuwe plek vanuit het nulpunt op te bouwen. Wanneer je dit eenmaal een keer gedaan hebt, kun je het daarna steeds weer. Door uit je vertrouwde omgeving te stappen krijg je een bredere kijk op de wereld, zo is mijn ervaring.

Wat vind je van Nieuwegein ?
Ik heb erg moeten wennen aan Nieuwegein. Het centrum heeft geen oude kern, dat vind ik jammer. Winkelen doe ik nog steeds liever buiten Nieuwegein. In Vreeswijk wonen we aan het water en vlakbij de Lek. Het heeft de gezelligheid van een dorp, terrasjes en leuke winkeltjes (al staan er helaas ook mooie panden leeg). Voor de kinderen is het fantastisch om hier op te groeien. Vreeswijk is klein en overzichtelijk en ze kunnen hier in de zomer zwemmen en in de winter schaatsen (als het koud genoeg is). Verder heeft Nieuwegein natuurlijk de skibaan, een mooi park, zomerrecreatie bij Down Under en een prachtig theater. Al met al is het dus goed toeven hier.

Wat kan er beter in Nieuwegein ?
Voor tieners zijn er geen uitgaangsmogelijkheden. De bioscoop is verouderd. En ik mis de sfeer in het stadscentrum. Veel beton en weinig groen. Op die punten valt nog veel te verbeteren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk