Zwerfvuilladviseurs weer op pad

Vorige week dinsdag haalden leerlingen van het Anna van Rijn College weer het zwerfafval uit de bermen en struiken in park Oudegein. Deze schoonmaakactie is onderdeel van hun “adoptie” van het park. In het kader van hun maatschappelijke stage (MaS) ontdoen de leerlingen van het eerste leerjaar van locatie De Linie twee keer per jaar met elkaar het park van zwerfafval.

Leerlingen van de locatie aan de Harmonielaan gaan zes keer per jaar samen aan de slag om in het “geadopteerde” park Kokkebogaard het zwerfafval op te ruimen.

Het Anna van Rijn College maakt hierbij gebruik van de lessenserie ‘Zwerfvuiladviseurs’ van het Milieu Educatie Centrum. Hiermee ontdekken de leerlingen wat zij als onderzoekers, opruimers en adviseurs tegen zwerfvuil kunnen doen. Ze merken dat er buiten veel rotzooi ligt en helpen met opruimen. Het afval wordt geteld en gesorteerd. Van de gegevens maken ze een staafdiagram. Als afsluiting geven zij advies hoe zwerfvuil verminderd kan worden. Zo draagt deze lessenserie bij aan duurzaam gedrag en een duurzaam en schoon Nieuwegein.

Deze “adopties” zijn onderdeel van de campagne ‘Nieuwegein schoon, heel gewoon!’. Hiermee wil de gemeente inwoners stimuleren om geen zwerfafval op straat te gooien en zelf een handje te helpen met opruimen. Zo zijn er in Nieuwegein tientallen mensen die zich vrijwillig inzetten voor een schone woonomgeving. Deze mensen noemen we ZwerfAfvalPakkers, oftewel ZAP’ers. Wekelijks of zelfs dagelijks gaan zij op pad om zwerfafval op te ruimen. Zij krijgen hiervoor materiaal van de gemeente. En de gemeente zet deze vrijwilligers elk jaar in het zonnetje.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk