Zwaar hijswerk bij Museumwerf Vreeswijk lijkt een fluitje van een cent

De weersomstandigheden waren perfect: weinig wind, een zonnetje en aangenaam van temperatuur. Woensdag 9 juni, klokslag 10.00 uur reed de Nieuwegeinse firma Brouwer, Zwaar en Speciaal Transport BV het terrein van Museumwerf Vreeswijk op. Brouwer had inderdaad zwaar transport te verrichten: een losse scheepskop en een laadruim -afkomstig van het Vreeswijkse zandschip Christina– die naar andere plekken op het werfterrein moesten worden verplaatst.

Christina
De Christina maakte onder schipper Adriaan Pieter van Dijk en zijn vrouw Stien Eikelboom tussen 1922 en 1954 deel uit van de omvangrijke Vreeswijkse zandwinningsvloot. Het schip, een heve-aak uit 1911, is een van de weinige overgebleven directe getuige van deze voor Vreeswijks ooit zo belangrijke branche. Restauratie van dit bijzondere erfgoed bleek financieel onhaalbaar. Voor haar behoud werd plan-B bedacht: in drieën delen met voor elk afzonderlijk stuk een prominente plek en functie: de scheepskop als boegbeeld naast de ingang van de Museumwerf; het losse ruim als overdekte doorloop tussen twee gebouwen; de scheepskont als verhalenschip over de Vreeswijkse zandwinning en de familie Van Dijk.

Augustus 2020 vond de aftrap plaats met het lossnijden en tijdelijk verplaatsen van de kop, later gevolgd door het scheiden van ruim en kont. Nu de kop grotendeels is opgeknapt, was de tijd aangebroken hem naar zijn definitieve plek naast de entree te brengen.

Op woensdag 9 juni was het zover. Belangstellenden hadden zich op het terrein verzameld waaronder een aantal leden van de familie van Dijk zoals de 81-jarige schippersdochter Eef van Dommelen – Van Dijk. Als klein meisje voer ze nog wel eens mee met de Christina terwijl haar vader en broers zand wonnen op de Lek. Voor haar was de verplaatsing van de scheepsonderdelen een mooie en tegelijk emotionele aangelegenheid. Naast haar brede glimlach verschenen regelmatig tranen in haar ogen. De inzet van de medewerkers van de Museumwerf om het schip te behouden ontroerde haar. Tegelijk kwamen jeugdherinneringen naar boven aan het ouderlijke gezin waarvan zij als laatste was overgebleven.

Links: Eef van Dommelen – Van Dijk met vrijwilligster Lydia Kroeze van de Museumwerf

De firma Brouwer, Zwaar en Speciaal Transport BV, tilde ogenschijnlijk moeiteloos Christina’s voorschip op de wagen om het vervolgens even verderop op de plaats van bestemming af te leveren. Binnen een kwartier was deze operatie uitgevoerd.

Na een kort intermezzo was het losse ruim aan de beurt. Het tillen van dit vrij grote, U-vormige, incourante gevaarte had wat meer voeten in aarde. Het zat nog over enkele centimeters vast aan het achterschip. Toen dat losgesneden was, moesten de hijsbanden eerst in de juiste positie worden gebracht voordat er goed en wel kon worden gehesen. Op Brouwers transportauto was het ook nog passen en meten voordat dit speciale transport op weg kon. En ook dit karwei duurde niet langer dan een half uur.

Nieuw spektakel
Met het verplaatsen van de kop en het ruim zijn voor de Museumwerf weer belangrijke stappen gezet. De komende tijd wordt de kop verder afgewerkt en het ruim geschikt gemaakt voor zijn nieuwe corridorfunctie. Als dit klaar is, zal de wagen van de firma Brouwer, Zwaar en Speciaal Transport BV opnieuw verschijnen voor weer een waar hijsspektakel. Dan verkast de corridor naar zijn definitieve plek tussen twee gebouwen en wordt het losse achterschip naar de tijdelijke werkplek vervoerd. Uiteraard onder toeziend oog van de familie Van Dijk.

U kunt de werkzaamheden volgen. Het buitenterrein is vrij toegankelijk met inachtneming van de coronaregels. Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein (Vreeswijk).
Binnenkort is het binnenmuseum weer geopend.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk