Spectaculair hijswerk bij Museumwerf Vreeswijk

Op woensdag 9 juni is het zover. Dan komt het Nieuwegeinse Transportbedrijf J. Brouwer met zwaar geschut naar Museumwerf Vreeswijk voor weer een waar hijsspektakel. Dan schuiven een losse scheepskop en laadruim door de lucht.

Zandschip Christina
Tot voor kort vormden de losse kop, vrachtruim en achterschip tezamen de heve-aak Christina (1911). Tussen 1926 en 1954 was het schip onderdeel van de Vreeswijkse zandwinningsvloot en behoorde ze toe aan Adriaan Pieter van Dijk en zijn vrouw Stien Eikelboom. De Christina bleek een laatste directe getuige van deze voorbije Vreeswijkse branche. Met dit schip kreeg de Museumwerf bijzonder erfgoed in handen.

Kop, kont en romp
Restauratie van de heve-aak bleek financieel onhaalbaar. Voor haar behoud werd een spectaculair plan bedacht: in drieën delen met voor elk afzonderlijk stuk is een prominente plek en functie.

In augustus 2020 werd de kop losgesneden waarna op een aparte werkplek het opknapwerk begon. Dat karwei is grotendeels klaar. Woensdag tilt de firma Brouwer het losse voorschip naar een nieuwe vaste plek bij de ingang van het werfterrein. Daar zal de scheepskop als boegbeeld van de Museumwerf op prikkelende wijze de aandacht trekken.

Daarna is het de beurt aan het losse ruim waarin ooit miljoenen tonnen zelf-geschepte rivierbodem werden getransporteerd. Het U-vormige gevaarte wordt dan verplaatst naar een tijdelijke werkplek, zo’n honderd meter verderop. Daar wordt de scheepsromp omgebouwd tot ludieke corridor tussen bezoekerscentrum en expositieruimte. Met de Christina-corridor wordt tegelijk een Coronaproeve doorlooproute verwezenlijkt.

De losse scheepskont tenslotte wordt gerestaureerd en ingericht als verhalenschip over de Vreeswijkse zandwinning en de familie Van Dijk. De werkzaamheden beginnen pas nadat de corridor is geplaatst en de werkplek is vrijgekomen. Het gerestaureerde achterschip krijgt later eveneens een plek bij de ingang van de Museumwerf. Maar voor dat zover is, zijn we weer een aantal takelspektakels verder.
Wordt dus vervolgd!

Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein (Vreeswijk). Het buitenterrein is geopend voor publiek met inachtneming van de coronaregels. Tijdens het hijsen is het terrein i.v.m. de veiligheid echter gedeeltelijk gesloten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren