Zorgen bij omwonenden Sportpark Parkhout-Zandveld

Donderdag 28 mei a.s. besluit de gemeenteraad van Nieuwegein over de volgende fase van de ontwikkeling van Sportpark Parkhout-Zandveld. Omwonenden voelen zich onvoldoende gehoord bij de besluitvorming, en hebben grote zorgen over het plan dat er nu ligt.

Onvoldoende participatie
Tot 2016 zijn bewoners intensief betrokken geweest bij de plannen voor het sportpark. Vier jaar later ligt er ineens een heel ander plan, waarover zij niet hebben kunnen meepraten. De hockeyvelden liggen aan de andere kant van het sportpark, vlak bij de bebouwing op de Helmkruid. De ontsluitingsweg die voor een autoluwe Helmkruid zou moeten zorgen is uit de plannen geschrapt. Voor reflectie op de plannen waarbij de zorgen van omwonenden worden meegenomen is geen tijd.

De gemeenteraad is ‘sportparkmoe’ en vindt dat na zeven jaar linksom of rechtsom maar eens een besluit genomen moet worden. De Hockeyclub MHCN oefent druk uit om snel tot besluitvorming over te gaan. Intussen is door de coronacrisis, het verbod op bijeenkomsten, en het digitaal vergaderen het voor de bewoners erg moeilijk om nog te participeren.

Inhoudelijke zorgen
Ook met de inhoud van het plan dat nu bij de gemeenteraad ligt, zijn omwonenden niet blij. Zij vrezen geluidsoverlast van de hockeyvelden, die zeer intensief gebruikt worden, en van de kantine, die waarschijnlijk dicht bij de bebouwing zal worden geplaatst. Daarmee laten de plannen ook kansen liggen. Waarom worden kleedkamers en clubgebouwen niet op één locatie geclusterd, zodat de verschillende clubs gemakkelijk van elkaars locaties gebruik kunnen maken wanneer zij grote evenementen of toernooien organiseren? Wanneer het sportpark toegankelijk blijft vanaf de Helmkruid, vrezen bewoners bovendien voor sluipverkeer en een hoge parkeerdruk.

Jeugdland en park Oudegein
Tenslotte zijn er zorgen over de toekomst van park Oudegein en van bouwspeeltuin Jeugdland. Wat betreft die laatste: in de plannen van de gemeente is onduidelijk wat de ambitie is voor Jeugdland. MHCN heeft wel ideeën, en ziet ruimte voor bijvoorbeeld een BSO. Of op die manier het karakter van Jeugdland behouden blijft, en het – gratis – toegankelijk blijft voor alle kinderen van Nieuwegein, is zeer de vraag.

Ook Oudegein lijkt niet veilig. Het is nu al passen en meten om alle clubs voldoende ruimte te geven op het sportpark. Verschillende clubs geven aan dat zij denken te gaan groeien, of denken al aan concrete uitbreiding in de vorm van bijvoorbeeld een nieuwe binnenhal. Er lijken maar weinig manieren om aan die wens tegemoet te komen, zonder een stuk park op te offeren.

De bewoners roepen de gemeente op om, hoe de besluitvorming 28 mei ook uit mag vallen, bewoners actief te betrekken bij het vervolg van het proces, en rekening te houden met bovengenoemde punten.

2 thoughts on “Zorgen bij omwonenden Sportpark Parkhout-Zandveld

 1. Bas

  De gemeente is sportparkmoe?? ” Intussen is door de coronacrisis, het verbod op bijeenkomsten, en het digitaal vergaderen het voor de bewoners erg moeilijk om nog te participeren.”
  Dus we slaan de bewoners maar over en drukken ons plan erdoor? Het is toch niet te geloven! En voor het gemak knabbelen we maar wat van het park af en scheppen daarmee een precedent om als we het nodig vinden hier en daar nog wat van het park af te snoepen… Ja, totdat er nog een veldje van 10x10m, 3 bomen en 2 struiken over zijn zeker. Begin hier niet aan!

 2. Dick Marijne

  Na 4 jaar genegeerd te zijn mogen de omwonenden weer meepraten. Maar de indeling van het sportpark lijkt al vast te staan. Dus waar mogen we nog over meepraten , De inhoud en de grootte van bloembakken ? Maar in ieder geval niet over de locatie van de velden. En dat is voor omwonenden wel heel essentieel.
  De hockey club is druk met een charme offensief richting de politiek met hele en halve waarheden (situatie van Jeugdland). En heeft een verlanglijstje waar je u tegen zegt.
  Onder ander voldoende hoeveelheid gratis water voor de beregening van de velden minmaal 10 kubieke meter water per sproeibeurt en in Nederland hebben we in mei al sproeiverboden ivm het grondwaterpeil , eventueel aangevuld met grondwater!! , als er niet voldoende oppervalkte waterbeschikbaar . Dit heeft nogal wat impact voor de bebouwing aan de noordzijde van het complex en de waterhuishouding van het park.
  OOk graag nog een veld van een dusdanig formaat dat er minimaal 40 legertenten op passen. Dit kan niet op de hockey velden volgens mij , dus waar moet die ruimte gerealiseerd worden als er nu al geen ruimte is voor een eventueel extra veld.
  En als je praat over een multifunctioneel sportpark waar om moeten er dan 3 clubhuizen gebouwd worden (Voetbal hockey en korfbal en dan vergeet ik nog de tafeltennisveriniging)
  Al met al een erg ambitieus maar weinig doordacht plan.

  Dick Marijne

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren