Zonnebloempitbrood

Een eerlijk en heerlijk brood dat je zelf maakt met de hand of in de broodbakmachine. Er gaat natuurlijk even tijd zitten in het rijzen en bakken, maar het verse warme en knapperige brood dat je er voor terug krijgt maakt alles goed en je huis gaat er heerlijk van ruiken.

Nodig voor 1 brood:
3 dl water
1 eetlepel zonnebloemolie
500 g volkorenmeel (of meergranenmeel)
1 theelepel zout
2 theelepels bruine basterdsuiker
1 flinke eetlepel melkpoeder
5 eetlepels zonnebloempitten
2 theelepels gedroogde gist
zonnebloemolie (voor invetten vorm)
bloem (voor je handen)

Extra: broodbakmachine, keukenmachine die deeg kan kneden of mixer met kneedhaken; broodbakvorm of stevige cakevorm van ca. 28 cm (geen siliconenvorm); koekenpan; bakkwastje.

Verhit de koekenpan en rooster de zonnebloempitten licht.
Laat ze een beetje afkoelen.
Doe water, zonnebloemolie, de helft van het volkorenmeel, zout, basterdsuiker, melkpoeder, 4 eetlepels zonnebloempitten en de gedroogde gist in de emmer van de broodbakmachine.
Stel het deegprogramma in zodat de machine het deeg maakt en het laat rijzen.
Doe hetzelfde als je een keukenmachine gebruikt, maar laat het deeg daarna in de kom onder een theedoek of een stuk plasticfolie 1 à 1 ½ uur rijzen op een tochtvrije, liefst wat warme plaats.
Bij gebruik van de mixer ook de genoemde ingrediënten in een deegkom doen en met de deeghaken tot een samenhangend deeg kneden; daarna nog even flink doorkneden met de hand (beetje bloem op je handen) en laten rijzen zoals bij de keukenmachine.
Vet de broodvorm in met een kwastje of keukenpapiertje met wat zonnebloemolie.
Haal dan het deeg uit de machine of de kom en kneed het, met een beetje bloem aan je handen, nog eens door.
Vorm er een rol van en leg deze in de broodvorm.
Druk het deeg gelijkmatig een beetje aan, aan de randen mag het iets hoger dan in het midden.
Leg een theedoek of een stuk plasticfolie over de vorm en laat het deeg nog ca. ½ uur narijzen.
Verwarm zo’n 10 minuten voor het einde van de rijstijd de oven tot 220ºC.
Bestrijk het gerezen brood voor het de oven ingaat met een kwastje met water en strooi de achtergehouden zonnebloempitten erover.
Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en laat het brood in 25 tot 30 minuten gaar en goudbruin worden.
Heerlijk met alle beleggen, zoet of hartig en ook erg lekker bij een soep of salade.
Even kort geroosterd en dan belegd met rauwkost, kaas, tomaat, ei en dergelijke ook helemaal super.

Brood.
Tijd ca. 2 ½ uur (incl. rijzen en oven).

Tip
Dit brood maak je helemaal snel als je kant en klaar broodbakmix met zonnebloempitten gebruikt. Voeg nog wel de lepel zonnebloemolie toe.
Je kunt het brood ook helemaal door de broodbakmachine laten maken. Je mist dan wel de topping van de zonnebloempitten, wat dit brood juist zo karakteristiek maakt, en het duurt wat langer, nl. ca. 3 ½ uur. Voordeel is het gemak en je kunt de machine vooruit programmeren. Let wel op de volgorde van de ingrediënten die in de emmer gaan. Doe eerst water en olie in de emmer en strooi daar de helft van het meel op. Dan suiker, zout, melkpoeder en zonnebloempitten en dit afdekken met de rest van het meel. Als laatste de gist erop strooien.

Weetje
Zonnebloempitten bevatten veel vezels en meervoudig onverzadigde vetzuren, daarnaast bevatten ze lecitine en vitamine E. Zonnebloempitten worden gedroogd en geroosterd als snack gegeten, in baksels verwerkt of als dierenvoeding gebruikt. Vaker worden ze uitgeperst om er olie uit te winnen. Deze olie wordt in voedingsmiddelen en cosmetica toegepast.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk