Zo bereid je je tuin voor op klimaatveranderingen

De aarde wordt warmer, we hebben steeds meer te maken met extremer weer en de zeespiegel stijgt. Het zijn allemaal gevolgen van klimaatveranderingen die helaas niet meer te stoppen zijn, maar dat betekent niet dat je als particulier niet het klimaat een handje kan helpen of aanpassingen kan doen. Zo kan je bijvoorbeeld met een aantal eenvoudige tips je tuin klimaatproof maken, tips die je hieronder leest.

Groen, groen en nog meer groen
In de zomer kunnen de temperaturen makkelijk oplopen, zeker de stad kan eenvoudig een stedelijk-warmte eiland vormen. De grootste oorzaak van dit probleem is dat er veel verstening aanwezig is in de steden. En aangezien stenen zorgen voor het vasthouden van warmte, leidt dit tot soms wel vijf graden temperatuurverschil tussen steden ten opzichte van het platteland. Het positieve nieuws is echter wel dat dit probleem relatief simpel aangepakt kan worden door het planten van groen. Zeker lage beplanting, struiken en andere vaste planten kunnen je hier een handje helpen. Haal die stenen dus wel uit je tuin en begin met het planten van meer groen in je tuin!

Waterbeheer kan je simpel zelf regelen
Doordat we steeds meer te maken hebben met extremer weer, krijgen we vooral in Nederland problemen met de watervoorziening. Dan is er weer te veel water, en dan is er weer te weinig. Om dit probleem te voorkomen in je eigen tuin kan je een regenton aanschaffen. Op deze manier kan je water opvangen in periodes met een overvloed aan water, en kan je dit weer gebruiken in periodes van droogte. Voortaan ga je zo effectief om met de beschikbaarheid van water.

Hittebestendige tuin
Niet alleen het waterbeheer kan een probleem vormen door de klimaatveranderingen, ook de hitte in de zomer vormt een steeds grotere kwestie. Naast tegeltjes wippen en meer groen plaatsen kan je ook op andere manieren omgaan met de hitte in je tuin. Zo is het handig om een schaduwhoek te creëren in je tuin, bijvoorbeeld door middel van een parasol. Het is aan te raden om bijvoorbeeld er nu al eentje aan te schaffen, omdat er vaak buiten het seizoen parasols in de sale zijn.

Na al die aanpassingen, moet je natuurlijk wel lekker kunnen genieten van je klimaatproof tuin. Met heerlijke ligbedden voor in de tuin kan je comfortabel achteruit liggen en genieten van de koele zomer in de tuin. Met een leesboek in de hand zou je bijna denken dat je niet meer Nederland uit hoeft om te genieten van de zomer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk