‘Zand en de historische binnenvaart’

Zand: een belangrijk bestanddeel van de Nederlandse bodem. Het is verschillend van structuur en de grote rivieren voeren het sinds mensenheugenis aan. We kunnen in de modder verzanden als het in de weg ligt. Maar zand kent ook nuttige toepassingen. Zo is zand onmisbaar voor het ophogen van land, voor onze dijken, wegen, in de bouw en in de zandbak. Zand werd booming Business.

De zandindustrie staat niet los van de oude binnenvaart. Zowel bij de winning als voor het transport was men bij aanvang al aangewezen op schepen. Velen verdienden hun brood in deze industrie. Zo ook een groot deel van de Vreeswijkse bevolking. Reden genoeg voor Museumwerf Vreeswijk om een expositie aan zand en de zandindustrie te wijden.

Op zaterdag 27 oktober om 12.30 uur vindt de feestelijke opening plaats. In de tentoonstelling kunt u de veelzijdigheid ontdekken van deze korrelige materie en de ontwikkelingen in de winning en het transport ervan in de oude binnenvaart. De tentoonstelling is tenminste een jaar lang te bezichtigen.

Voorafgaand aan de opening organiseert Museumwerf Vreeswijk een interessante lezing. Ko Blok, die veel ouderwetse en losdemonstraties verzorgt met zijn gerestaureerde zandschip: Door Gunst Verkregen, vertelt u over de ontwikkelingen in de zandwinning en de oude binnenvaart, aan de hand van talrijke historische plaatjes. Voor veel oude zandschippers vast een feest der herkenning. Ko eindigt zijn lezing met een rondleiding over zijn authentieke zandschip, waarna de opening van de tentoonstelling plaatsvindt. Toegang voor de lezing: € 4, – p.p. (incl. 2 gratis kopjes koffie/thee) Wel even van tevoren een plaats reserveren bij De Museumwerf.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren