Zal Utrecht op de vingers getikt worden om woningen te bouwen in de polders Rijnenburg en Reijerscop

Er lijkt een einde te komen aan het jarenlange getouwtrek om de polders Rijnenburg en Reijerscop aan de rand van Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht. Regeringspartijen VVD en CDA hebben afgelopen maandag een motie ingediend om ervoor te zorgen dat de polders Rijnenburg en Reijerscop 25.000 huizen komen. Deze motie zou op een meerderheid in de Tweede Kamer kunnen rekenen.

VVD en CDA waren in juni 2019 al verontwaardigd over het plan van de gemeente Utrecht om de polder Rijnenburg vol te bouwen met zonnepanelen en windmolens, in plaats van woningen. De regeringspartijen eisten toen ook al van minister Ollongren dat zij Utrecht zou dwingen om de locatie voor woningbouw te gebruiken.

De partijen vinden dat het van nationaal belang is dat daar huizen komen, omdat er een groot woningtekort is in onze regio. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat maandag bij de behandeling van de woonbegroting in de Kamer een zogenoemde aanwijzing geven aan de stad Utrecht. Die aanwijzing moet ervoor zorgen dat er nu, na bijna twintig jaar, echt gebouwd gaat worden.

Al twee decennia gesteggel
Begin dit jaar wilde CDA-Kamerlid Erik Ronnes, momenteel lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, via een motie middels een aanwijzing, de gemeente Utrecht ook al dwingen tot woningbouw. Maar de VVD wilde er toen niet in meegaan.

Al bijna twee decennia is er gesteggel over de polders Rijnenburg en Reijerscop. In 2001 werd besloten dat er woningen moesten komen, en werd het gebied afgepakt van Nieuwegein en toegewezen aan Utrecht. Het Utrechtse college wil polder Rijnenburg de komende 22 jaar gebruiken als energielandschap met windmolens en zonneweides.

Nieuwegein
Doordat er al jaren niet gebouwd wordt in Rijnenburg, en omdat Utrecht ook geen aanstalte maakt om te gaan bouwen, heeft de gemeente Nieuwegein in 2015 geprobeerd om de polder terug te krijgen van Utrecht. Pas in 2001 werd Rijnenburg na een gemeentelijke herindeling Utrechts grondgebied, met als doel om er grootschalige woningbouw te realiseren. Nieuwegein heeft weinig ruimte om uit te breiden en daarom gingen in 2015 voormalig wethouder Peter Snoeren (D66) en burgemeester Frans Backhuijs in gesprek met Utrecht, met het verzoek de herindeling terug te draaien. Hierdoor zou Nieuwegein daar zelf kunnen gaan bouwen. “Conclusie van dit gesprek was dat Utrecht geen gehoor wilde geven aan ons verzoek,” liet een woordvoerder van de gemeente toentertijd weten.

One thought on “Zal Utrecht op de vingers getikt worden om woningen te bouwen in de polders Rijnenburg en Reijerscop

  1. lexpee

    Belachelijk alle groen moet opgeofferd worden om die gelukzoekers maar een woning aan te kunnen bieden, waardoor mensen wegvluchten naar nieuwe finext locaties en de buurt kan veranderen in een getto.

    Wanneer gaat Den haag verstandige besluiten nemen over de immigratie.

    We kunnen niet alle groen gaan opofferen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk