Zaken doen in het buitenland? Hier moet je op letten

Als je zaken wilt doen met andere landen dan zijn er dingen waar je mee te maken krijgt die bij binnenlandse handel niet aan de orde zijn. Het belangrijkste is natuurlijk de douane. Ondanks de open grenzen zijn er nog altijd controles op transporten om smokkel te voorkomen. Voor transport van goederen naar het buitenland moet je ervoor zorgen dat de douane documenten in orde zijn en dat de vracht is wat er in de documenten staat. Veel controle vindt uitsluitend plaats op locaties waar goederen de EU binnenkomen, zoals in de havens van Rotterdam en Antwerpen. Maar ook tijdens een wegtransport naar landen in en buiten de EU kunnen er controles plaatsvinden.

Vooraf de douane documenten regelen
Transport kan veel vertraging oplopen tijdens controles aan de grens. Sinds het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapte zijn de rijen wachtende vrachtwagens aan de grens berucht. Maar ook als je een transport wilt doen naar Rusland sta je vaak lang aan de grens. De oorlog in Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat dit echter nauwelijks nog aan de orde is. Er zijn sancties en los daarvan laat Rusland ook nauwelijks nog goederen toe van bondgenoten van Oekraïne die nog wel geëxporteerd zouden mogen worden. Als je zaken wilt doen met het buitenland is het altijd belangrijk om je ervan te verzekeren dat er geen handelsbeperkingen van kracht zijn.

Maak goede afspraken met de transporteur
Bij het transporteren van goederen naar het buitenland is het zaak om hierover goede afspraken te maken. Dit geldt voor zowel grondstoffen als halffabricaten of eindproducten. Zeker als het gaat om kwetsbaar transport is dit erg belangrijk. Als goederen gekoeld, diepgevroren of met extra bescherming moeten worden getransporteerd dan is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Het is immers wel de bedoeling dat de spullen tijdens een transport naar Italië onbeschadigd aankomen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die precies weten hoe ze dit soort transporten moeten uitvoeren. Ze hebben hier vaak jarenlange ervaring mee en dat is natuurlijk een groot voordeel.

Let op wet- en regelgeving
Soms gelden er in andere landen, ook binnen de EU, andere regels dan in Nederland. Het is belangrijk om daar goed op te letten. Het zou immers een flinke schadepost zijn als blijkt dat jouw goederen het land van bestemming niet in mogen of als er andere problemen zijn. Vervoer je bederfelijke goederen dan mogen die bij de grens niet te maken krijgen met grote vertragingen. Daarnaast kan het gebeuren dat er een boete wordt opgelegd als de vracht niet aan de regels van het land van bestemming voldoet. Informeer je hier dus vooraf goed over. Je kunt hierover veel informatie vinden op de website van de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hier kun je ook terecht voor advies als je twijfelt of export is toegestaan en zo ja aan welke regels je dan moet voldoen.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk