Xpress Yourself meet niveau Engels basisschoolverlaters

Op 13 juni laten 47 leerlingen van de openbare basisscholen De Veldrakker en De Krullevaar weer zien wat zij van groep 1 tot en met groep 8 hebben opgestoken van hun Engelse lessen. Die dag wordt hun Engels op het Anna van Rijn College getoetst op vier onderdelen: lezen, schrijven, luisteren en spreken. Voor het laatste onderdeel is er zelfs een heus taaldorp voorbereid. Na afloop krijgen alle leerlingen het certificaat Xpress Yourself met daarop het niveau dat zij hebben behaald.

Het is het tweede jaar dat de toets Xpress Yourself wordt afgenomen. Met deze uitgebreide eindtoets Engels ging vorig jaar een jarenlange wens van de openbare basisscholen uit Nieuwegein in vervulling. De toets is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van een doorgaande lijn voor het vak Engels vanaf groep 1 van de basisschool tot en met de examenklas van het voortgezet onderwijs.

Vakleerkrachten Engels Helen de Lange (basisscholen) en Dorien de Jonge (Anna van Rijn College) hebben nauw samengewerkt bij het ontwikkelen ervan. ´Aan deze toets kunnen we het niveau van de leerlingen die naar de brugklas gaan goed aflezen. Hierdoor kan het voortgezet onderwijs inspelen op de kennis en vaardigheid die de leerlingen al hebben opgedaan op het gebied van Engels,´ aldus Dorien de Jonge.

Op de twee basisscholen van Stichting Robijn wordt al jarenlang Engelse les gegeven vanaf groep 1. De leerlingen die de toets van Xpress Yourself maken, hebben dus al 8 jaar Engelse les achter de rug. Helen de Lange: ´Op onze scholen is Engels een serieus vak waar structureel tijd voor is. Daarom is ook gekozen voor een vakleerkracht die de lessen geeft en niet de eigen leerkracht. Zo is de kwaliteit van de lessen gewaarborgd. Met het introduceren van de toets hebben we een prima meetinstrument en kunnen we onze lessen nog beter afstemmen op wat het vervolgonderwijs van de leerlingen vraagt, maar ook welk niveau het voortgezet onderwijs kan verwachten.’

Veel leerlingen van De Veldrakker en De Krullevaar kiezen voor tweetalig vervolgonderwijs. De leerlingen zijn zo vertrouwd met de taal dat ze zelfverzekerd zijn bij het spreken en genieten van de internationale contacten die ze hebben opgedaan tijdens internationaliseringsprojecten. Op 17 juni krijgen de leerlingen in een officiële bijeenkomst hun Xpress Yourself-certificaat uitgereikt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk