WOZ-waarde in Nieuwegein gestegen met 9,8%

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2019 voor het vierde jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2019 bedroeg de gemiddelde landelijke WOZ-waarde 248 duizend euro per woning, 7,8 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de hoogste stijging sinds jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. In Nieuwegein steeg de WOZ-waarde met maar liefst 9,8%.

In de grote gemeenten, zoals Utrecht en Amersfoort, zijn de huizenprijzen het hardst gestegen met respectievelijk 12,2% en 10,6%. “Dat zien we heel duidelijk terug”, zegt een woordvoerder van het CBS. “Het lijkt erop dat die huizen voor veel mensen niet meer betaalbaar zijn en dat ze ook naar aangrenzende gemeenten, zoals Nieuwegein, op zoek gaan naar een woning.” Daardoor stijgen ook de prijzen van woningen in de randgemeenten.

WOZ-waarde volgt huizenprijs
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen op 1 januari worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De huizenprijzen stijgen al vanaf 2014, terwijl de WOZ-waarde na 2015 een stijging laat zien.

Naast het effect van taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Bovendien verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen een verhogend effect heeft op de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren