Woningen en een fietsbrug: Nieuwegein beslist over uitbreiding centrum

Het centrum van Nieuwegein krijgt een boost als het aan de gebiedsmanager van City ligt. Al in 2017 werden de plannen gemaakt voor het centrum van de stad. Deze week besluit de gemeente over de toekomst van de binnenstad waar zo’n 16 miljoen euro mee gemoeid is. Samen met de verbouwing van het tram- en busstation gaat het om grote veranderingen voor Nieuwegein.

Wieger Apperloo, gebiedsmanager City Nieuwegein kijkt met vertrouwen uit naar de raadsvergadering van komende donderdag. De gemeenteraad besluit over de plannen die er zijn voor het centrum van de stad met daarin onder andere een fietsbrug over de Doorslag. Het gebied moet ‘levendigheid en gezelligheid’ creëren, zo staat er in de plannen.

Eerder al werd een groot deel van het centrum opgeknapt met de komst van winkelcentrum Cityplaza. Aan de oostkant van het winkelcentrum zijn nu nog grasvelden maar daar gaat verandering in komen. Apperloo vertelt: “Wat sowieso gaat gebeuren is dat hier 450 woningen komen. Goedkopere en duurdere woningen. We gaan ook de fietsroutes naar de stad verbeteren. En als de gemeenteraad positief stemt over een fietsbrug over de Doorslag dan kan je ook met de fiets via de oostkant de stad in.”

DUURZAAMSTE BINNENSTAD VAN NEDERLAND
De gebiedsmanager vindt het gesprek met de inwoners van Nieuwegein heel belangrijk voor de ontwikkeling van de stad. “In gesprekken met de Nieuwegeiners komt steeds naar voren dat mensen de binnenstad ‘stenig’ vinden.” Daarom moet er worden gewerkt aan het groen in de stad. Aan de westkant van het centrum is het idee om de duurzaamste binnenstad van Nederland te worden” aldus Wieger Apperloo, gebiedsmanager City Nieuwegein.

Apperloo: “Wij kunnen wel horeca intekenen maar als de inwoners niet de stad inkomen en af en toe een biertje nemen dan komt er niemand en dan gaan die tenten binnen een jaar failliet en dan hebben we leegstand.”

Hoge ambities voor Nieuwegein worden er uitgesproken door Apperloo. Maar naast een duurzame binnenstad is het volgens hem ook belangrijk om de wensen van de inwoners te kennen. “We krijgen straks een paar nieuwe pleinen. Wat moet er dan bijkomen? We willen weten wat er moet zitten dat de Nieuwegeiner het gaat gebruiken. Wij kunnen wel horeca intekenen maar als de inwoners niet de stad inkomen en af en toe een biertje nemen dan komt er niemand en dan gaan die tenten binnen een jaar failliet en dan hebben we leegstand.”

NIEUWEGEINER MOET DE AUTO UIT
In totaal zijn er plannen voor zestienhonderd tot tweeduizend woningen in het centrum van Nieuwegein. Maar die woningen kunnen er volgens Apperloo alleen maar komen als ook de fietsroutes en het openbaar vervoer goed geregeld worden. Het tram- en busstation wordt dan ook vernieuwd. Daar is 15 miljoen voor uitgetrokken.

“Nieuwegeiners zijn gewend om met de auto de stad in te gaan. We zien veel korte ritjes die met de auto gemaakt worden en wij denken dat als we de fietsverbindingen echt goed verbeteren dat mensen ook met de fiets naar het winkelcentrum komen”, zegt Apperloo. En als het autoverkeer terugloopt is er volgens de gebiedsmanager meer ruimte over voor vergroening van de binnenstad.

Op 12 december neemt de gemeenteraad een beslissing over de plannen.

Met dank aan onze samenwerkingspartner: RTV Utrecht

11 thoughts on “Woningen en een fietsbrug: Nieuwegein beslist over uitbreiding centrum

 1. John

  We missen nog steeds een goede bioscoop

 2. SC

  Blij dat ik niet via een fietstunnel of een fietsbrug naar het centrum moet.

 3. John

  Gelijk heb je sc,ik neem de auto. Zijn al 2 fietsen van mij gestolen

 4. Jan

  Ik ben toch benieuwd waar het geld voor dit volgende prestige project vandaan gaat komen. Het zal vast niet uit de eigen zak van deze wethouder komen. En wetende dat de parkeer belasting al omhoog gaat ben ik benieuwd welke belastingen er nog gaan volgen om dit mogelijk te maken.

 5. John

  Ozb ,reinigingsrechten. Paspoorten id bewijzen etc etc. Milieu belasting en anders verzinnen ze wel weer iets.

  1. jan

   En als je dan bedenkt dat tot op heden alle gemeentelijke begrotingen met vele miljoenen aan onverwachte kosten uitlopen dan zie ik de bui al hangen wetende dat het mislukte project van lubbinge al behoorlijke belasting verhogingen met zich mee nam.

 6. SC

  Ik kan die plaatjes nog steeds niet lokaliseren. Het is net alsof de Nijpelsflats vervangen worden en dan de Noordstedeweg, hoe loopt de verkeersafwikkeling op die straat?

 7. John

  Van de noordstedeweg willen ze een fietspad maken. Auto’s mogen daar dan niet meer komen.
  Dat is een plan van d66

 8. John

  Wat een lachertje, goed openbaar vervoer. Alweer staan de trams meer dan een uur stil.
  Appeloo wil de nieuwegeiner uit de auto hebben.
  Mogen we dat zelf niet meer bepalen?
  Het is toch onze eigen auto?

 9. SC

  Als straks alles elektrisch moet, dan zullen we schik hebben met elkaar, uren lang wachtend in weer en wind.

 10. John

  Brood , drinken en kaarten meenemen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren