Wintertijd, een uurtje langer slapen dus

De donkere tijden staan weer voor de deur. In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober zal de wintertijd ingaan. Voor de meeste mensen betekende het een uur langer slapen. Doordat de klok een uur achteruit zal worden gezet wordt het nu ook een uur eerder donker.

In alle landen van de Europese Unie wordt de klok om 03.00 uur ‘s nachts een uur achteruit gezet. In 1996 was voor de komende tien jaar vastgesteld dat de wintertijd op de laatste zondag van oktober ingaat. Volgend jaar gaat de klok van 30 op 31 maart één uur vooruit.

De zomertijd werd ingesteld in 1977 om energie te besparen tijdens de oliecrisis als gevolg van het olie-embargo van de Arabische landen. De mogelijkheid langer gebruik te kunnen maken van daglicht zou voor grote energiebesparing moeten zorgen, maar dat zou volgens berekeningen slechts een besparing van een half procent opleveren. Daarnaast zou het leiden tot een afname in de productiviteit van werknemers op de maandag na het ingaan van de zomer- of wintertijd. Ruim 1100 Nieuwegeiners vergaten verleden jaar de klok te verzetten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren