Wie wordt de nieuwe eigenaar van De Smurf?

De Smurf is een boltjalk die al enige jaren bij de Museumwerf Vreeswijk voor de wal ligt. Jaren geleden heeft de Museumwerf ‘De Smurf’ geschonken gekregen vanuit Utrecht, waar het schip jaren als woonscheepje heeft gelegen. De bedoeling van de schenking was dat het schip zou worden behouden en gerestaureerd. Helaas ontbreekt het de Museumwerf aan geld, ruimte en mankracht om dit in gang te zetten en er een bestemming aan te geven. De sloophamer dreigt. Daarom zoekt de Museumwerf in Vreeswijk, een nieuwe eigenaar voor dit toch wel bijzondere scheepje.

De Smurf heet eigenlijk De Twee Gebroeders en werd in 1920 gebouwd in Veendam bij L. Wolthuis. Het schip is 21,13 m. lang en 4.05 m. breed en had een laadvermogen van 65 ton. Opdrachtgever was H. Bos uit ’t Zandt.

Ergens tussen 1942 en 1953 verwisselde het schip van eigenaar. Schipper Geert Hoekstra uit Augustinusga voer ermee tot vermoedelijk halverwege de jaren zestig, waarna De Twee Gebroeders als woonschip in Amsterdam terechtkwam. Een paar jaar later werden de destijds bekende keramist Han Knaap en zijn vrouw eigenaar. Zij noemden de tjalk De Smurf en trokken ermee rond totdat Knaap door een ongeval overleed. Zijn weduwe streek neer in Utrecht waar zij op het schip bleef wonen. Door omstandigheden kon zij het schip op een gegeven moment niet langer meer onderhouden waarna schenking aan de Museumwerf volgde.

Knaap speelde een interessante rol in de keramische vormgeving van de jaren ’50 in Nederland. Met zijn porseleinfabriek St. Maarten Porcelein en korte verbintenis aan het befaamde bedrijf De Porceleynen Fles, liet hij een uniek en indrukwekkend oeuvre na van hoogwaardig serviesgoed en gebruiksaardewerk. Zijn werk wordt nog steeds gewaardeerd en verzameld.

De Museumwerf: ‘We verwachten en hopen dat de nieuwe eigenaar het scheepje zal restaureren, hetzij als zeilend vrachtschip of in de hoedanigheid zoals het schip er nu uit ziet, een gemotoriseerde vracht-boltjalk met een mooi stuurhutje. Als de nieuwe eigenaar besluit om de restauratie bij de Museumwerf te laten uitvoeren , zal de aankoopprijs van 1.500 euro in mindering worden gebracht op de kosten van de restauratie.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk