Wethouder Schouten gaat naar klimaattop in Egypte

GroenLinks wethouder Marieke Schouten reist op 14 november aanstaande af naar badplaats Sharm-el-Sheikh in Egypte om de klimaattop van de Verenigde Naties (COP27) over klimaatverandering te bezoeken. Deze bijeenkomst duurt tot en met 18 november. Schouten gaat naar de klimaattop om een bijeenkomst bij te wonen vanuit het ‘comité van regio’s.’

De conferentie is de 27ste Conference of the Parties in het kader van het Klimaatverdrag. Ook vorig jaar was Schouten aanwezig op de klimaattop van de VN. Die werd toen in Schotland (Glasgow) gehouden. Schouten eerder over dat bezoek tegenover onze redactie:

‘De klimaattop was een overweldigende belevenis, ik was er samen met zes andere delegatieleden uit Europa.’ Ons doel: klimaatverandering is een zeer serieus probleem. De gevolgen van klimaatverandering zijn desastreus en zichtbaar in de regio. In de regio zijn bestuurders aan zet. Betrek hen meer bij de klimaatafspraken die nationaal en internationaal worden gemaakt. Deze boodschap hebben we stevig overgebracht aan Frans Timmermans. In de regio’s en steden van Europa moet de actie gebeuren.’

Het Comité van de Regio’s is de spreekbuis voor lokale en regionale overheden binnen de Europese Unie en telt 329 leden. Nederland heeft 12 leden, een daarvan is wethouder Marieke Schouten uit Nieuwegein.

Stakeholdersplatform
Schouten is covoorzitter van het Stakeholdersplatform binnen het Comité van de Regio’s en pleit voor een samenleving zonder verontreiniging en is een gezamenlijk initiatief van het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) en de Europese Commissie. Eind april dit jaar is de tweede vergadering gehouden. De aandacht ging daarbij met name uit naar gezondheid en het Actieplan Verontreiniging naar nul, de belangrijkste hefboom voor het terugdringen van de water-, lucht en bodemverontreiniging en de ongelijkheid op gezondheidsgebied in de EU.

Schouten: ‘Met hetstakeholdersplatform is een cruciale stap gezet in de richting van de verwezenlijking van de EU-ambities in het kader van de Green Deal. Het waarborgen van gelijke toegang tot gezondheid voor alle EU-burgers door de verontreiniging tot nul terug te brengen, is cruciaal bij het streven naar meer veerkracht en een milieuvriendelijk Europa. Wetenschap en innovatie zijn innovatieve instrumenten en leveren een belangrijke bijdrage aan concrete acties ter bestrijding van verontreiniging.’

Comité van de Regio’s (CvdR)
De Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie zijn in bepaalde gevallen verplicht advies te vragen aan het Comité van de Regio’s (CvdR), voordat zij een besluit kunnen nemen.

De Raad, Commissie of Europees Parlement kunnen het CvdR ook uit eigen beweging om advies vragen. Daarnaast heeft het comité het recht om op eigen initiatief adviezen uit te brengen. De adviezen hebben vooral betrekking op beleidsterreinen die traditioneel tot de bevoegdheid van de lokale of de regionale overheden behoren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk