Wethouder Adriani zegt sorry tegen boze raad

PvdA wethouder Hans Adriani heeft maandagavond 8 februari in een speciaal ingelaste raadsvergadering zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag tijdens de raadsvergadering van donderdag 28 januari j.l. De ruzie draait om aanpassing van het bestemmingsplan voor de wijk Blokhoeve-Oost. Eerder verweten raadsleden Adriani dat hij zijn plannen met het gebied ‘door de strot van de bewoners en de raad duwt.’ De wethouder liep toen boos weg uit de vergadering omdat de raad zijn voorstel van de agenda schrapte, dit op initiatief van de Verenigde Senioren Partij (VSP). Daarbij zei de wethouder zich te beraden op zijn positie.

De brief die Adriuani vervolgens naar de gemeenteraad stuurde maakte zijn postie alleen maar wankeler. Ook in deze brief kwam geen excuses. De raad gaf aan niet blij te zijn met zijn gedrag.

Volgens de oppositie is het aan de raad of de wethouder nog door kan na zijn boze bui. De raadsleden noemen het brutaal en arrogant dat hij zijn toekomst niet in handen van de raad legt. Het CDA spreekt van een grote politieke blunder waarbij excuses op zijn plaats zouden zijn.

De wethouder zegt nu dat hij excuses liever persoonlijk maakt dan in een brief. Hans Adriani heeft dat nu dus alsnog gedaan in de raad. Ook college ging diep door het stof in de raad. ‘Samenwerking met de raad kan beter’ aldus het college van B & W. En ook de VVD fractievoorzitter Mark Snoeren trekt het boetekleed aan. Hij zegt: ‘Wij zijn de aanstichter van het gebeuren in de raad’ en pleit voor meer zelfreflectie in de raad.

Dit college staat al lange tijd onder druk en het is wachten op het volgende incident maar of het college dat kan doorstaan is nog maar de vraag. Ook aan de poten van de stoel van SP wethouder Stekelenburg wordt gezaagd, hij houdt zich opmerkelijk stil in het Nieuwegeinse.

CU, CDA en VSP eisten in een motie dat het college constructief moet samenwerken met de raad, ook als die dwars ligt. Dit kan gezien worden als een ‘gele kaart’ aan het college. Deze motie, en ook de motie over het ‘constructief samenwerken’ hebben het vanavond niet gehaald (19 tegen en 13 voor) omdat de collegepartijen SP en VVD de wethouder nu wel steunen waar ze hem eerder hebben laten vallen, of was dat voor het publiek omdat er binnenkort weer verkiezingen zijn want, in het laatste jaar worden bijna tot geen besluiten meer genomen, aldus onze ‘Jan met de Pet’ in zijn eerdere column. (Wel lezen!)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk