Katern

Wethouder Adriani en wereldkampioen Xander van Mazijk sluiten 18e internationale YET jeugdbowlingtoernooi af

Van 10 februari tot 25 februari werd in Nieuwegein het 18e YET Open Internationaal Scratch Jeugd Bowling toernooi georganiseerd. Aan dit toernooi deden maar liefst meer dan 200 spelers uit 12 landen mee, waaronder ook onze Europees kampioene Denise Blankenzee. Deze jonge deelnemers daagden de kersverse singles-wereldkampioen Xander van Mazijk uit voor een wedstrijdje. Wethouder Hans Adriani, onder ander Sport in zijn portefeuille, heeft afgelopen zaterdag samen met Xander de eerste ballen gegooid van deze uitdaging ter afsluiting van het toernooi en achteraf de prijs aan de winnaar overhandigd.

Stichting YET Nederland organiseert al een aantal jaren achtereen dit toernooi in Nieuwegein. Dit toernooi is een jaarlijks terugkerend evenement dat steeds groter wordt. Het is het grootste en enige Internationale Jeugdtoernooi dat in Nederland wordt georganiseerd. De deelnemers zijn in de leeftijd van bijna 8 tot 24 jaar en met een gemiddelde van 98 t/m 220 is zowel de beginner bowler/ster als ook de top vertegenwoordigd. Samen zijn zij goed voor 350 (speelmomenten). Al deze deelnemers strijden in één van de vijf klassen om een plek op de finaledag.

Xander van Mazijk
Wereldkampioen Xander van Mazijk was te gast bij dit toernooi. Van Mazijk heeft als eerste Nederlandse bowler individueel goud op een WK veroverd. Van Mazijk versloeg op 27 november 2017 in de finale in Las Vegas Wu Hao Min uit Taiwan met duidelijke cijfers: 224-190.

De 25-jarige bowler uit Maassluis had in de voorronde de hoogste score van de 213 deelnemers gegooid. Hij kwam in zes spellen tot 1.373 punten. In de halve finales klopte hij de Duitser Tobias Börding. In de finale, die over één spel van tien beurten ging, was Van Mazijk goed voor zeven strikes en drie spares. De WK bowlen worden sinds 1954 gehouden en de beste Nederlandse prestatie werd tot nu in 1983 geleverd door Erik Kok, die met zilver huiswaarts keerde.

Foto: Xander van Mazijk

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren