Werk aan Oude Sluis in Vreeswijk ligt stil

De werkzaamheden aan de Oude Sluis in Vreeswijk, liggen tot na de bouwvakvakantie stil. Het blijkt dat vloerdelen van de oude, 19e eeuwse vloer van de sluis omhoog staan en het sluiten van de sluisdeuren verhinderen. De bodem van de Oude Sluis ter hoogte van het middenhoofd is bedekt met houten vloerdelen, die uit de 19e eeuw dateren. Het blijkt dat deze vloerdelen omhoog worden gedrukt door het onderliggende metselwerk, vermoedelijk doordat de muren van het middenhoofd naar elkaar toegeschoven zijn. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de druk van grond en verkeer.

Om het sluiten van de sluisdeuren weer mogelijk te maken en om te voorkomen dat de muren van het middenhoofd nog verder naar elkaar toe schuiven, wil het waterschap de houten vloer vervangen door een betonnen vloer. De houten vloer is onderdeel van het Rijksmonument en van een archeologisch waardevol terrein; voor werkzaamheden aan de vloer is daarom een omgevingsvergunning nodig, die het waterschap inmiddels heeft aangevraagd bij de gemeente Nieuwegein. Het college van B&W van Nieuwegein ziet het belang van goed functionerende sluisdeuren voor de waterveiligheid en wil medewerking verlenen aan een vlot verloop van de vergunningenprocedure. Wel stelt het college strikte voorwaarden: het waterschap moet de monumentale en archeologische waarden van de sluis volledig documenteren. Voor de herstart van de werkzaamheden zal het middenhoofd daarom nog eenmaal droog gezet worden. Dit is bedoeld om archeologen en bouwhistorici de gelegenheid te geven om de constructie te documenteren en te bergen. Parallel hieraan loopt het traject voor de omgevingsvergunning voor het werk aan het Rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeentelijke monumentencommissie zijn hierbij betrokken.

De sluisdeuren vervullen een belangrijke rol bij hoogwater op de Lek. Het waterpeil in de sluiskolk aan de zijde van de Lek wordt dan opgezet om tegendruk te bieden aan het hoge water in de Lek. De veiligheid van de Lekdijk en daarmee van een groot deel van de Randstad wordt daarmee geborgd. Bij het hoogwater van begin 2012 en 2011 bleken de deuren niet goed dicht te kunnen. Het waterschap heeft aannemersbedrijf Van Hees opdracht gegeven om het probleem te verhelpen. Begin juni is het middenhoofd (het gedeelte tussen de twee sluiskolken) ter hoogte van de brug in de Lekstraat afgedamd en het afgedamde gedeelte leeggepompt. Daarmee kwam er zicht op de bodem van de sluis bij het middenhoofd en daarmee op de reden van het niet sluiten van de sluisdeuren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk