Werfweekend bij Museumwerf Vreeswijk op 1 en 2 september

Museumwerf Vreeswijk houdt op 1 en 2 september weer haar jaarlijkse Werfweekend. Dat is het gezelligste kijk en doe-weekend in scheepse sferen voor iedereen van 3 tot 103 jaar. Dit jaar staat het Werfweekend in het teken van de beurtvaart. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. Voor sommige activiteiten wordt een (kleine) bijdrage gevraagd. Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein.

Tijdens het Werfweekend is bij de Museumwerf voor jong en oud weer veel te zien, te doen én te horen! Want het draaien van oude scheepsmotoren wordt ruimschoots gedemonstreerd. Gevaren wordt er ook: in het groot met rondvaarten langs de Vreeswijkse kaden en in het klein in mini-uitvoeringen van opduwers en binnenvaartschepen in een bassin op het werfterrein. Ook de jonge bezoekers kunnen het water op: veilig en zelfstandig in handraderbootjes.

Over mini gesproken: de Varende Modelbouw Club ’t Anker staat garant voor vaardemonstraties met hun verbazingwekkend natuurgetrouwe modellen. Er wordt zelfs om het hardst mee gevaren! Het publiek vormt de jury voor de keuze van het mooiste model.

Kinderprogramma
Wegens groot succes tijdens voorgaande Werfweekenden kunnen de kinderen weer hun eigen stoombootjes bouwen of zeilklompjes beschilderen. Na afloop gaan de scheepjes natuurlijk lekker mee naar huis. Maar er is meer.

In de schminkkraam staan vrijwilligers klaar voor het zetten van een indrukwekkende plaktattoo en toveren zij de kinderen om in een stoere zeebonk of een listige leeuw. Met of zonder schmink kunnen kinderen de wereld van de techniek en de binnenvaart verkennen op de leuke, informatieve en actieve speel- en doe-route Aan-De-Slag waarbij werfmaatje Hans van de Werf tekst en uitleg geeft.

Binnen- en buitenterras
Op het werfterrein kunt u kijken naar demonstraties van oude scheepsambachten zoals het traditioneel zeilmaken en het knopen of splitsen van touw of staaldraad. In de timmerloods die voor deze gelegenheid is geopend, kunt u het vakmanschap van de scheepstimmermannen bewonderen.

En hongerig geworden van zo’n dag, kan er worden bijgetankt in de poffertjeskraam of worden gesmuld van een verfrissend ijsje (gratis voor kinderen). Uiteraard kunt u ook neerstrijken op het buiten- of binnenterras van ons gezellige Theehuys voor een (ander) hapje en een drankje. Diverse optredens van enthousiaste trekzakspelers en een aantal koren, zoals het zeemanskoor De Brulboei en het zeevrouwenkoor Waterzooi, verhogen de gezelligheid.

Beurtvaartschepen, laad- en losdemonstraties en lezingen
De beurtvaart kent een lange historie. Wegen bestonden vroeger uit modderige paden die vaak nauwelijks begaanbaar waren. Nederland bezat wel een fijnmazig net van waterwegen met jaagpaden erlangs voor de trekschuit. Vanaf de 16e eeuw had Nederland een strak gereguleerd systeem van beurtdiensten. Vervoer over water was toen al de juiste weg!

Beurtschepen (eerst zeilend en\of als trekschuit, later werden het stoom- en vervolgens motorschepen) onderhielden talrijke vaste lijndiensten tussen steden en dorpen voor het vervoer van passagiers, vee, post, grondstoffen en producten. Tot ver in de vorige eeuw waren deze diensten dagelijkse kost totdat vrachtwagens, bussen en treinen dit werk grotendeels hadden overgenomen. Met de diensten verdwenen ook de schepen. Een aantal kwam terecht in de vrije vrachtvaart, een deel werd gesloopt, de rest vond haar bestemming als (varend) woon- of recreatieschip.

Omdat deze editie van het Werfweekend in het teken staat van de beurtvaart zullen oude beurtschepen niet ontbreken. Bij een aantal kunt u binnenkijken en de sfeer proeven van toen. Daarnaast worden laad- en losdemonstraties gegeven, onder andere met het prachtig gerestaureerde beurtschip Jansje van de oude beurtschippersfamilie Van Baalen. Leuk om te weten is dat de kleinzoon van de oude schipper Van Baalen, Willem Oosterlee (schipper op de Vrevia), zaterdag- en zondagmiddag dia-lezingen geeft over de beurtvaart. De lezingen vinden plaats in de zeilmakerij boven de IJzerloods en duren een half uur.

Authentieke Dag
Het Werfweekend valt deels samen met het Vreeswijkse evenement Authentieke Dag. Op zaterdag 1 september zijn vanaf 9.00 uur in de Dorpsstraat ca. 250 oude, antieke auto’s, brommers, motorfietsen, vrachtauto’s en tractoren te bewonderen. Vanaf 10.00 uur maken de minstens 40 jaar oude voertuigen een rondrit door de provincie waarna ze zich weer ‘om de Kolk’ van Vreeswijk verzamelen.

Bij deze alweer negende editie van de Authentieke Dag gaat de aandacht vooral uit naar de Engelse merken. Naast fraaie oldtimers zijn er kramen met oude (Engelse) ambachten en hullen diverse winkeliers hun nering voor deze gelegenheid in de Engelse sfeer. Natuurlijk komen er ook echte doedelzakspelers met hun ‘Pipes en Drums-‘ muziek en brengt de Vreeswijkse groep Family Jewels Engelstalige muziek ten gehore. Meer informatie op www.oldtimerdagvreeswijk.nl.

EPSON MFP image

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren