Welstandbeleid eenvoudiger, completer, sneller

Het nieuwe welstandbeleid is in concept gereed. Het college heeft ingestemd met de concept “Nota Ruimtelijke Kwaliteit. Bouwen in Nieuwegein. Ontwerpen op maat.” De conceptnota ligt de komende tijd ter inzage voor inspraak. Reacties kunnen tot 5 oktober worden ingebracht. Naar verwachting zal het nieuwe welstandbeleid in november ter vaststelling aangeboden worden aan de gemeenteraad, en vanaf 2016 van kracht zijn.

Het nieuwe welstandbeleid is tot stand gekomen op basis van een uitgebreid participatietraject waarbij de bewoners en gebruikers van alle wijken in Nieuwegein persoonlijk uitgenodigd zijn voor interactieve bijeenkomsten eind 2013 en begin 2014. De opkomst was hoog en het traject heeft veel input opgeleverd die leidend is geweest voor de inhoud van het nieuwe beleid. De concept-nota ligt tot 5 oktober ter inzage in de stadswinkel van het Stadshuis.

Op woensdag 23 september is er in het Stadshuis tussen 19:30-21:30 uur een informatieavond. Tijdens deze avond vertellen we hoe we alle input van de participatieavonden hebben verwerkt en wat de hoofdlijnen zijn van het nieuwe welstandsbeleid. Na de presentatie is de nota in te zien en kunnen de kaarten per wijk bekeken worden.

ouwaanvragen worden volgens de wet getoetst aan welstandseisen. In lijn met de deregulerende trend willen we het welstandbeleid vereenvoudigen. Van ‘dik wetboek’ naar ‘dun inspiratiekader’. Het nieuwe welstandbeleid gaat terug naar de basisprincipes van een goed gebouwontwerp en geeft een minimale set aan richtlijnen die iedereen kan begrijpen en onderschrijven. De regels zijn vrij waar dat kan en streng waar dat moet. Kleinere bouwplannen kunnen voortaan sneller getoetst worden aan het beleid, doordat ze ambtelijk behandeld kunnen worden en niet meer door een externe welstandscommissie. Voor grotere initiatieven geldt dat zij voortaan vroeg in het ontwerpproces adviezen op maat krijgen over de ruimtelijke kwaliteit op het gebied van zowel welstand als stedenbouw, cultuurhistorie (monumenten) en landschapsarchitectuur.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk