Katern

Weg met de bouwstop: duizenden huizen erbij in Nieuwegein

Nieuwegein heft de bouwstop op die nog gold voor bijna 1700 nieuwbouwwoningen. De gemeente had de plannen voor die huizen tijdelijk in de ijskast gezet vanwege zorgen over de groei van de stad. Nu onderzoek uitwijst dat Nieuwegein de groei aankan, gaat de gemeente weer serieus naar de woningbouwplannen kijken.

City

‘Niet mauwen maar bouwen’ was jarenlang het motto in Nieuwegein. Toch besloot Nieuwegein zo’n anderhalf jaar geleden om de plannen voor duizenden nieuwbouwwoningen voorlopig in de ijskast te zetten. Een bouwstop, dus.

De groeistad liep tegen haar grenzen aan. In de nieuwste wijk Rijnhuizen kwamen steeds meer mensen wonen, maar plek voor een school of een buurthuis was er niet. Politici maakten zich zorgen: blijft Nieuwegein nog wel een fijne plek om te wonen als we alsmaar doorbouwen?

‘Grip op de groei’
Het werd de hoofdvraag van het onderzoek ‘Grip op de groei van de stad Nieuwegein’. De uitkomst? Nieuwegein kan doorbouwen en tegelijk een plek zijn waar je fijn kunt leven, al zijn er mitsen en maren.

Om de komende jaren zoals gehoopt in totaal 6500 nieuwe huizen neer te kunnen zetten, moet de stad rekening houden met een paar punten. Zo is het handig om huizen voor ouderen te plannen in de buurt van zorgvoorzieningen. Ook moet de gemeente ervoor zorgen dat wegen niet vollopen. Dat kan door fiets- en wandelroutes aantrekkelijker te maken. En zo zijn er nog tal van aandachtspunten.

Bouwen in bestaande stad
Een open deur? Misschien, maar lange tijd kon Nieuwegein ‘gewoon’ groeien door huizen te bouwen en tegelijkertijd wegen, groen en voorzieningen aan te leggen. Die tijd is voorbij. Bouwen gebeurt nu in een bestaande stad die voller en voller raakt.

Kunnen daar nog meer huizen en inwoners bij, is kortom een vraag die niet met een simpele ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden is. “Met de juiste sturing kan Nieuwegein de groei aan”, valt in het onderzoeksrapport te lezen.

Dat gaat Nieuwegein dus proberen, want vanavond besloot de gemeenteraad om het onderzoek – en de digitale tool die erbij hoort – voortaan bij de hand de houden als er gepraat wordt over woningbouwplannen.

De gemeente neemt de initiatieven voor de laatste 1700 pas-op-de-plaats-woningen weer in behandeling. Als alle plannen doorgaan, staan die er vóór 2030. En zo doet de groeistad ook in de toekomst haar naam eer aan.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk