Weer 15 jaar cel en tbs voor moord op studente Laura Korsman: ‘Leed uitzonderlijk groot’

Zamir M. uit Nieuwegein is afgelopen week in hoger beroep veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en tbs voor de moord op de Utrechtse studente Laura Korsman. Volgens het Hof ging M. met een mes en rubberhandschoen naar het huis van de 24-jarige leerlingverpleegkundige om haar daar met tientallen messteken te vermoorden. Daarom werd hij veroordeeld voor moord met voorbedachten rade. Zamir M. werd 11 juli 2018 opgepakt in de wijk Zuilenstein in Nieuwegein op de Fagotlaan.

Vorig jaar werd M. ook tot 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging veroordeeld voor de moord in het studentenhuis aan de Bosboomstraat in Utrecht. In de periode voor de dood van de studente had M. haar intensief gestalkt. Hij kreeg daarom al een contactverbod en Laura had een speciale knop om alarm te kunnen slaan.

‘Grote angst’
Zamir M. bleef tijdens het hoger beroep ontkennen dat hij de Utrechtse met 26 messteken heeft vermoord. Laura had volgens hem zelf juist een mes getrokken. De advocaat-generaal noemde die verklaringen stuitend en leugenachtig. Het Hof ging daar vandaag grotendeels in mee. M. zijn verklaring dat het Laura was die hem lastigviel, werd van tafel geveegd. Het was juist precies andersom, aldus het Hof. “U heeft Laura tot de laatste week van haar leven in grote angst laten leven. U heeft haar lichaam gruwelijk en onterend beschadigd.”

Volgens M. kwam hij de avond van de moord met Laura praten over de aangifte die zij tegen hem had gedaan. Daarop zou ze een mes tevoorschijn hebben getrokken. Tijdens een worsteling zou ze zichzelf in een slagader hebben gestoken. Ook zei M. dat hij in een psychose zat en zich nauwelijks iets kon herinneren van de dag. Wel wist hij nog te melden dat hij gevochten had voor zijn leven.

Psychose
De Nieuwegeiner Zamir B. beweerde eerder bij de rechtbank dat hij met Laura wilde praten over haar aangifte tegen hem. Zij zou plotseling een mes tevoorschijn hebben gehaald en tijdens de daarop volgende worsteling zichzelf in een slagader hebben gestoken. Vandaag voegde hij daar voor het eerst aan toe dat hij destijds een psychose had gehad en zich nauwelijks kon herinneren wat er was gebeurd. Wel wist hij nog dat hij ervan overtuigd was dat Laura hem met het mes niet wilde verjagen, maar doden. Hij zou gevochten hebben voor zijn leven, beweerde hij op afstandelijke toon. Na de eerste steken zou alles zwart zijn geworden.

Steek- en snijwonden
De verklaringen van M. stonden haaks op de feiten die het gerechtshof hem voorlegde. Zo had hij de nacht voor de moord Laura op een vervelende manier gevolgd op een feest in Amsterdam. Ook kwam het mes waarmee de studente was neergestoken uit een set die bij M. thuis stond. Bovendien had het meisje 26 steek- en 14 snijwonden.

Leed
Het Hof oordeelde vandaag dat de verklaringen van M. niet logisch waren. Zamir M. drong het huis van de Utrechtse Laura Korsman binnen met een mes en rubberhandschoenen, oordeelde het Hof, en daar bracht hij haar om het leven. “Het leed dat u de nabestaanden en de samenleving heeft toegebracht, is uitzonderlijk groot”, aldus het Hof.

Volgens het Hof is M. wel verminderd toerekeningsvatbaar vanwege stoornissen en trauma’s uit zijn jeugd. Ook heeft hij last van persoonlijkheidsstoornissen. Het Hof oordeelt dat er een grote kans op herhaling is en dat tbs met dwangverpleging daarom noodzakelijk is.

Eis van OM
Het Openbaar Ministerie had 18 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de Nieuwegeiner. De nabestaanden hadden ook een schadevergoeding van 80.000 euro gevorderd voor de shock die zij zouden hebben opgelopen door het verlies van hun dochten. Het OM was het hiermee eens, maar het Hof vond dit juridisch te ingewikkeld voor een strafzaak. Als de ouders dit geld nog willen, moeten ze naar de civiele rechter. Wel worden de begrafeniskosten van 7.000 euro op de verdachte verhaald.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk