We willen massaal een tuinhuisje: met een matte, Zweedse kleur

Nu de temperaturen stijgen en de zon vaker te zien is, willen Nederlanders massaal een tuinhuisje. Ook in Nieuwegein is de tuinhuisjesgekte toegeslagen. Hout is niet aan te slepen en ook in de verkoop van verf valt de rage terug te zien: het zijn ongekende tijden voor het tuinhuisje. Opvallend: Nieuwegeiners kiezen vooral voor Zweedse kleuren.

Het tuinhuisje is hot
Nog nooit wat het tuinhuisje zo populair als in 2021. Dat zien we direct terug in de prijzen: de houthandel floreert. Hout is schaars, duur, hot en een nieuw soort goud. De prijzen van bepaalde houtsoorten zijn al 35 tot 40 procent gestegen. Vooral douglashout en vuren zijn populair.

Zo druk is het nog nooit geweest in de houthandel. Dat heeft te maken met corona, want in Azië liggen de fabrieken nu stil en in Amerika wil iedereen hout gebruiken. Hele voorraden worden opgekocht en hier in Nederland krijgt het hout meer aandacht dan ooit.

Een mat tuinhuisje is de rage in Nieuwegein
Volgens verffabrikant Moosefärg worden houten tuinhuisjes steeds populairder. Welke kleur we dat tuinhuisje geven, verschilt. Zo is er in iedere regio een trend te zien in de kleuren van de tuinhuisjes. Zo valt op dat in de regio Nieuwegein vooral wordt gekozen voor matte kleuren op het tuinhuisje. Bij de fabrikant is de verf niet aan te slepen. Vooral verf voor Douglashout is populair.

Douglas is een Europese naaldhoutensoort, met een zogenaamde open structuur. Dat houdt in dat het hout kan krimpen en uitzetten. Dan ontstaan er haarscheurtjes. De verf die Moosefärg produceert, heeft ook een open structuur. Het hout kan dan werken zonder dat de verf afbladdert. Volgens de fabrikant is daar veel vraag naar, omdat het grote voordelen biedt tegenover verf die film op het hout aanbrengt: het hout kan blijven ademen en het onderhoud is minimaal.

Een trend die de verffabrikant veel ziet, is het schilderen in whitewash. Dan wordt het hout geschilderd, maar blijft het deels zichtbaar. Er wordt een halftransparante verf gebruikt, die wordt gemengd met een witte of grijze kleur. Daardoor ontstaat een bijzonder effect op het tuinhuisje.

Zweedse kleuren
De verf die Moosefärg maakt, doet qua namen nogal denken aan IKEA, zo is er ‘Vasa svart’, ‘Falu Röd’ en ‘Skiffer Grå’. Niet zo gek: de fabrikant is van oorsprong Zweeds. De Zweedse Koning had vroeger veel macht over Scandinavië door zijn kapitaal dat uit koperertswinning kwam. De aardpigmenten die vrijkwamen bij de winning ervan, werden als kleurstof voor Scandinavische verf gebruikt. Tot de dag van vandaag vertelt de verffabrikant dat verhaal. 

Volgens Moosefärg zijn matte, Scandinavische kleuren helemaal een trend van dit moment. De Scandinavische kleuren komen namelijk mooi uit op een tuinhuisje. Het mat verven heeft ook nog een ander voordeel: kwaststrepen vallen amper op.

Onderhoudsvrij
Moosefärg snapt wel waarom hun verf zo populair is: het is relatief onderhoudsvrij. Wie kiest voor een goede kwaliteit verf, hoeft vijf jaar geen onderhoud te plegen aan het tuinhuisje. Schuren is niet nodig; alleen even schoonmaken en een nieuwe laag aanbrengen is het enige dat na vijf jaar moet gebeuren. Dan gaat de verf nog eens zeven jaar mee.

Het past helemaal in de trend van de onderhoudsvrije tuin. De tuin is meer dan ooit een plek geworden om te zitten en tijd door te brengen. Hoewel het groen steeds meer lijkt te verdwijnen, lijkt de tuin wel steeds meer aandacht te krijgen. Maar dan wel op de makkelijke, Nederlandse manier.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren