Katern

Watt Nou! Jongeren praten mee over het klimaat

In een paar swipes meepraten over het klimaatprobleem en duurzame energie? Dat kan nu in Nieuwegein. Iedereen onder de 26 jaar kan aangeven of je liever voor zonne- of windenergie gaat en of je zelf liever een dikkere trui aantrekt of de auto laat staan om energie te besparen. Via de online tool Swipocratie krijgen jongeren verschillende klimaatdilemma’s voorgelegd én kunnen ze aangeven wat ze willen veranderen aan hun eigen gedrag. Tot 24 september kunnen Nieuwegeinse jongeren laten weten hoe zij hun duurzame toekomst zien.

Activerende campagne
Swipocratie is onderdeel van het project ‘Watt Nou! Jongeren over energie’. Dit is een initiatief van 12 Utrechtse gemeenten, de provincie Utrecht en de NMU om jongeren, in de leeftijd van 16 tot 25 jaar, actief te betrekken bij de omslag naar schone energie. Nieuwegein is één van de gemeenten waar deze campagne op 2 september start. Verschillende activerende filmpjes op social media en een postercampagne gaan de jongeren gericht stimuleren om hun mening te geven in de online tool Swipocratie.

Geef jongeren een stem
Jongeren zijn vaak weinig hoorbaar in de discussie rond duurzaamheid, terwijl het vooral over hún toekomst gaat. Veel jongeren hebben wel degelijk een stevige visie, maar die komt pas boven tafel als ze op hun manier kunnen meedoen. Via Swipocratie kunnen ze op een gemakkelijke, snelle en laagdrempelige manier hun mening geven door alleen maar te swipen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de vraag voorgeschoteld: “Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO2 te besparen?” En: “Wat heb je liever in jouw gemeente: liever 800 woningen met zonnepanelen of één waterkrachtcentrale?”

Uitkomsten & Live sessies
De communicatiecampagne gaat op 2 september van start, met video’s die worden verspreid via Facebook en Instagram en posters in o.a. scholen en bij lokale clubs. Iedereen tussen de 16 en 25 kan tot en met 24 september zijn of haar stem laten horen.

Zodra alle resultaten binnen zijn organiseert Nieuwegein dit najaar een bijeenkomst met 30 belangstellende jongeren die deelgenomen hebben aan Swipocratie. Met onder andere wethouder Marieke Schouten bespreken zij wat er volgens hen nodig is om Nieuwegein te voorzien van duurzame energie. De campagne is een goed begin om Nieuwegeinse jongeren te betrekken bij hun, duurzame, toekomst. ‘Watt Nou’ wordt georganiseerd in samenwerking met de provincie Utrecht.

One thought on “Watt Nou! Jongeren praten mee over het klimaat

  1. Linda

    Eerst krijgen ze deze onzin verplicht onderwezen op school en nu worden ze om hun mening gevraagd. Pure indoctrinatie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren