Katern

Wat maakt teamsport de beste vorm van sport?

Velen van ons zijn er bekend mee, teamsport. Samen rondjes rennen achter een bal aan, met een hockeystick proberen alleen de bal en niet de schenen ernaast te raken en ga zo maar door. Een breed scala aan teamsporten wordt veel beoefend in ons land en teamsport wordt gezien als iets goeds voor de ontwikkeling. Het leert je veel over tactiek, strategie en dat samenwerken heel belangrijk kan zijn voor het bereiken van een bepaalde prestatie. Wat maakt nou dat teamsport beter is dan andere sporten?

Samenwerken
Ten eerste is teamsport zo fantastisch omdat je samen speelt met een team. “Ja lekker logisch” denk jij dan. Maar je kunt niet genoeg benadrukken hoeveel een individu opsteekt van werken met andere mensen. Dit blijkt ook uit onderzoeken die in samenwerkend verband zijn uitgevoerd en daardoor aanzienlijk goed resultaat opleveren. Samenwerken is een vaardigheid die voor iedereen belangrijk is, of je nou van sport houdt of niet. We zijn met zo ongelooflijk veel op deze aarde, dus is het handig om te weten hoe je op anderen in kunt spelen. Dat begint in je vroegste jaren al door een teamsport te beoefenen. Hier heb je later in je leven nog erg veel baat bij.

Leren doorzetten
Iets wat je ook leert als je in teamverband een sport speelt is dat doorzettingsvermogen een essentieel gedeelte van het leven is. Je zult al snel genoeg zien dat er mensen zijn die afhaken. Beeld je even in dat je een voetbalwedstrijd speelt, maar in tegenstelling tot gewoonlijk word je volledig van het veld getikt. Meerdere doelpunten tegen je hebben een negatieve werking op de gemoedstoestand. Maar dit is het moment waar mannen (of vrouwen) zich van de jongetjes (of meisjes dus) onderscheiden. Hier geeft de een op, maar de ander zet door en probeert nog steeds het beste van de situatie te maken. Als je met een team speelt heb je sneller de drang om door te zetten.

Motivatie
Maar dat is niet het enige waarvoor een team erg behulpzaam is. Een team betekent een eenheid, een ‘unity’ zoals ze dat mooi in het engels zeggen. Teamgenoten peppen elkaar op. Als een persoon slecht speelt, heeft dat invloed op de rest van het team. In dat soort momenten kan een team je motiveren om beter te worden, desnoods door zelf meer te oefenen. Dan is een eigen rebounder of je eigen voetbaldoeltjes een goede oplossing. Een rebounder voetbal doel is uitstekend als je als voetballer meer wilt oefenen op je precisie en inschattingsvermogen. Dan kun je binnen de kortste keren de bal op magistrale wijze uit de lucht plukken en je gehele team verrassen met je nieuw ontwikkelde vaardigheden.

One thought on “Wat maakt teamsport de beste vorm van sport?

  1. Bob Bokking

    Ook in tennis heb je teams en vele personen waarmee je kunt spelen!
    Bij tennis vereniging Oudegein zijn nieuwe aanmeldingen welkom in alle leeftijds categorieën!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk